Ontdek nieuwe gunstige prijzen op Arizer

Lucide dromen

Wat zijn lucide dromen?

‘Lucide dromen’ verwijst naar dromen in bewuste staat - in zekere zin slaapt je lichaam en is je brein wakker, terwijl je droomt.

In reguliere dromen zit je als het ware in de bijrijdersstoel en bepaalt je onderbewuste de richting. De personen en plaatsen die in je dromen voorkomen zijn vaak vaag. De gemiddelde mens heeft 3 tot 5 dromen per nacht. Wetenschappelijk is vastgesteld dat de mens droomt, ook als hij het zich niet herinnert.

Een lucide droom is een droom waarin je je realiseert dat je droomt, vanaf het begin of door een gebeurtenis die je hiervan bewust maakt. Personen en plaatsen worden levedinger en kunnen zelfs levensecht aanvoelen.Nu je je er bewust van bent dat je droomt kun je de droom zelfs naar je hand zetten.

In plaats van dat je de droom aanvoelt als het kijken naar een film wordt het als het spelen van een videospel. De droomwereld is je speelveld en met genoeg vermogen kun je deze wereld naar wens veranderen. Boven de wolken vliegen, een beschuitje eten met iemand die je leuk vindt of graven in je eigen onderbewuste - de mogelijkheden zijn eindeloos!

Dit artikel dient als een gids vol bewezen technieken voor het oproepen van lucide dromen, het beter onthouden van dromen en hulp voor het verkrijgen van een grotere controle over je dromen.

En het beste? Iedereen kan leren hoe lucide te dromen!

De geschiedenis van lucide dromen

Wright brothers air plane

Verbazingwekkend genoeg kwam de officiële wetenschappelijke ontdekking van lucide dromen pas laat in de geschiedenis. We hebben in zelfgebouwde vliegtuigen gevlogen voordat wetenschappers durfde te beweren dat we kunnen vliegen in onze dromen.

Dat wil niet zeggen dat lucide dromen niet bestonden. Sommige mensen lijken geboren te zijn met het vermogen om lucide te kunnen dromen, waaruit volgt dat in duizenden jaren menselijke geschiedenis er meerdere van deze droomavonturiers of oneironauten, zoals ze ook wel worden genoemd, zijn geweest. Psychonauten gaan met behulp van psychedelica en rituelen op ontdekkingstocht in hun eigen geest, oneironauten doen dat al dromende.

Het eerste bekende werk van een oneironaut is geschreven door de Franse Marie Jean-Léon, Marquise d’Hervey de Saint Denys. Het boek verscheen in 1867 met de titel Les Rêves et les Moyens de les diriger: Observations Pratiques. Er is onenigheid over wie de term ‘lucide dromen’ als eerste in gebruik heeft genomen. De Nederlandse psychiater en schrijver Frederik Willem van Eeden wordt nog steeds beschouwd als de eerste persoon die de term gebruikte om het vermogen bewust te worden van een droom, tijdens een droom, te beschrijven. Van Eeden verzamelde droomverslagen, experimenteerde met zijn eigen droomvaardigheden en bundelde deze in ‘Dromendagboek’, geschreven in 1913.

Dat het fenomeen een naam kreeg, of op de erkenning van prominente personen kon rekenen zorgde nog niet per se voor een wetenschappelijke belangstelling naar dromen. Het was nou niet bepaald een gerespecteerd onderzoeksveld. Lucide dromen waren misschien een nieuwigheid maar niet iets dat op objectieve verificatie kon rekenen.

De filosoof Norman Malcolm benoemde in 1959 het probleem van het toetsen van (lucide) dromen: “The only criterium of the truth of a statement that someone has had a certain dream is, essentially, his saying so.”

Zonder tastbaar bewijs kunnen lucide dromers even makkelijk betuigen een helderziende te zijn, en daarmee waren oneironauten jaren het lachtertje van de wetenschappelijke gemeenschap. De atoombom werd uitgevonden en gebruikt in de Tweede Wereldoorlog, drugs als LSD werden populair, maar evengoed kon een geleerde niet stellen inzicht te hebben in het uitoefenen van controle over dromen zonder weggewuifd of bespot te worden. Sommige ‘experts’ geloofde zelfs dat controle over dromen onmogelijk was, een contradictio in terminis.

Stephen LaBerge was een pionier in wetenschappelijk onderzoek naar dromen. Hij deed zijn doctoraal onderzoek aan het slaaplaboratorium van de Universiteit van Stanford waar hij historische verslagen over lucide dromen verzamelde, experimenten deed en een programma voor het opwekken van lucide dromen ontwikkelde. In 1985 publiceerde hij zijn boek Lucid dreaming: the power of being aware and awake in your dreams, dat tot op de dag van vandaag bekend staat als de bijbel van lucide dromen.

La Berge wordt vaak aangezien voor de oplosser van Malcolms probleem maar eigenlijk was het de Engelsman Keith Hearne die in 1975 een manier bedacht om lucide dromen te detecteren. Hij deed dit door een signaal te gebruiken dat het brein onbewust afgeeft in droomtoestand: oogbewegingen. Het experiment kon gereproduceerd worden en voldeed daarmee aan eisen van wetenschappelijke bewijslast. Zijn baandoorbrekende PhD is op www.keithhearne.com te lezen.

Stephen La Berge bracht het begrip lucide dromen aan de man door het te populariseren in de media, en dit was van onschatbare waarde voor de bijdrage van oneirologie als respectabel onderzoeksveld.

Terugkerende thema’s in dromen

Een van de fascinerende bevindingen in droomonderzoek is dat dromers vaak te maken hebben met thema’s. Sommige van die thema’s zijn veelvuldig op doek en in boek vastgelegd en ondertussen tot cliché geworden. Voorbeelden van droomclichés zijn publiekelijk naakt zijn, tanden die uitvallen, of in slow-motion wegrennen voor een monster.

