<![CDATA[Azarius News]]> http://azarius.nl/news/ The Very Advanced, Utterly Cool, Super Duper Azarius RSS Generator v2.34.445 info@azarius.net (azarius.net) <![CDATA[De belangrijkste vrouwen van de psychedelica - Maria Sabina]]> http://azarius.nl/news/743/De_belangrijkste_vrouwen_van_de_psychedelica_-_Maria_Sabina/ Ben je een zelfbenoemd psychonaut of een klein beetje bekend met de wereld van psychedelica? Dan herken je vast namen als Hofmann, McKenna, Leary en Grof. Allemaal op eigen wijze pioniers op het gebied van psychedelica. En allemaal mannen.

Waar zijn de vrouwen van de pro psychedelica beweging? Nou, het lijkt erop dat ze iets minder in de schijnwerpers staan. Juist daarom willen wij nu eens een blik werpen op enkele van de bijzondere vrouwen, in deze korte serie.

In deel een, curandera de primera categora Mara Sabina.

Mara Sabina (1894 1985)

Ze werd door sommige mensen de heilige moeder van de gewijde paddenstoelen genoemd, maar het is je vergeven als je nooit van haar hebt gehoord. Ze was niet op zoek naar roem of erop uit om de wereld te overtuigen van het nut van geestverruimende middelen.

Mara Sabina was een Mazateekse curandera (sjamaan). Ze woonde in een klein hutje in Huautla de Jimenez, een dorpje in het zuiden van Mexico. Haar geneespraktijk was gebaseerd op het gebruik van diverse soorten psilocybe paddenstoelen. In haar omgeving werd Mara gezien als "sabia" (wijze). Tientallen jaren beoefende ze haar geneeskunsten en talloze mensen zochten haar magie op.

Het meest opmerkelijke - en de reden dat we haar speciaal eren - is het feit dat zij de eerste sjamaan was die westerlingen liet meedoen aan de velada, een Mazateeks reinigingsritueel met behulp van psilocybe paddenstoelen. In 1955 was etnomycoloog Robert Gordon Wasson een van de eerste westerlingen die mocht deelnemen. Hij schreef daarover later het beroemde artikel 'Seeking the Magic Mushroom' (Op zoek naar de magische paddenstoel) voor Life magazine. Dit artikel maakte het bestaan van magic mushrooms bekend aan de rest van de wereld.

 Robert Gordon Wasson with Maria Sabina, preparing mushroomsRobert Gordon Wasson en Doa Maria Sabina.

Wasson omschreef Mara als "een vrouw zonder gebreken, onberispelijk, n die nooit haar roeping heeft onteerd door gebruik te maken van haar krachten voor kwaad ... [een vrouw] met zeldzame morele en geestelijke kracht, toegewijd in haar roeping, een kunstenaar in haar beheersing van de sjamanistische technieken." (Wasson, 1980)

De komst van de buitenlanders

Wasson probeerde haar identiteit te verbergen door Sabina in zijn artikel het pseudoniem 'Eva Mendez' te geven, maar het Westen kwam desondanks al gauw achter haar werkelijke naam. Voor haar bereidheid om het heilige ritueel te delen moest ze een hoge prijs betalen. Toeristen op zoek naar avontuur, zoals omschreven in Wassons artikel, wisten haar te vinden. In het begin wees ze niemand af, maar haar zuivere bedoelingen om de paddenstoelen alleen voor genezing te gebruiken werden niet begrepen door de buitenlandse bezoekers.

Na verloop van tijd realiseerde Mara Sabina dat de velada geen diepere betekenis had voor haar westerse gasten en dat ze voornamelijk op zoek waren naar een geestverruimende trip. Het gebrek aan respect voor de tradities van haar volk stelde haar zwaar teleur:

"Voordat Wasson het deed, nam niemand de heilige kinderen om God te vinden. Ze werden altijd genomen om te genezen (...) ze zijn hun kracht kwijt; de buitenlanders hebben ze verpest."

Later was ook Wasson eens dat de paddenstoelen hun magie kwijtraakten vanaf het moment dat het Westen ze massaal begonnen te gebruiken. Er was geen heilig ritueel meer.Verloren magie?

We zijn Mara Sabina erg dankbaar voor haar bereidheid om R. Gordon Wasson de velada te laten meemaken. Als zij dit niet had gedaan, had Azarius er misschien heel anders uitgezien. Het is tenslotte niet zonder reden dat het paddenstoelicoontje zo prominent in ons logo staat.

