Ontdek nieuwe gunstige prijzen op Arizer

Cannabisextracties

Door de werkzame stoffen (cannabinoïden en terpenen) uit de cannabisplant te extraheren creëer je een cannabisconcentraat. Het verdampen van cannabisconcentraat wordt ‘dabben’ genoemd en is een steeds populairdere manier om cannabis te consumeren.

Concentraten

‘Cannabisconcentraat’ is de overkoepelende term voor extracten van ‘cannabinoïden’ (THC, CBD, CBN, CBC etc.) en ‘terpenen’ van de cannabisplant. Door de cannabinoïden en terpenen te extraheren bewaar je alleen de werkzame bestanddelen en scheidt je deze van de rest van het (niet-actieve) plantmateriaal. Een concentraat kan een vaste vorm hebben (bijvoorbeeld hash of wax) of vloeibaar zijn (olie).

Om te begrijpen hoe een extract wordt gemaakt, moeten we eerst inzoomen op de cannabisplant zelf.

Trichs & Terps

trichomen

Aan een cannabisplant groeien bloemen, beter bekend als toppen of wiet. Op deze bloemen ontstaat hars: dit zijn de witte kristallen die je op de toppen kunt zien zitten. Hoe meer hars, hoe sterker de wiet. Als we nog beter naar de hars kijken, kunnen we zien dat het bestaat uit allemaal kleine ‘haartjes’: dit zijn ‘trichomen’.

trichoomhoofdjes

Bovenop de trichoomhaartjes bevinden zich kleine balletjes: de trichoomhoofdjes. Trichoomhoofdjes zijn de heilige graal van de cannabisplant: alle cannabinoïden en terpenen bevinden zich in de trichoomhoofdjes. De hoofdjes zijn niet alleen verantwoordelijk voor de smaak van de cannabis, maar ook voor haar effecten en medische toepassingen. Alleen de hoofdjes zorgen voor een stoned of high gevoel.

Terpenen zijn verantwoordelijk voor de geur en smaak van de wiet en hebben in combinatie met de cannabinoïden hun eigen (medicinale) effect. Cannabissoorten met een hoge concentratie van zowel trichomen (trichs) als terpenen (terps) zijn dus de ideale input voor een cannabisconcentraat.

Welke soort kun je het beste gebruiken?

Zoals inmiddels wel duidelijk is, is het voor het maken van een concentraat belangrijk een wietsoort te nemen die een grote hoeveelheid trichomen produceert. Meer trichomen betekent logischerwijs meer kans op een grote hoeveelheid cannabinoïden in de trichoomhoofdjes. Ten tweede is het fijn als de wietsoort rijk is aan terpenen.

Een belangrijk gezegde in het extractieproces is: ‘Wat erin gaat, komt er ook uit’. Hiermee wordt benadrukt dat de input (een goed-gekweekte cannabisplant met veel trichomen en sterke terpenen) het resultaat (de kwaliteit van het cannabisconcentraat) bepaalt.

Sommige cannabissoorten produceren meer trichomen (met een hogere concentratie cannabinoïden) dan andere. Naast de genetica is de hoeveelheid cannabinoïden ook afhankelijk van externe factoren, zoals de omstandigheden waarin is gekweekt. Andere soorten zijn rijk in terpenen, waardoor de geur die van de plant afkomt sterker wordt.

Speciaal voor jou hebben we getest welke cannabissoorten het meest geschikt zijn voor het maken van een cannabisconcentraat.

Dit is onze top 3 zaden voor concentraten:

- Holy Grail Kush van DNA Genetics

- Wappa van Paradise Seeds

- Original Amnesia van Dinafem

 

Hoe te extraheren? Verschillende methodes.

Laten we ons richten op de praktische kant! Hoe scheiden we de trichomen van de rest van de wiet en wat is hiervoor nodig?

Ten eerste maken we onderscheid tussen methodes zonder oplosmiddel en methodes met oplosmiddel. Methodes zonder oplosmiddel zijn het simpelst: je zeeft het plantmateriaal met als doel de kristallen over te houden. Dit kan je met de hand doen, maar ook met machines die speciaal voor dit doel ontwikkeld zijn, zoals de Pollinator, Ice-o-lator of de Bubbleator. De andere mogelijkheid is om het plantmateriaal op te lossen in butaangas of alcohol. De werkzame bestanddelen lossen op in de vloeistof en moeten hier later weer uitgefilterd worden.

Methodes zonder oplosmiddel

Zeven

Met deze methode zeef je als het ware de kristallen uit de rest van het plantmateriaal. Alles wat je nodig hebt is een beetje mankracht en de ene of andere zeefbox.

Pollinator extractie methode

Pollinator

Pak je het liever wat professioneler aan? Dan laat je een machine het harde werk doen. De Pollinator (in verschillende maten verkrijgbaar) is de ideale uitrusting voor jou. We raden aan het plantmateriaal eerst twee uur in luchtdikke zakken in de vriezer te doen, voordat je begint. Vervolgens stop je het plantmateriaal in de elektronisch aangedreven machine. In 2 tot 5 minuten heeft de Pollinator alles voor je gezeefd en is je extract klaar.