Een andere bijzondere bevinding is dat om onverklaarbare redenen wereldwijd dromers ondervinden dat lichtknopjes amper of niet werken. Dit fenomeen lijkt gerelateerd te zijn aan de omvang van het gevaar waarin je je bevindt - hoe meer monsters je tegenkomt, hoe minder licht werkt zoals je wakker zou verwachten.

Teeth falling out dream sign Auteur en expert op het gebied van lucide dromen Robert Waggonner heeft dit afgedaan als een zichzelf vervullende voorspelling: door te geloven dat licht niet werkt, werkt het niet. Het enige obstakel in dromen is je verbeeldingskracht. Je kunt door muren lopen enkel en alleen door te geloven dat je dit kunt.

Wat zegt dit over de betekenis van onze dromen? Sommigen geloven dat dromen een vorm  van onbewust verwerken van het dagelijks leven is, terwijl anderen geloven dat dromen een onuitstaanbare manier van ons brein is om door middel van een vage verbeeldingswereld de dromer iets duidelijk te maken. Er is nog zoveel wat we simpelweg niet weten over het brein, inclusief dromen.

 

Eenvoudige tips & trucjes voor lucide dromen

Na de erkenning van lucide dromen als iets dat even echt is als het bestaan van de atoombom volgde een stortvloed van wetenschappelijk en individueel onderzoek. Een snelle online zoektocht leidt tot vele sites, fora en boeken om je te helpen controle over je dromen uit te oefenen.

Het valt buiten de omvang van dit artikel om alle beschikbare methodes te noemen maar we kunnen je wel uitleg geven over de meest genoemde werkwijzen voor het bevorderen van droomherinnering en bewustzijn tijdens dromen. Daarna bespreken we een aantal droomtechnieken.

Droomherinnering en realisatie

Het is mogelijk een dromer te zijn zonder dat van jezelf te weten. Een probleem voor velen is hun onvermogen om dromen te herinneren. Hoe kun je weten of je een lucide droom hebt gehad als je deze bij ontwaken onmiddellijk vergeet? Ook bij zij die van nature een beter droomgeheugen hebben zijn er weinig die meer dan een paar losse flarden onthouden.

Daarbij is het ook nog eens moeilijk om te realiseren dat je aan het dromen bent. Je kunt in een droom iets bizars zien zoals een haai gekleed als clown rondrijdend op een eenwieler zonder dat dit zal leiden tot de conclusie dat je droomt.

De gemiddelde persoon heeft iedere nacht meerdere dromen maar zal moeite hebben om meer dan de laatste droom te onthouden, meestal ruw onderbroken door een alarm. De reden daarvoor is simpel: slaap vindt plaats in meerdere fases die samen de slaapcyclus vormen, waarbij dromen enkel voorkomen in de REM (Rapid Eye Movement) fase.

De eerste remfase treedt op na zo’n 90 tot 120 minuten slaap en als je niet wakker wordt begint na deze laatste fase de slaapcyclus opnieuw. Uiteindelijk doorloop je de cyclus zo’n vier tot vijf keer en wordt de remfase gedurende de nacht steeds langer. Dat maakt dat ochtenddromen makkelijker te herinneren zijn dan dromen van voorgaande cycli.

Wat kun je doen om droomherinnering te stimuleren? Zie hier een paar aanwijzingen:

 • Zorg voor voldoende rust
 • Hou een droomdagboek bij
 • Vind je droomteken
 • Toets droomrealiteit
 • Kies een totem
 • Visualiseer een doel
 • Zorg voor de juiste gemoedstoestand
 • Doe een dutje
 • Geef niet op!
   

Zorg voor voldoende rust

Dit lijkt misschien een karige tip, zoals zeggen dat je je messen moet slijpen om een betere kok te worden, of zeggen een goed werkende pen nodig te hebben als je wilt tekenen, maar ervoor zorgen dat wat je in huis hebt goed werkt is in dit geval van essentieel belang.

Heb je geen normaal slaapritme? Krijg een normaal slaapritme. Alleen goed uitgerust heb je de luxe om tijd door te brengen als oreionaut.

 

Terugkerende thema’s - hou een dagboek bij!

Persoonlijke droomverslagen laten vaak een verscheidenheid aan terugkerende thema’s zien die verband kunnen houden met een dagelijkse worsteling of zelfs iets belangrijks kunnen onthullen over waar je onderbewustzijn mee bezig is.

Voor de auteur van dit artikel is een van die thema’s openbaar vervoer. Ja, ja, zoiets ontzettend alledaags kan een droomthema zijn. In de dromen in kwestie gaat het om een bus of trein die weg van de gewenste bestemming reist, gemengd met angst om niet op tijd op werk te komen of de weg naar huis terug te kunnen vinden.

Door het bijhouden van een droomdagboek is het mogelijk patronen in je dromen te ontdekken. Gezien de poging een droom te onthouden voelt als proberen een wolk te vangen is het aan te raden een notitieboekje naast je bed te leggen. Bij ontwaken focus je op je droom en schrijf je op wat je onthoud. Het hoeft geen novella te worden - het gaat om de essentiële informatie. Wat zag je? Waar was je? Met wie was je daar? Wat gebeurde er? Hoe voelde je je?

Emoties zijn het makkelijkst te onthouden. Zelfs als je niet meer weet wat er in je droom gebeurde zal je weten of de droom je blij maakte of verwarde. Wacht niet met het opschrijven. Droomherinnering verwatert snel en het beste moment om je herinnering vast te leggen is direct na ontwaken. Een flard van een droom kan genoeg zijn om al schrijvende associaties op te roepen.

