Ontdek nieuwe gunstige prijzen op Arizer

De bong

Bongs zijn in verschillende maten verkrijgbaar in de Bongs sectie van onze headshop.

Wat is een bong?

Een bong, ook vaak aangeduid als waterpijp, wordt gebruikt voor het roken van hasj, wiet, tabak of andere middelen. Doordat de rook kan afkoelen voordat deze geinhaleerd wordt, en dus minder scherp op de keel is, wordt het roken door een bong vaak als plezierig ervaren.

Geschiedenis

Er wordt beweerd dat het gebruik van waterpijpen dateert uit 1100 voor Christus. Archeologen hebben in Ethiopie de eerste modellen van de waterpijp gevonden die bestaan uit een ondergronds ‘koelsysteem’. Hierbij werd een fles gevuld met hete steenkolen begraven in een gat vlak onder de grond, met hier bovenop de hennep. Een mondstuk verbonden aan de 'pijp' iets verderop zorgde er voordat de gebruiker de rook kon inhaleren.
Ten tijde van de ontdekking werd aangenomen dat Arabische ontdekkingsreizigers halverwege de dertiende eeuw cannabis en pijpen meenamen naar Afrika. Aangezien deze ondergrondse pijpen ook zijn aangetroffen in Centraal-Azie en zo veel leken op de pijpen die in Afrika zijn gevonden, ging men uit van een soort culturele verbintenis.
Later werd duidelijk dat de pijpen die men aantrof in Afrika eigenlijk ontworpen waren voor het roken van cannabis, en niet voor tabak. Archeologen hebben immers bewezen dat men in Afrika voornamelijk tabak snoof en kauwde, en niet zozeer rookte.

Pijpen die meer lijken op de bong zoals die vandaag de dag bekend is stammen uit Thailand, en waren gemaakt van bamboe. Dit is ook waar de bong zijn naam aan ontleent; Bong is een verbastering van het thaise woord Baung. De naam ‘bong’ is overgenomen door hippies in de jaren ’60, die zorgden voor de introductie van de waterpijp in de westerse maatschappij. Pas in 1971 werd het word ‘bong’ officieel opgenomen in woordenboeken.

Gebruik

Eerst moet het reservoir, of de voet, gevuld worden met water.
Hiervoor kunnen ook andere vloeistoffen worden gebruikt, maar ze mogen niet schadelijk zijn. Aangezien THC oplosbaar is in alcohol, zal het gebruik van alcoholhoudende drank ervoor zorgen dat er wat THC verloren gaat.
Het te roken materiaal wordt in de kop van de bong geplaatst. Een metalen gaasje kan nodig zijn om te voorkomen dat de kop verstopt raakt. De gebruiker plaatst zijn lippen tegen het mondstuk en inhaleert, wat ervoor zorgt dat de vlam in de richting van het materiaal wordt ‘gezogen’.
Als de gebruiker inhaleert, verplaatst de vlam van de aansteker zich naar het te verbranden materiaal en wordt op deze manier verhit. De rook verplaatst zich nu door de holle pijp van de bong. De rook stijgt op uit het water, en is nu afgekoeld. De rook bevind zich nu in de ‘kamer’ van de bong. Wanneer de roker bijna klaar is met het inademen van de rook wordt de vinger voor het klapgat (luchtgat onderin de buis) weggehaald zodat de kolom geconcentreerde rook in een keer geinhaleerd wordt.
Het water in de bong moet regelmatig ververst worden, bij voorkeur elke keer na gebruik.

Voordelen

Het water in een bong zorgt er niet alleen voor dat de rook afkoelt, en hierbij het risico op het verbranden van mond en luchtwegen verkleint, het zorgt er ook voor dat de roker meer rook kan inhaleren per keer, in tegenstelling tot de kleine, meer regelmatige, inhalaties bij een sigaret of conventionele pijp.

Onderzoek heeft uitgewezen dat rook die door water verplaatst (water filtratie) minder giftige en kankerverwekkende partikels bevat dan ongefilterde rook. Hoe groter het contactoppervlakte van de rook, des te meer giftige stof zal er achterblijven in de vloeistof. Echter lijkt dit niet volledig het geval te zijn bij rook van cannabis. Een door MAPS en NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) gefinancierd onderzoek heeft uitgewezen dat water filtratie in het geval can cannabis een averechts effect heeft en zorgt voor een hogere concentratie teer – vergeleken met de concentratie cannabinoiden- aangetroffen in rook. Naar het blijkt absorbeert water gemakkelijker THC dan schadelijke soorten teer.
Dit betekent niet per definitie dat het gebruik van een bong meer gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, aangezien ze wel bepaalde niet-vaste giffen uit de rook halen. Echter voor diegenen die op zoek zijn naar een gezond alternatief voor het roken van cannabis is verdampen met een vaporizer de beste oplossing.

Referenties

Dit artikel is gebaseerd op de volgende pagina’s:

Wikipedia - Bong
De effecten van water filtratie op cannabis rook
MAPS/CaNORML Vaporizer en waterpijp onderzoek