Maar als je dit verhaal kritisch bekijkt, vraag je je af of de introductie van 'paddo's' wel goed is geweest. Sabina zag zichzelf niet als psychonaut. Hoewel we haar hierbij willen eren, is de ironie dat ze het vast niet eens zou zijn met de verkoop van hallucinogene paddenstoelen. De manier waarop wij het gebruiken zag zij als genotzuchtig.

Iets dat ooit zo magisch was, heeft nu haar oorspronkelijk kracht verloren. Stof tot nadenken, de volgende keer dat je aan het trippen bent?

In deel twee (binnenkort online), Laura Huxley.

Bron / lees verder

Erowid - Mara Sabina. Saint Mother of the Sacred Mushrooms

(Engels)

www.imaginaria.org - 'Seeking the Magic Mushroom' by R. Gordon Wasson

(Engels)]]>
Sun, 29 Nov 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/743/De_belangrijkste_vrouwen_van_de_psychedelica_-_Maria_Sabina/
<![CDATA[Er ging wat mis]]> http://azarius.nl/news/740/Er_ging_wat_mis/ Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons. En het spijt ons vreselijk.

Onlangs hebben we een nieuw administratiesysteem in gebruik genomen en dat verliep niet geheel vlekkeloos. Bestellingen waren tijdelijk ‘kwijt’, de e-mailtjes stapelden zich op, onze rekenmachines deelden door nul en de telefoon stond roodgloeiend.

Het goede nieuws is dat alle problemen inmiddels verholpen zijn en dat je weer eersteklas service kunt verwachten, sneller dan ooit tevoren!

Toch lieten we je wel even episch in de steek en dat was niet zo cool. Aangezien we ons niet boven steekpenningen verheven voelen, bieden wij je graag een korting van € 5 op je volgende bestelling.

Gebruik de code HIGH5 in het winkelwagentje om je steekpenning te claimen. Voel je ook vrij om deze kortingscode te delen met vrienden, familie en medegevangenen.

Nogmaals onze welgemeende excuses voor het ongemak. Wij hopen dat je het in je hart kunt vinden om ons te vergeven. Of om, op z’n minst, de boze meute met hooivorken voor ons pand terug te roepen (het wordt een beetje moeilijk om onze fietsen te parkeren).

Vrede & Liefde,

Team Azarius

* Minimum bestelbedrag € 20, geldig tot 1 januari 2016 of tot de eerstvolgende allesverzengende thermonucleaire oorlog, afhankelijk van wat zich eerder voordoet.

]]>
Thu, 26 Nov 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/740/Er_ging_wat_mis/
<![CDATA[Honingjagers in de Himalaya]]> http://azarius.nl/news/742/Honingjagers_in_de_Himalaya/ We dachten dat Moeder Natuur niet veel gekker kon worden dan een paddenstoel waarvan de geur vrouwen een orgasme geeft, maar bijen in de Himalaya en de trippy honing waar men op jaagt heeft toch ook wel wat sensationeels.

Dolle honing

Het wordt ook wel 'dolle honing' genoemd en het vangt ook een doldwaze prijs in China en Nepal. Deze honing is bijzonder omdat het gemaakt wordt door de Himalayaanse reuzenhoningbij (Apis dorsata laboriosa). Zoals de naam al doet vermoeden is dit de grootste bijensoort ter wereld met een lengte van iets meer dan 3 cm.

Dolle honing, ook bekend als rode honing, is een krachtig hallucinogeen en wordt ook verkocht als alternatief geneesmiddel om allerlei kwaaltjes te bestrijden. De honing dankt haar unieke eigenschappen aan de rododendronbloemen.

Rododendronnectar bevat het ingredint grayanotoxin. Dit is een natuurlijk neurotoxin waarbij je je zelfs in kleine hoeveelheden licht in je hoofd voelt en soms zelfs van kunt hallucineren.

Honingjagers

Tweemaal per jaar trekken groepen van de lokale bevolking erop uit om de honing te verzamelen. Een levensgevaarlijke onderneming, want de bijenkorven hangen aan steile rotswanden op hoogtes van 2500 meter.

Men doet het natuurlijk niet voor niets. Dolle honing is tot vijfmaal kostbaarder dan normale honing en wordt verkocht aan de rijke plaatselijke bevolking en nieuwsgierige toeristen.

Massatripwapen

Maar voordat je de deur uit rent (of op zoek gaat naar een online verkoper), er kleven ook wat nadelen aan deze honing. In kleine hoeveelheden geeft het een leuk, ontspannen gevoel met wat duizeligheid en tintelingen. Maar bij hogere doseringen is het giftig en kun je rododendronvergiftiging oplopen, wat kan leiden tot hartproblemen.