 

Vind je droomteken

Zodra je begint met het vullen van een droomdagboek zoals hierboven uitgelegd, zal je waarschijnlijk op thema’s stuiten. Deze kunnen je helpen met het herkennen van een typische droom gebeurtenis. Misschien droom je veel over werk, school of heb je geregeld last van nachtmerries.

Dit soort thema’s kunnen als droomteken fungeren, iets om alert op te zijn als je wilt realiseren dat je droomt. Het maakt niet uit of het een groot of klein onderdeel van de droom is, het is de moeite waard om het als aanknopingspunt tot grotere bewustwording van dromen te zien. En dat leidt ons tot het volgende punt…

 

Toets de droomrealiteit

Droom je nu?

Nee serieus. We menen het. Denk er goed over na.

Droom je?

Als je de vraag gelijk hebt weggewuifd omdat je zeker denkt te zijn niet te dromen, hoe weet je dat dan? Dromen kunnen net zo realistisch voelen als het wakkere leven, dus is het niet net zo goed mogelijk dat je dit prachtige, elegant geschreven artikel droomt? Niet elke droom is er immers één waarin je de superheld uithangt.

Het punt dat we proberen te maken is dat zelfs na het verbeteren van droomherinnering en het verbeteren van bewustwording of verduidelijken van droomthema’s nog steeds moeilijk is om te realiseren dat je droomt. Eén van de trucjes is om jezelf meerdere keren per dag te vragen “Droom ik?” en vooral om dit in een van je typische droomsettings te doen.

Dit heet een realiteitscontrole. Doe dit zo nu en dan eens in het wakkere en wees doortastend. Weet je welke dag het is? Weet je waar je bent en hoe je daar gekomen bent? Zijn de mensen en omgeving om je heen realistisch? Of voelt het allemaal net een tikkeltje anders?

Realiteitscontroles zijn vooral belangrijk bij vals ontwaken. Bijna elke lucide dromer zal eens een keer vals ontwaken - hierbij droom je dat je wakker wordt in je eigen bed, overtuigd dat je echt wakker bent. Sommige dromers zeggen meerdere keren achter elkaar vals te ontwaken

Bevraag alles. Een (gezonde) dosis paranoia helpt! Tegen de tijd dat het normaal voelt om je wakkere staat te bevragen zul je merken dat je dit ook in je dromen kunt doen, wat lucide dromen een stuk makkelijker maakt.

Are you dreaming?Kies een totem

Als je de film Inception hebt gezien herinner je je mogelijk dat de karakters totems gebruiken om vast te stellen of ze dromen of niet. Totems zijn kleine, persoonlijke objecten waarvan de eigenaar precies weet hoe ze eruit zien, voelen en ruiken.

Zo levensecht als dromen kunnen voelen zijn ze geen perfecte afspiegeling van de werkelijkheid, dus een totem hebben is een fantastisch gereedschap om de vraag “Droom ik?” te beantwoorden. Het is het handigst om iets te gebruiken dat je altijd op zak hebt en niet genânt is om publiekelijk te bekijken. Een trouwring, polshorloge of sleutels zijn goede totems.

Maar wat te doen als je vaak naakt bent in je dromen? Er is iets anders dat misschien wel de beste mogelijke totem is en dat je altijd bij je hebt, ook ongekleed. En dat is een stukje anatomie.

Nee. Dat is niet het stukje wat we bedoelen.

We bedoelen je hand. In wat voor soort droom dan ook, maakt niet uit hoe bizar, zal je iets bekends zien als je je hand voor je gezicht beweegt. Als je de tijd neemt om je hand te bestuderen kan het een prachtig totem zijn. Misschien heb je een interessant litteken, opvallende nagels of hele harige knokkels.

Wanneer je in een droom naar je lichaam kijkt ziet het er vaak anders uit (in een spiegel kijken kan angstaanjagend zijn) dus je lichaam vormt een handig totem!

Vertrouw niet op het trucje van jezelf knijpen: je kunt verbazingwekkend veel voelen in een droom.

 

Visualiseer een doel

Als je bekend bent met meditatie komt dat nu goed van pas. Stel een doel vast voordat je gaat slapen. Visualiseer het. Bouw de context voor dit doel in je hoofd zoveel mogelijk na. Beeld je in hoe het eruit zal zien, het ruikt en hoe het klinkt. Een doel kiezen waar je mee bekend bent helpt omdat het makkelijker te visualiseren is.

Je kunt ook met jezelf afspreken dat je iets gaat doen in je droom. Veel mensen genieten van het gevoel van vliegen dus waarom niet je superheld modus aanzetten de volgende keer dat je realiseert dat je droomt? Bedenk je hoe dat zou voelen en zijn. Hoe zou je opstijgen? Trek je een sprintje en wapper je met je armen of spring je simpelweg omhoog?

Begin klein. Zeer waarschijnlijk dat het je niet lukt om een geheel droomlandschap van meet af aan te creëren en dat koste wat het kost proberen leidt enkel tot frustratie. Begin daarom klein. Probeer een diep gesprek te hebben met iemand uit je droom. De resultaten kunnen hilarisch en zelfs interessant zijn - wie je tegenkomt in je droom is een afspiegeling van aspecten uit je eigen psyche, dus een gesprek met een droomkarakter leidt tot meer zelfkennis.

Wat het doel ook mag zijn, focus erop, voor en tijdens het toepassen van de droomtechnieken. In het proces van je droom leren meester te worden zal je uiteindelijk schrijver of regisseur van eigen droom zijn.

