Ontdek nieuwe gunstige prijzen op Arizer

After Party & Detox

After Party & Detox

Elk feestje heeft zijn prijs. En dat merk je vaak pas echt op maandag. Vooral als je synthetische drugs in de mix hebt gegooid, zul je waarschijnlijk een paar dagen lang te maken hebben met de na-effecten ervan. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je een vreselijke kater kunt voorkomen. Wat je hiervoor moet doen hangt af van het middel dat je gebruikt hebt.

Als je het op een zuipen hebt gezet, moet je zorgen dat je lever gereinigd wordt. Na het gebruik van stimulerende middelen – speed bijvoorbeeld – moet je je dopamineniveau omhoog zien te krijgen. Als je MDMA (ecstasy) hebt gebruikt, moet je juist je serotonine-level weer verhogen.

Na het gebruik van psychedelische drugs als LSD, paddo’s en DMT hoef je niet te detoxen; deze middelen zijn namelijk niet toxisch. Het enige wat je hierna nodig hebt, is wat tijd om de ervaring te verwerken en integreren. 

DRANK

Alcohol wordt grotendeels afgebroken in de lever, door een enzym dat alcoholdehydrogenase (ADH) heet. ADH zet de alcohol om in acetaldehyde; een toxische substantie die de klassieke kater-symptomen veroorzaakt. Een ander enzym, aldehydedehydrogenase (ALDH), zet het om in acetaat. Het acetaat kan uiteindelijk in de vorm van water en koolstofdioxide je lichaam uit.

Als je in weinig tijd veel alcohol drinkt, krijg je waarschijnlijk een kater. Om hier snel van te herstellen, kun je het beste veel water drinken en capsules met Mariadistel (Carduus marianus) nemen. Dit kruid beschermt, stimuleert en ontgift je lever.

XTC

Als je pure XTC neemt – wat in de meeste landen overigens erg zeldzaam is – ondergaat je lichaam eerst een serotonine-piek (terwijl je high bent), en daarna een serotoninetekort. Als je serotonineniveau daalt kun je je gedeprimeerd, lusteloos en vermoeid voelen. Serotonine is een neurotransmitter die je helpt je humeur te reguleren. Het bestaat uit L-tryptofaan, een aminozuur dat voorkomt in banaan, melk en veel ander voedsel. Om je serotonineniveau snel weer op peil te krijgen, kun je het beste een dosis serotonine innemen op een lege maag, bij voorkeur voordat je naar bed gaat, maar in ieder geval op de dag(en) na het feest. De meeste capsules bevatten 400 of 500 mg, met soms toegevoegde vitamine B6. Neem een paar keer per dag één of twee van deze capsules.

Een alternatief voor L-tryptofaan is 5-HTP, wat een vergelijkbaar effect geeft. Je hebt hier een minder hoge dosis van nodig: 50 tot 200 mg per dag is genoeg. Hoewel het in het menselijk lichaam wordt aangemaakt, bevat eten nooit 5-HTP. Sommige zaden (Griffonia simplificifolia) bevatten het wel. In de meeste capsules zit 50 mg aan 5-HTP. In sommige landen is 5-HTP alleen beschikbaar op doktersrecept.

After Party-producten, bijvoorbeeld After D, bevatten vitamines en L-tryptofaan.

COCAÏNE

Cocaïne zorgt dat er in korte tijd veel dopamine in je lichaam vrijkomt, wat wordt ervaren als een euforisch gevoel (hoewel het anders is dan MDMA, wat een empatisch, verhelderend soort euforie kan opwekken, terwijl een cocaïne-rush vaak egocentrischer is). Als daarna je dopamine-level weer daalt, kun je je down voelen. Middelen die dopamine doen vrijkomen zijn risicovol, omdat je daar makkelijk verslaafd kunt raken.

AMFETAMINE / SPEED

Speed zorgt voor het vrijkomen van zowel serotonine als dopamine. Als je speed hebt genomen moet je eerst je serotonine-levels weer omhoogbrengen met L-tryptofaan of 5-HTP. Eén a twee uur later kun je wat L-tyrosine innemen. Het kan namelijk schadelijk (neurotoxisch) zijn om dit middel in te nemen als je synapsen nog steeds hard serotonine nodig hebben.

SLAAPGEBREK

Hoewel een beetje slaapgebrek over het algemeen niet gevaarlijk is, vertraagt het wel je herstelproces, en verergert het de na-effecten van synthetische drugs.

UITDROGING

Uitdroging kan je kater ook flink verergeren. Uitdroging kan worden voorkomen door genoeg water drinken. Toch moet je - vooral als je MDMA neemt - hier nogal mee oppassen. Erowid geeft hierover deze waarschuwing:

“Een van de meest hardnekkige problemen met MDMA-gebruik is hyperthermie (oververhitting). Verschillende factoren dragen bij aan dit effect, waaronder MDMA’s farmalogische effecht van het verhogen van de lichaamstemperatuur. De sterke fysieke stimulans die de meeste gebruikers ervaren, gecombineerd met de euforie die gepaard gaat met de ervaring, hebben de meeste gebruikers niet door hoe inspannend het is. Veel ecstasy-gebruikers hebben gehoord dat ze genoeg water moeten drinken om geen risico te lopen. Hierdoor krijgen sommige gebruikers te maken met het minder bekende probleem van over-hydratatie, wat hyponatremie (letterlijk “laag zoutgehalte”), ook wel “watervergiftiging” genoemd, veroorzaakt.”

WATERVERGIFTIGING

Mensen (en andere diersoorten) hebben standaard een gezonde balans van electrolyten – waaronder zout – in hun bloedbaan. Als je zweet verliest je lichaam zout. Hyponatremie bij ecstasy-gebruikers wordt veroorzaakt door obsessief veel water drinken, wat het – door zweten verlaagde – zoutgehalte in het lichaam gevaarlijk veel verdunt. Om voor het zouttekort in je hersencellen te compenseren, wordt er steeds meer water naar de hersenen gestuurd. Hierdoor zwellen je hersenen op. Dit wordt hersenoedeem genoemd, en kan leiden tot hersenschade, verlamming en soms zelfs de dood. Signalen van watervergiftiging zijn: misselijkheid, diarree, spierkrampen, verwarring en coma.

Teveel water drinken als je high bent kan dus echt gevaarlijk zijn. Als je ecstasy gebruikt, kun je je zout- en electrolyte-levels op peil houden door wat zoute snacks te eten, of een sportdrankje te drinken. Omdat mensen aan de MDMA vaak moeite hebben met eten, is het eten van zoute snacks niet de makkelijkste optie. Isotone sportdrankjes houden het electroclyte-level in je hersenen op peil, en zijn daarom een goede oplossing. Veel ecstasy-gebruikers merken ook dat sportdrankjes hun dorst beter lessen dan water. Hoewel niet iedereen van de zoete smaak van deze drankjes houdt, is het een handig middel om oververhitting en watervergiftiging te voorkomen als je aan het feesten bent en dorst hebt.