Ice-o-Lator

De Ice-O-Lator is een simple water-en-ijs-extractiemethode. Het system bestaat uit twee zakken met fijne gaasjes, die je in een emmer met water en ijs stopt. Je hebt een keukenmachine nodig om te mixen. Vanwege de dubbele gaasjes is een zeer puur eindproduct gegarandeerd: stofdeeltjes en plantresten zullen allemaal in het water achterblijven. De sleutel van dit proces is een watertemperatuur net boven het vriespunt (4 tot 5°C is optimaal).

Ice-O-Lator in de wasmachine

Ice-O-Lator heeft ook zakken ontwikkeld die in een wasmachine met bovenlader kunnen worden gebruikt. Je roert de bladeren en het water in dit geval niet met de hand, maar je laat een roterende wasmachine je kostbare kristallen van de planten scheiden.

Bubbleator

bubbleator

De extractiemethode van de Bubbleator is vergelijkbaar met de Ice-O-Lator. De Bubbleator biedt een compleet en volautomatisch systeem waarbij de Bubbleator zelf als ‘wasmachine’ functioneert. Je hebt alleen nodig: water, een emmer, een keukenzeef, elektriciteit en het plantmateriaal dat je wilt gebruiken. Na het draaien van ‘de was’, wordt het water met de trichomen door een filterzak geleid, die al het overgebleven bladmateriaal uit het water verzamelt. Vervolgens stroomt het water door een zeefzak waarin de kristallen worden opgevangen. Net als bij de Ice-O-Lator zeef je de kristallen zelf nog een keer met een keukenzeef en laat je ze drogen. Vervolgens kun je ze samenpersen of direct gebruiken. De gaaszakjes van de Bubbleator zijn piramide-vormig zodat het water meer kans heeft om met het plantmateriaal te mengen.

Methodes met oplosmiddel

Queen Bee extractor

Butaangasolie (BHO)

Je maakt het concentraat door butaangas door het plantmateriaal te laten stromen. Gebruik hiervoor de Queen bee extractor of de Honey bee extractor. Je stopt het plantmateriaal in de koker en schiet het butaangas onder hoge druk door de opening. De olie drupt er nu aan de andere kant uit. Als je heel zuiver butaangas gebruikt, zal dit allemaal vanzelf uit de olie verdampen. Ben je bang dat er toch restanten achterblijven? Dan kun je een vacuümoven gebruiken om het concentraat te zuiveren.

LET OP! Butaangas is zeer ontvlambaar en leidt gemakkelijk tot explosies. Zorg er dus voor dat je deze methode alleen buiten gebruikt!

ISO Hasholie

Het is ook mogelijk het plantmateriaal in alcohol op te lossen. Alleen Isopropyl alcohol is hiervoor geschikt. Gebruik een fles met tenminste 91% alcohol, het liefst 99%. Stop zowel het plantmateriaal als de alcohol een paar dagen van tevoren in de vriezer.

Zuiveren

Als je een oplosmiddel gebruikt moet je het concentraat vaak zuiveren voordat je het kunt gebruiken. In het geval van butaangasolie wordt hier meestal een vacuümoven voor gebruikt. Gebruik je de ISO Hasholie methode, dan kun je het concentraat filteren door een koffiefilter. Wil je echt alles eruit hebben? Dan is geduld een schone zaak: uiteindelijk zal alle alcohol verdampen en houd je een puur concentraat over.

Kies je de butaangasmethode? Zorg er dan voor dat je butaangas van goede kwaliteit gebruikt! Kies ‘refined’ (verfijnd) of ‘purified’ (gezuiverd) butaangas. Dit betekent dat de fabrikant geen extra stoffen heeft toegevoedgd die in je concentraat zouden kunnen blijven hangen.

Al die termen! Wax, hash & shatter

cannabisconcentraat

Zoals al eerder gezegd: ‘concentraat’ is een verzamelterm en cannabisconcentraten komen in vele soorten en maten. Technisch gezien kun je normale hash ook als concentraat beschouwen.

In (online) bronnen wordt vaak gesproken over ‘shatter’, ‘wax’ of ‘bubblehash’ als het om concentraten gaat. Precieze definities van al deze termen zijn er niet, maar in het algemeen zou je kunnen zeggen dat ‘shatter’ verwijst naar een zeer puur concentraat dat eruitziet en aanvoelt als glas. Wax is een meer plakkerige substantie en olie is volledig vloeibaar. Bubblehash is hash geproduceerd met een Bubbleator. Icewax is de wax die uit een Ice-O-Lator komt. Full-melt verwijst naar concentraten die zo weinig plantmateriaal bevatten dat ze volledig verdampen als ze worden verhit. Full-melt extracten zijn het meest geschikt voor gebruik in een vaporizer, omdat ze geen restanten achterlaten.

Of een concentraat vloeibaar is of vast, is niet alleen afhankelijk van de extractiemethode die je kiest, maar ook van de kwaliteit van het plantmateriaal waarmee je begint.