 

Zorg voor de juiste sfeer

Gemoed en omgeving zijn twee belangrijke factoren bij het nemen van psychedelica, en op een vergelijkbare manier zijn ze ook relevant voor dromen. Dromen doe je alleen in je slaap, maar je kunt er overdag wel degelijk over nadenken.

Probeer een boek of artikel over lucide dromen te lezen. Of, word wakker wakker in het midden van je droomcyclus (later meer over deze techniek) en neem even de tijd om wat tips voor lucide dromen op te zoeken.

Grappig genoeg helpt het afspelen van bepaalde muziekgenres ook vlak voordat je naar bed gaat of tijdens de vluchtige half-waakzame momenten tussen twee droom cycli. Zoek eens ‘binaural beat’ op, er is veel te vinden. Zoek vooral verder naar vergelijkbare muziek in het geval je de stem vervelend vindt.

Doe een dutje

Het is opvallend hoeveel mensen eerder een lucide droom hebben tijdens een dutje dan tijdens een reguliere nacht slaap. Zeker het proberen waard als je de tijd hebt.

Geef niet op!

Misschien zijn je pogingen om lucide te dromen zonder resultaat of is het je maar eenmalig gelukt. Kop op, dat overkomt de beste.

Onthoud de beginstappen: hou een droomdagboek bij, doe realiteitscontroles en zet een droomdoel. Forceer lucide dromen vooral niet als je slecht slaapt (herinner je je #1?) maar kies het juiste moment om je op deze hobby te storten.

Als het allemaal niet lukt kan het internet je raad geven. Er zijn online veel trips en trucjes te vinden, bijvoorbeeld op internetfora.

Technieken voor lucide dromen

Vergeet de basis even, we duiken nu het diepe in. Hoe krijg je meer lucide dromen?

Er is geen makkelijk antwoord. Helaas kan wat voor de één werkt nul uitwerking hebben op de ander. Wanneer je net begint met lucide dromen of het je niet lukt met eerder gebruikte technieken wordt het tijd te experimenteren met andere methodes. Met het risico over te komen als een pep-talk-gevend-zelf-hulp artikel: doe wat het beste voor jou werkt. Met genoeg uitproberen kun je jouw hyperpersoonlijke lucide droom weg bewandelen.

MILD: Mnemonic Induction of Lucid Dreams

De MILD methode is ontwikkeld, zelf gebruikt en later geperfectioneerd door Dr. La Berge. Het is een makkelijk te gebruiken techniek met veel kleine variaties die rusten op hetzelfde basisprincipe. MILD is makkelijk te combineren met meer rigoureuze technieken voor de vergevorderde oreionaut.

Hoe werkt MILD? In essentie gaat het om de verwachting dat je lucide zult gaan dromen. Je herhaalt een mantra voordat je gaat slapen of wanneer je midden in de nacht wakker wordt. Het mantra is een variatie op “Ik zal controle hebben over mijn droom.” “bij mijn volgende droom ben ik bewust dat ik droom” of “vannacht word ik wakker tijdens een droom”. Vermijd onzekerheid in je mantra. Je wil niet alleen dat het gebeurd, je zorgt er zelfs voor dat het gebeurd door de kracht van zelfsuggestie.

La Berge’s MILD stappenplan

Een uittreksel van Stephen La Berge’s ‘Exploring the World of Lucid Dreaming’ beschrijft zijn techniek in meer detail:

Bewerkstellig droomherinnering

Beslis voor het slapengaan om wakker te worden en tijdens elke remfase wakker te worden en je droom te herinneren (of bij de eerste remfase, of na 6 uur ‘s ochtends of wanneer het je maar uitkomt).

Herinner je droom

Het maakt niet uit hoe laat het is, probeer zoveel mogelijk details uit je droom te onthouden als je wakker wordt. Doe iets om jezelf op te peppen als je weg dommelt.

Focus op je doelstelling

Concentreer je op je eerdere doel als je weer gaat slapen. Vertel jezelf; “Volgende keer dat ik droom wil ik herinneren wat ik droom”, en probeer deze wens overal in je lichaam te voelen en jezelf er volledig van te overtuigen dat je dit wilt. Beperk je gedachten enkel tot dit idee. Roep jezelf terug en herfocus op deze intentie als je gedachten afdwalen.

Verbeeld je hoe je lucide wordt

Plaats jezelf in de droom van net maar nu verbeeld je de realisatie dat het een droom is. Ga op zoek naar een droomteken en zeg “Ik droom!” tegen jezelf als je hem hebt gevonden. Laat je door je fantasie op de loop nemen. Je bepaalt bijvoorbeeld dat je wil vliegen. In dat geval, stel je voor hoe je opstijgt en gaat vliegen op het moment dat je realiseert dat je droomt.

Herhaal

Herhaal stap 3 en 4 tot je je vereenzelvigd hebt met je doelstelling en laat je dan in slaap vallen. Herhaal de procedure opnieuw totdat je daadwerkelijk in slaap valt. Zo is je intentie een lucide droom te hebben het laatste waar je aan denkt voordat je wegzakt.

WILD: Wake Induced Lucid Dreaming

WILD is de lucide nieuweling niet aan te raden omdat onsuccesvolle pogingen onvermijdelijk tot slaapgebrek zullen leiden. Sommigen zullen de techniek ook een beetje verontrustend kunnen vinden. Ben je er nog? Oh avonturier, lees door!

Het ‘wake induced’ gedeelte van de naam betekent dat je in de lift stapt van wakker recht omhoog de lucide droom in, alsof elke etage een hogere bewustzijnsstaat is die je aan je voorbij ziet gaan. Zoals eerder genoemd worden de REM fases gedurende de nacht steeds langer, dus is het de kunst om ‘laat’ wakker te worden zodat er al meerdere REM fases gepaseerd zijn en je een lange droom periode te pakken hebt. Dat maakt het makkelijker om gelijk in een droom te belanden als je weer in slaap valt.

alarm clock

Zet je wekker zo dat je 4,5, 6 of 7,5 uur slaap hebt. Je wil bij ontwaken niet direct weer in slaap vallen maar ook niet klaarwakker zijn, tenzij je een expert wil worden in lucide dagdromen (een stukje makkelijker dan lucide dromen maar zonder de voldoening).

