Ontdek nieuwe gunstige prijzen op Arizer

Geschiedenis en gebruik van de chillum

Oorsprong

chillum Van de chillum wordt gezegd dat deze zijn oorsprong heeft in India, hoewel er lang geleden ook chillums in Zuid-Amerika zijn gevonden. Daardoor is de exacte oorsprong onbekend. Traditioneel werd dit gebruiksvoorwerp in spirituele zin gebruikt. De Indiase Sadhu (heilige mannen) rookten duizenden jaren lang met chillums, waarvan de spirituele betekenis vergelijkbaar is met het drinken van rode wijn bij de katholieken. De chillum was er waarschijnlijk al voordat tabak in India werd geïntroduceerd en werd toen gebruik voor het roken van opium en andere narcotica.

Het roken van chillums was exclusief voorbehouden aan mannen; en was alleen in het noorden van India gebruikelijk, voornamelijk in landbouwgebieden. Vaak wordt een chillum met rookwaar in een groep opgerookt. De chillums werden en worden in India op lokale schaal gemaakt, ze zijn goedkoop en eenvoudig verkrijgbaar. De chillum werd in Europa en Amerika geïntroduceerd door de hippiebeweging in de jaren 60 van de vorige eeuw.

Effect

De grootte van de chillum heeft direct invloed op de effecten van het roken ermee. Kleine chillums zullen hete rook direct naar de mond brengen. Door een grotere chillum te nemen, krijg je niet alleen afgekoelde, maar ook meer rook in je mond. En hoe meer rook je natuurlijk inademt, hoe sterker het effect zal zijn.

Ingrediënten, dosering en het klaarmaken van een chillum mix

De specifieke chillum mix bestaat uit:
- tabak uit een sigaret (tussen een halve en een hele)
- Hasj (tussen 0.5 en 1.5 gram)

Eerst verhit je de sigaret met een aansteker, verbrand het echter niet; het gaat erom dat de tabak droog en kruimelig is. Over het algemeen zijn kant en klare sigaretten kruimelig genoeg. Verkruimel de tabak en vermeng het met de hasj. Dit fijne mengsel stop je in de chillumhals (het steentje onderin houdt het tegen). Vervolgens doe je een filter over het mondstuk van de chillum en is deze klaar voor gebruik. Zorg dat je mond niet in contact komt met de met teer bedekte Safi. Om het mengsel te verhitten kun je een paar keer kort blazen, steeds met daarna een diepe inhalering. Houd de rook zo lang mogelijk in je longen voor een maximaal effect.

Na gebruik moet de chillum schoongemaakt worden. Dit doe je met een strookje stof of touw, wat je door de chillum heen en weer trekt. Ook het steentje moet regelmatig schoongemaakt worden.

Chillum etiquette

De etiquette voor het gebruiken van de chillum komt voort uit traditie. De regels zijn zeker niet verplicht, maar ervaren chillum rokers zullen deze respecteren:

- De persoon die de chillum 'rookklaar' maakt is niet degene die hem als eerste aansteekt.
- Als het een bijzondere chillum is, dan wil de eigenaar hem hoogstwaarschijnlijk zelf schoonmaken.
- De traditionele hasj die gebruikt wordt is handgemaakte zwarte hasj, zoals Indiase Charas. Nepalese of Himalaya-hasj is ook erg goed.

Bom Shankar!!