Ontdek nieuwe gunstige prijzen op Arizer

Grinder

Wat is een grinder?

Een grinder (vermaler) is een hulpmiddel waarmee kruiden tot kleine stukjes vermalen kunnen worden. Het kan gebruikt worden in de keuken om diverse kruiden fijner te malen, maar een grinder wordt vooral gebruikt om cannabis toppen te vermalen. Een grinder bestaat normaliter uit 2 delen, die los van elkaar gehaald kunnen worden en zijn voorzien van scherpe tanden of pennetjes. Als de twee delen tegen elkaar gedraaid worden, malen de tanden of pennetjes het kruid snel en effectief tot kleinere deeltjes.

Kenmerken

Grinders zijn beschikbaar in diverse soorten en maten, maar een cilindervorm is het meest voorkomende. Grinders zijn er in uiteenlopende materialen; hout, metaal, plastic en aluminium. Er bestaan zelfs grinders die uit titanium zijn vervaardigd.

Het belangrijkste om op te letten bij aanschaf van een grinder is de bouw en het materiaal van de pennetjes of tanden. Plastic grinders zijn vaak niet erg duurzaam en de tanden kunnen snel afbreken wanneer er teveel druk op komt te staan, bijvoorbeeld wanneer het kruid veel takjes bevat. Als je op zoek bent naar een duurzame grinder dan is metaal of aluminium de beste keuze. Daarnaast dien je rekening te houden met het formaat. Hoe groter de grinder, des te meer vermalen kruid je in een keer kunt verzamelen. Hou er wel rekening mee dat een grotere grinder ook een stuk zwaarder is, en dus niet altijd even gemakkelijk in je zak past.

Sommige grinders zijn voorzien van een magneet, die de twee delen aan elkaar houdt wanneer de grinder niet in gebruik is. Dit heeft ook als voordeel dat de twee delen op exact dezelfde plaats blijven, waardoor de maalbeweging nog nauwkeuriger is.

Pollinator grinder

Een pollinator grinder is een grinder die uit twee of meer compartimenten bestaat en aan de onderkant is voorzien van een zeefje. Bij het vermalen van wiet zal het zeefje ervoor zorgen dat de trichomen (het deel van de top die het meeste THC bevat) worden opgevangen.

Als er voldoende van deze trichomen zijn opgevangen kan de grinder opengeschroefd worden en kan dit potente goedje verzameld worden om vervolgens in een pers tot hasj te worden geperst. Het fijne poeder wordt ook wel skuff genoemd.

Sommige pollinators beschikken over meerdere zeefjes, om zo skuff van verschillende kwaliteit op te kunnen vangen. Bij gebruik van een normale grinder, zonder pollinator, zullen deze harsdeeltjes aan de bodem en tanden blijven plakken. Als je een pollinator grinder hebt, wordt aangeraden om het zeefje regelmatig schoon te borstelen (bijvoorbeeld met een zachte tandenborstel).

Gebruik en onderhoud

Het te vermalen plantmateriaal moet voldoende droog zijn; vochtige of slecht gedroogde wiet is lastiger tot kleine stukjes te vermalen. Kleine takjes en zaadjes kun je er beter uithalen voordat je het kruid in de grinder legt. Deze harde stukjes zullen er alleen maar voor zorgen dat de joint minder goed brandt. Ze kunnen er ook voor zorgen dat de tanden van je grinder afbreken. Met name bij goedkope plastic grinders gebeurt dit snel.

1) De grinder wordt geopend door de twee delen los van elkaar te halen en een wiet top tussen de tanden te plaatsen.

2) De boven en onderkant worden tegen elkaar gedrukt en de twee delen onafhankelijk van elkaar bewogen in een draaiende beweging. Hoe langer men 'grind' des te fijner zal het kruid vermalen worden.

3) Open de grinder door de twee helften los te draaien. Het kruid is nu vermalen en klaar voor gebruik.

Na verloop van tijd zal er wat hasj(poeder) en trichomen aan de tanden en op de bodem te vinden zijn. Met een klein borsteltje met harde haren is dit meestal grotendeels te verwijderen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je grinder effectiever z'n werk kan doen, het is tevens een mooie beloning voor dit schoonmaakklusje.

Als de resten niet met een borsteltje zijn weg te poetsen kan het nuttig zijn om wat meer rigide te werk te gaan. Je kunt de grinder laten weken in alcohol of de alcohol gebruiken om de restjes weg te poetsen. Gebruik dit alleen bij metalen of aluminium grinders. Een houten of plastic grinder kun je het beste schoonmaken met warm water en (biologisch) afwasmiddel. Laat de grinder eerst goed drogen voordat je de helften weer op elkaar plaatst. De alcohol moet volledig kunnen verdampen. Ook grinder cleaner op biologische basis is een goed middel voor het schoonmaken van metalen en aluminium grinders.

Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende bron(nen):

Wikipedia on the herb grinder

Onze uitgebreide selectie grinders