Experimenteer met de timing totdat het je lekker ligt (letterlijk). Ga uit bed om iets te drinken of om de wc een bezoekje af te leggen, of blijf in bed liggen om je favoriete droomtechniek na te lezen. Het is diepe slapers aan te raden om genoeg activiteit te hebben om volledig wakker te worden, terwijl lichte slapers prima onder de dekens kunnen verblijven en hun grote teen kunnen bewegen om daarmee al meer dan genoeg activiteit voor de hele nacht hebben.

Mentaal wakker blijven terwijl je lichaam in slaap valt is waar de WILD techniek om draait. Terwijl je volledig stil ligt houd je je brein wakker en zo laat je je brein denken dat het tijd is om de droom-knop om te zetten voor de rest van je lichaam. Op het moment dat je lichaam in sluimerstaat komt zullen er behoorlijk wat vreemde (maar ongevaarlijke!) dingen kunnen gebeuren.

Heb je ooit het gevoel gehad alsof je viel terwijl je in bed lag; Of heb je wel eens een vreemd geluid gehoord waarvan je zeker wist dat het er niet was? Dit zijn tekenen dat je zintuigen richting slaapstand gaan en die je ook kunt ervaren zonder droomtechnieken toe te passen.

Wat WILD zo moeilijk maakt is het vinden van de juiste balans tussen lichamelijke ontspanning en mentale helderheid. Je valt in slaap als je je focus verliest maar bij teveel focus hou je jezelf wakker.

Net zoals bij andere technieken zijn er vele manieren om tot je doel te komen. Hier wat voorbeelden:

 • Tel van 1 naar 100 en van 100 terug naar 1;
 • Herhaal een mantra (MILD / WILD combinatie);
 • Focus op gedachten die zich voordoen, maar blijf bij bewustzijn;
 • Focus op je ademhaling
 • Gebruik je wijs- en middelvinger alsof je aan het typen bent of piano speelt. Doe dit heel licht! (Dit is een op zichzelf staande techniek genaamd FILD: Finger Induced Lucid Dreaming)

Het is de bedoeling dat je geen vinger verroert, behalve als je van FILD gebruik maakt. Dit klinkt makkelijk maar het is als niet aan een roze olifant willen denken. Voor lichte slapers, die eindeloos dekens herschikken zal dit nog wat pittiger zijn.

Stel je favoriete en meest comfortabele positie vast om in te slapen, of kom er via vallen en opstaan achter, en gebruik die vervolgens tijdens WILD. Je brein gaat je testen door je ontzettende jeuk te laten voelen. Krab niet! Je keel gaat heel droog voelen maar slik niet en verleg je aandacht.

Op een gegeven moment zul je rare dingen gaan ervaren. Word niet te enthousiast of bang. Je lichaam wordt gevoelloos of hypnagogie doet haar intrede. Dat is de overgang tussen waken en slapen, maar deze keer ben je er bewust bij.

Wat je ziet en hoort verschilt van persoon tot persoon maar bereid je voor op een kleurrijk schouwspel met rare tonen. Zelfs trompetgeschal kan de revue passeren en misschien voelt het wel alsof je zweeft. Het is vergelijkbaar met hallucineren. Verlies jezelf nog niet in dit gevoel, je bent er bijna!

Er komt een moment dat je alleen door middel van ervaringen herkent waar de hypnagogische gewaarwordingen een hoogtepunt bereiken. Gefeliciteerd, je bent nu wakker terwijl je slaapt!

Dit is waar bekendheid met MILD van pas komt. Tijdens de overgang tussen waken en slapen geef je met de kracht van je geest vorm aan je droom. Visualiseer wat je wilt doen, waar je heen wilt en wat je wilt zien. Laat je gedachten op z’n beloop gaan als visualiseren te moeilijk is en je zult op natuurlijke wijze in een droom belanden. Blijf alert!

Wees je ervan bewust dat vals ontwaken relatief vaak voorkomt bij WILD. Je wordt wakker na een ogenschijnlijk onsuccesvolle poging tot droomcontrole maar wordt nog een keer wakker, en nog een keer, en nog een keer. Herinner jezelf eraan om realiteitcontroles uit te voeren als je WILD probeert.

WILD is ook goed te proberen tijdens een middagdutje.

Wat je ook doet, droom in het wilde weg! (Ja, oreionauten hebben een fantastisch gevoel voor humor).

DILD: Dream Initiated Lucid Dreaming

DILD is de meest gebruikte techniek voor lucide dromen en het is ook nog eens een redelijk makkelijke. Droom geïnitieerd lucide dromen reikt verder dan techniek, het is een van de bouwstenen voor lucide dromen zelf.

Elke keer dat je gewaar wordt van je dromen is een DILD. Ook mensen die niet eens weten wat lucide dromen zijn kunnen DILD ervaren. Echter, hoe meer je met lucide dromen oefent, hoe vaker ze zullen voorkomen.

Er zijn verscheidene manieren om droomrealisatie te stimuleren. Hier een paar tips om je op weg te helpen:

Droomdagboek
Door het bijhouden van een droomdagboek is het mogelijk droompatronen en thema’s te ontwaren. Dit kunnen terugkerende droom karakters, plaatsen of situaties zijn. Op het moment dat je deze herkent is het tijd voor de volgende stap: realiteitscontroles.

