De Spongepot biedt een eenvoudige manier om zaden te ontkiemen met weinig kans op complicaties. Spongepots bestaan uit verschillende soorten turf en kokos, gebonden door een organische lijm, waardoor het sponsachtig aanvoelt.

Een van de grote voordelen van de Spongepot is dat de zaden niet meer aangeraakt hoeven te worden dan strikt nodig is. Hierdoor voorkom je stress en mogelijke schade aan de kwetsbare penwortel. In combinatie met een propagator is een optimaal vochtklimaat gemakkelijk te bereiken.

 • 100% biologisch
 • Snelle ontkieming
 • Optimale vochtigheidsbalans
 • Ideaal in combinatie met aarde
 • Bacto mix inbegrepen

Bacto geeft elke kweek een boost met nuttige micro-organismen. Geselecteerde stammen van Streptomycine bacteriŽn en trichoderma schimmels worden gestimuleerd door een natuurlijke katalysator genaamd Myconate. De gecombineerde werking verbetert de gezondheid van de planten en de vruchtbaarheid van de aarde.

Klik om te vergroten

$

1

− $ !
$

Print deze pagina

GebruikBenodigdheden:

 • Spongepots
 • Zaad
 • Maatbeker met liter (kraan)water
 • Propagator en perliet of soortgelijk product
 • Schroevendraaier of ander hulpmiddel, iets dikker dan een zaadje
 • Tie-wrap/bindertje of tape, om de diepte van het gaatje op de schroevendraaier te markeren.

1. Om te beginnen neem je een liter water met een temperatuur van rond de 25 graden. Voeg de Bacto toe en mix het goed door.

2. Leg de Spongepots op een laag perliet in een propagator of ander stekkenkastje. Bevochtig de Spongepots en de onderlaag van perliet met de Bacto oplossing. Zorg er hierbij voor dat de onderlaag wel een klein laagje water onderin bevat maar dat dit zeker lager staat dan het oppervlak van de perliet. Anders zuigen de Spongepots zich te vol met water, wat niet bevorderlijk is.

Door het inwateren met Bacto ontstaat een optimale vocht/lucht verhouding in de Spongepot. Door nu de onderlaag voldoende vochtig te houden, zal de Spongepot ook vochtig blijven. Het vocht in de onderlaag zorgt bovendien voor een hoge luchtvochtigheid in de propagator. Controleer de Spongepots zo nu en dan om te zien of het vloeistofniveau in de perliet hoog genoeg is.

3. In elke Spongepot moet een gaatje geprikt worden tussen de 5mm en 10mm diep. Een makkelijk hulpmiddel hierbij is om ter hoogte van de gewenste diepte van het gaatje een stukje tape of een tie-wrap (kabelbinder) rond de prikker (bijvoorbeeld schroevendraaier in de juiste dikte) aan te brengen. Daarna prikken tot de tie-wrap de Spongepot raakt en elk gaatje zit op de juiste diepte.

4. Als laatste stap kan nu in elke Spongepot een zaadje geplaatst worden. Voor het plaatsen van de zaadjes op de juiste diepte kan hetzelfde hulpmiddel gebruikt worden als voor het prikken van de gaatjes zoals hierboven omschreven. Welke kant van het zaadje boven of onder komt is niet zo van belang. Het kiempje zoekt zijn weg wel naar het licht, terwijl de wortel zijn weg ook wel vindt.

De meeste zaadjes hebben enkele dagen tot een week nodig om te ontkiemen. Probeer in deze periode de zaadjes met rust te laten en niet de Spongepots open te maken om er in te kijken.

Als eerste zal het worteltje verschijnen en al snel hierna het kiempje. Het lege omhulsel hoort er vanzelf vanaf te vallen. Het eraf trekken van dit 'hoedje' kan het prille plantje beschadigen, terwijl het deze twee blaadjes juist nog hard nodig heeft als voedselvoorraad.

Een beoordeling toevoegen Meer beoordelingen

 • jelle

  2014-04-13

  Prima kleine potjes voor het kiemen van je zaadjes.
  Ik had ze al eerder gekocht, ik had toen last van wortels die door het gaatje naar buiten kwamen. Deze keer heb ik een kleine aanpassing gedaan aan de spongepot, ik heb kleine papieren rondjes geknipt en alle aarde er uitgedrukt. Daarna heb ik een stukje papier in ieder gaatje gelegd en de aarde weer terug gestopt.
  Ik heb nu geen last meer gehad van wortels die uit het gaatje komen en mijn plantjes zijn kerngezond.

 • mp

  2013-11-09

  mooi product en goed resultaat

 • Matthias

  2013-10-09

  5 zaadjes in gepland, alle 5 ontkiemt. Werkt dus wel goed, wel wat onhandig als je moet overpotten omdat na +/-3 dagen de worteltjes er
  van onder uit komen. Wel handig voor beginners, als je geluk hebt dat je
  de worteltjes niet beschadigd.

Dit zeggen onze klanten

Laatst bijgewerkt 2015-03-28 | © 1999-2015 Azarius International

Azarius kantoor
Postbus 3458
1001 AG Amsterdam

Azarius winkel
Kerkstraat 119
1017 GE Amsterdam
S.v.p. alle post naar het kantoor sturen

Op basis van je IP-adres hebben we jouw land vastgesteld.

Dit wordt gebruikt om te zien welke producten je kunt bestellen.
Heeft het systeem een fout gemaakt? Verander hieronder het land.

Voor vragen over het verzendbeleid kun je onze FAQ pagina bekijken
of ons contacteren.