Voer realiteitscontroles uit
Vraag jezelf regelmatig af of je droomt of wakker bent, zeker als je je in situaties bevindt die lijken op droomsituaties uit je dagboek.

Droom tekens
De droomwereld werkt heel anders dan de realiteit. Mensen uit verschillende eeuwen kunnen samen in één kamer zijn, vormen worden vervormd en alledaagse dingen als spiegels en lampen werken niet zoals je zou verwachten. Dit zijn droomtekens waar iedereen over beschikt en die een fantastisch aanknopingspunt vormen voor droomrealisatie.


SSILD: Senses Induced Lucid Dreaming

Dit is geen veelgebruikte techniek maar wel één van onze favorieten. Ze is verrassend makkelijk en kost over het algemeen minder tijd dan de andere technieken. Ze vormt een goede springplank voor de beginnende lucide dromer.

SSILD werkt in combinatie met andere technieken als WBTB (Wake, Back To Bed). SSILD is een serie van zintuiglijke prikkelingen in drie eenvoudige stappen: zicht, geluid en aanraking.

Zicht
Doe je ogen dicht en ervaar de duisternis die achter je oogleden schuilt, maar zonder je oogleden aan te spannen! Laat je oogballen volledig rusten, beweeg ze niet. Het is prima als er niks opvallends gebeurt en je geen heftige visuals hebt.

Geluid
Verschuif de aandacht naar je oren. Mits de kamer echt stil is is het mogelijk je eigen hartslag of geluiden ín je hoofd te horen. Luister naar externe geluiden als het intern stil is.

Aanraking
Focus nu op je lichaam. Wees je zeer bewust van hoe je lichaam voelt en of je ongebruikelijke sensaties zoals jeuk, zwaarte of lichtheid bemerkt. Als je niks van dit alles voelt kun je je kleren, deken of de temperatuur op je huid proberen te voelen.

De herhaaldelijke stimulatie van de zintuigen brengt het brein en lichaam in een subtiele bewustzijnsstaat die optimaal is voor het natuurlijk plaatsvinden van lucide dromen. Als je dit in gedachte houdt is het ook niet nodig om tijdens de stimulatie serie hard je best te doen om van alles en nog wat te voelen. Beginners willen meestal graag wat bijzonders zien, horen of voelen, maar maak je geen zorgen als dit niet gebeurt. Het feit dat je je openstelt voor zintuiglijke waarneming is in dit geval genoeg.

 

Hoe werkt SSILD?

Zet de wekker zodat je aan vier of vijf uur slaap toekomt. Wanneer de wekker gaat verlaat je je bed voor een paar minuten. Mocht je moeite hebben met in slaap vallen hou je het kort, en als je makkelijk in slaap valt verleng je de tijd om wakker te worden.

Ga naar de badkamer, doe het licht aan of lees wat lucide dromen-gerelateerde stukken. Het is de truc om niet onmiddellijk in slaap te vallen maar ook om niet klaarwakker te zijn, dus er is wat oefening voor nodig.

In bed loop je de bovengenoemde stimulatie serie vier tot zes keer door. Het gaat niet om iets zien, horen of voelen maar om zintuiglijke ontspanning.

Na deze warm-up doe je dit nog drie tot vier keer maar nu langzaam. Op dit punt zou je dankzij de snelle loop dit ontspannen en op je gemak moeten kunnen doen. Laat elke stap minstens 30 seconden duren.

Als je sterk afgeleid bent tijdens de langzame cycli is dat meestal een teken dat je bijna in slaap valt. Onderdruk de afleidende gedachten niet - ze horen erbij. Stel ze voor als vriendelijke golven die je dragen naar en wegspoelen van de kust der realiteit. Soms word je weer alert en zul je doorhebben dat je van de oefening bent afgedwaald. Dat maakt niet uit, begin weer bij het begin van de cyclus.

Nadat je de langzame cycli hebt afgerond ga je in een gemakkelijke positie liggen en sta je jezelf toe te slapen. En dat is het! Dat is SSILD! Je zult niet gelijk lucide gaan dromen maar je hebt je brein wel zo voor gekneed dat DILD vaak voorkomt. De cycli helpen je om lucide dromen mogelijk te maken. Daar hoort de mogelijkheid tot herhaaldelijk vals ontwaken helaas bij. Het is daarom aan te raden realiteitscontroles uit te voeren, ook als je zeker denkt te weten niet meer te dromen.

Misschien dat het in het begin ondenkbaar lijkt om tijdens de langzame serie hypnagogische sensaties te ervaren, maar het is weldegelijk mogelijk! Je kunt bizarre beelden zien, gekke geluiden horen of het gevoel hebben dat je valt. Schrik er niet van maar observeer deze gewaarwordingen rustig. Op een gegeven moment zal er een droom vormen waarna je een realiteitcontrole kunt doen om je lucide droom in te duiken.

Lees meer over SSILD op Cosmic Iron's blog.

Het vasthouden van luciditeit: droomstabilisatie

Je bent ondertussen bekend met de fabeltastische mogelijkheden van lucide dromen. Je bent eindelijk zo ver dat je een beetje controle over je dromen kunt uitoefenen en je bent er klaar voor om op nachtelijk avontuur te gaan. Maar dan doet het volgende obstakel zich voor: zo moeilijk als het kan zijn om grip op een droom te krijgen, zo moeilijk kan het ook zijn om de grip te houden.

Het is makkelijk om karakters uit je droom aan te zien voor de mensen die ze wakker zijn en zo je te verliezen in de droom. Daarmee verlies je de beheersing over de droom en glij je af naar een ‘gewone’ droom. Of het kan zijn dat de opwinding van een lucide droom beleven je klaarwakker rechtop in bed doet zitten. Velen zijn je daarin voorgegaan. Dromen zijn als grillig geblazen bellen van je onderbewustzijn die elk moment uit elkaar kunnen spatten.

Dus, wat kan je doen om langer in een lucide droom te blijven? Om iets langer te kunnen genieten van de fluisteringen van een droom?

 

Spreek al je zintuigen aan

Een droom is niet plotsklaps over maar sijpelt weg. Zoals bij een kapotte televisie kan het beeld vertroebelen of het geluid verdraaien totdat de droom in zijn geheel eindigt.

Ervaar de droom met al je zintuigen om je zo vast te pinnen in de droomwereld. Wees niet bang om de stoep te likken, bijvoorbeeld. Dat klinkt gek, maar niemand is ooit gearresteerd voor zich malloot gedragen in een droom. Je wil je zoveel mogelijk in de droomwereld plaatsen. Praat, luister, ruik en raak aan. Pers elke druppel zintuiglijke prikkeling die je kan vinden uit de droom. Zie het maar als sinaasappelsap, als dat helpt.

 

Draai, draai, draai

Dit is één van de beste voorbeelden van het aarden van je lichaam in de droomwereld. De volgende keer dat je het gevoel hebt dat een lucide droom vervaagt draai je een rondje!

Naar achter vallen vormt een variatie hierop. De keerzijde hiervan is dat het gewoonlijk leidt tot een nieuwe droomscene of een vals waken.

 

Gebruik je totem

Als je super enthousiast bent kun je je volledig verliezen in een droom en zo vergeten dat je droomt. Je laten meevoeren is heerlijk, maar je wil je wel bewust blijven dat je droomt, anders verlies je je lucide droom.

Raak je totem aan of kijk er naar om het droombewustzijn te vergroten.

 

Herhaal een mantra in je droom

“Ik droom”, zo nu en dan al dromende herhalen is een goede manier om je jezelf hieraan te herinneren. Pas op met dit hardop zeggen! Droomkarakters kunnen er negatief op reageren dat ze ‘maar’ een droom zijn.

Je zou ook je droomdoel van die nacht als mantra kunnen herhalen. Zoals “ik ga vliegen”. Hoewel dit enigszins raar is om tegen onbekenden te zeggen zullen droomkarakters je doel bereidwillig accepteren.

 

Neem een droompil

Dit is een gekke maar ‘Een Super Simpele en Effectieve Truc Om Je Droom Te Verlengen’ (sorry, we dromen ervan om een nr.1 plek in te nemen op Google). Voel in je zak of vind er een in je open hand. Zelfs met basale droomcontrole kun je iets kleins als een pil verzinnen toch? Natuurlijk! Hij is er op het moment dat je hem zoekt.

Dit is geen normale pil. Het is een hyperdroom pil. Hij vergroot je droombewustzijn als het aanklikken van het licht of het gevoel wanneer je favoriete drug werkzaam wordt.

Hoe dan? Het is natuurlijk een placebo. Het doet wat je wil, zolang je er maar in gelooft. Als je de verschillende technieken om luciditeit te verlengen nog niet onder de knie hebt kun je een instrument inzetten om je te helpen. Als je ziek bent zou je een medicinale pil kunnen slikken om je beter te voelen. Diezelfde logica is hier van toepassing. Er zijn vele variaties op de pil denkbaar. Misschien hou je niet van pillen maar drink je graag koffie. Neem droom koffie! Rook je? Bam! Een droom joint.

 

Droomkruiden

Soms heb je een beetje extra hulp nodig om lucide te dromen. De Azarius smartshop heeft alles wat je hartje begeert met een grote selectie aan droomkruiden, waaronder Entada rheedii, Silene capensis and Calea zacatechichi.

Deze producten garanderen niet dat je een lucide droom zult krijgen en wantrouw producten die dat wel garanderen. Net als de beschreven technieken zouden kruiden en supplementen moeten worden gezien als hulpmiddelen.

Voor optimaal resultaat suggereren we het gebruik van de kruiden in combinatie met één of meerdere technieken voor meerdere nachten achter elkaar. Laat je niet ontmoedigen als het niet gelijk lukt, maar blijf proberen!

Veelgestelde vragen

Sinds de mensheid zo ontiegelijk laat is met lucide dromen te beschouwen als een waarachtig fenomeen en reproduceerbare staat van zijn is het niet gek dat er zoveel vreselijke en hilarische misvattingen over bestaan. We noemen er hier een paar.

Kan ik leren om lucide te dromen? Ik kan niet eens mijn normale dromen onthouden!

Sommige mensen zijn beter in het herinneren van dromen en kunnen makkelijker bepaalde technieken leren, en ook met meer succes. Maar iedereen kan leren dromen te controleren. Zelfsuggestie is een belangrijke techniek: hierbij overtuig je jezelf ervan een lucide droom te hebben. Geloof in jezelf!

Als het vergeten van dromen het probleem is zijn er verschillende manieren om herinnering te verbeteren. Dit artikel geeft basale tips maar er zijn meer diepgravende handleidingen te vinden, online en offline. Als het krijgen van lucide dromen het probleem is, geef dan niet op en blijf experimenteren met verschillende technieken. Dat is niet makkelijk maar het eindresultaat wordt er zo mogelijk nog bijzonderder van.

Kennis van en ervaring met meditatie geeft je een voorsprong op de gemiddelde oreionaut. Veel van de technieken lenen elementen uit de meditatieleer.

 

Is lucide dromen gevaarlijk?

Nee, lucide dromen is niet gevaarlijker dan gewoon dromen. Misschien dat wat je droomt niet altijd even leuk is maar je kan er niet door geschaad worden. Doodgaan in een droom betekent ongeschonden wakker worden.

Normale dromen kunnen in nachtmerries ontaarden. Dromen kunnen controleren betekent dat je in staat bent dit af te wenden - in plaats van doodsbang vluchten voor een monster kun je er mee vechten of het van vorm laten veranderen, of misschien nog wel het beste: ermee in gesprek gaan. Vaker wel dan niet is het mogelijk een nachtmerriescenario op te lossen door controle over de droom te nemen.

Dus nee, lucide dromen is niet gevaarlijk. Het kan je zelfs helpen rust te vinden, op jezelf te reflecteren, of je creativiteit stimuleren. Onsuccesvolle pogingen leiden vrijwel zeker tot slaapgebrek (zie de “Veelgestelde vragen” hieronder). Dit is niet zozeer gevaarlijk als wel irritant.

Tot slot, “What happens in a lucid dream, stays in a lucid dream.” Niemand anders weet van de onbespreekbare dingen die je in een droom uitvreet.

 

Hoe zit het met slaapverlamming? Ligt de oorzaak bij lucide dromen?

Slaapverlamming is het mentaal wakker worden terwijl je lichaam nog slaapt en niet kan bewegen. Tijdens onze remslaap functioneren de meeste van de spieren niet - dit is waarom je in je droom karatetrappen kunt uitdelen zonder de dekens van je af te schoppen of de knieschijf van je bedpartner aan gort te helpen.

Het is mogelijk dat je mentaal wakker bent zonder de controle over je lichaam terug te krijgen. Alsof dat niet eng genoeg is gaat slaapverlamming meestal gepaard met hallucinaties, zoals een overweldigend gevoel bespied of aangevallen te worden. Je ogen zijn open maar het lukt je niet je armen op te tillen om jezelf te verdedigen of om je mond te bewegen en om hulp te roepen.

Slaapverlamming is zeker een angstaanjagend fenomeen maar er bewust van zijn is de helft van het werk. Het is geen bijproduct van lucide dromen maar een slaapstoornis. Stress en slaapgebrek spelen een grote rol. Hoewel slaapverlamming kan intreden tijdens het oproepen van lucide dromen leidt het één niet per se tot het ander. Zo lang je er een gezond slaapritme op nahoudt is het mogelijk er nooit last van te krijgen.

Mocht je dan toch verlamd wakker worden is het het beste om kalm te blijven. Je lichaam wordt snel wakker. Je wordt niet echt aangevallen of bespied. Je bent half-wakker in de veiligheid van je eigen slaapkamer. Het is bijna over.

 

Leidt lucide dromen tot slaapgebrek?

Ja en nee.

Lucide dromen zelf leveren je niet meer of minder rust op dan een normale droom. Droombewustzijn en cirkeltjes rond een stad vliegen betekenen gelukkig niet dat je uitgeput wakker wordt. Maar, je dromen kunnen weldegelijk invloed op je wakkere leven hebben, zowel positief als negatief. Als je last hebt van nachtmerries weet je dat de kans groot is dat je met het verkeerde been uit bed stapt.

Een aantal van de droomtechnieken zijn ingesteld op ‘s nachts wakker worden met bijbehorende mentale oefeningen. Hierdoor verlies je vrijwel zeker slaap. Mocht dat tijdens je queeste naar droomcontrole te veel worden, raden we je aan om enkel lucide te dromen wanneer je dat kan lijden, zoals tijdens het weekend, een vakantie of vrije dagen.

Onthoud dat de seizoenen ook invloed hebben op je slaapritme en algehele bedervaring. Tijdens donkere en koude winterdagen is het waarschijnlijk een heel stuk lastiger uit bed te komen, en dit maakt het voor sommigen moeilijk om op hun dromen te focussen. Over het algemeen geldt: zorg goed voor je lichaam en zorg dat je genoeg nachtrust krijgt.

Je hoeft je over slaapgebrek geen zorgen meer te maken als je eenmaal weet hoe lucide te dromen. Maak je in plaats daarvan maar eens druk over de buitengewone avonturen die je wilt beleven!

 

Is het verslavend?

Absoluut, maar zonder bezwaarlijk te zijn. Zie het niet als een manier om te ontsnappen aan de werkelijkheid maar als een leuke toevoeging erop. Het kan een gezonde uitlaatklep vormen voor je fantasie of creativiteit. Lucide dromen kunnen een positieve uitwerking op je leven hebben maar op het moment dat je realiseert liever in de droomwereld dan wakker te zijn is het waarschijnlijk goed om je wakkere leven te verbeteren.

 

Wat als ik nooit meer uit een droom wakker word?

 Je bevindt je niet in de film Inception. Je wordt heus wakker. Een van de grootste zorgen van beginnende oreionauten is het tegenovergestelde: wakker worden op het moment dat je lucide bent. We kunnen je gerust zeggen dat je je geen zorgen hoeft te maken over te veel slapen.

 

Droom ik nu?

Goede vraag! Het antwoord is: misschien. Ga op zoek naar droomtekens. Doe iets waarvan het onwaarschijnlijk is dat het zal slagen, zoals de letters van dit artikel laten dansen.

Vergis je niet, je droomt meer dan je denkt.

Referenties

www.dreamviews.com - lucid dreaming forums

www.ld4all.com - the lucid dreamer community

Wikipedia - Lucid dream

Lucidity.com

Reddit.com - LucidDreaming

SSILD Technique by Cosmic Iron

Robert Waggoner, Exploring your inner self. (2008)

Kelly Bulkeley, Visions of the night: dreams, religion, and psychology (1999)

Norman Malcolm, Dreaming (1959)

Stephen Laberge, Exploring the world of lucid dreaming (1997)

Lynne Levitan, A thousand and one nights of exploring lucid dreaming (1992)