De honing kent een lange gebruiksgeschiedenis - blijkbaar zelfs als wapen. Er wordt beweerd dat in 67 v.Chr. Koning Mithridates het gebied rond de Zwarte Zee beschermde tegen Romeinse invasie door voorraden van de honing achter te laten voor de Romeinse soldaten. Het bedwelmde leger was vervolgens gemakkelijk te verslaan, aldus het verhaal.

Documentaire

In de onderstaande documentaire kun je zien hoeveel moeite er gedaan wordt om bij de zeldzame en waardevolle honing van de reuzenhoningbij te komen:

Bron

www.the-open-mind.com - These Himalayan Bees Make Psychedelic Honey (Engelstalig)

]]>
Thu, 19 Nov 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/742/Honingjagers_in_de_Himalaya/
<![CDATA[Psychedelic Sessions: Dutch Spirit ]]> http://azarius.nl/news/733/Psychedelic_Sessions__Dutch_Spirit/ Manoj Hermans en Gert-Jan Evelo zijn kruidengoeroes en oprichters van Dutch Spirit, een oer-Hollands merk kruidenthee-producten die gemaakt zijn met de zeven chakra's in gedachten. Wij vroegen het duo wat hun kruidenmengsels zo bijzonder maakt en het resultaat is de lezing die je hieronder kunt beluisteren. Veel plezier!

Deze lezing werd oorspronkelijk gehouden bij de Psychedelic Sessions op Landjuweel Festival 2015.


Over Psychedelic Sessions

De Psychedelic Sessions zijn zes spraakmakende lezingen over de psychedelische ervaring. Trippen en spacen kennen de meesten van ons wel, maar wat hebben psychedelica ons te bieden hebben in ritueel, therapeutisch, wetenschappelijk en spiritueel opzicht?

Psychedelic Sessions werd gepresenteerd door jouw favoriete online smartshop & headshop (dat zijn wij!) in de Ruigoord-salon tijdens het Landjuweel Festival. Was je er niet bij? Je kunt hier alle lezingen nog eens rustig beluisteren.

]]>
Sun, 15 Nov 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/733/Psychedelic_Sessions__Dutch_Spirit/
<![CDATA[Oprichter TGC veroordeeld tot 103 jaar celstraf]]> http://azarius.nl/news/741/Oprichter_TGC_veroordeeld_tot_103_jaar_celstraf/ De oprichter en voormalige eigenaar van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company, Johan van Laarhoven, is in Thailand veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf vanwege witwassen.

Het meest merkwaardige aan dit verhaal: het gaat om geld dat hij verdiend heeft met de verkoop van cannabis volgens het Nederlandse gedoogbeleid. Handel waarover dus ook netjes belasting is betaald. Hoe kan dit witwassen zijn?

'Pablo Escobar'

Van Laarhoven woont al jaren in Thailand met zijn vrouw en is in juli 2014 op verzoek van het Nederlandse OM gearresteerd, naar aanleiding van een langlopend onderzoek naar de TGC coffeeshops.

In de Thaise media wordt hij afgeschilderd als de Europese variant van drugsbaron Pablo Escobar. Een volkomen absurd beeld, aangezien zijn inkomsten legaal verworven zijn. De Thaise justitie lijkt niet op de hoogte te zijn van het Nederlandse gedoogbeleid en zien het daarom als illegale drugshandel, net als de Colombiaanse drugsbaron Escobar. Bewuste misleiding van de Nederlandse justitie. Dit leidde uiteindelijk tot het ronduit belachelijke vonnis van 103 jaar gevangenisstraf, waarvan hij twintig jaar moet uitzitten.

Vanwege de gezondheidsproblemen van Van Laarhoven en de erbarmelijke omstandigheden in de Bangkok Remand Prison, komt dit vonnis volgens zijn broer neer op een doodstraf.

Heksenjacht

"De zaak draait om investeringen die hij in Thailand heeft gedaan met de opbrengst van zijn coffeeshops", zei Van Laarhovens advocaat, Sidney Smeets.

"Het is volstrekt onbegrijpelijk hoe het kan dat hij in Nederland op een nette manier zijn geld heeft verdiend en belasting heeft betaald, om vervolgens in Thailand veroordeeld te worden wegens witwassen," aldus Smeets.

"Het lijkt erop dat de Thaise rechtbank is misleid door de Nederlandse politie," zegt Smeets. "Ze hebben de rechtbank wel verteld waar het geld vandaan kwam, maar niet wat het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van drugs inhoudt. Hoe kan Van Laarhoven nou geld hebben witgewassen terwijl hij in Nederland niets strafbaar heeft gedaan?"

Justice for Johan

De Vereniging voor de Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) heeft de website www.justiceforjohan.nl opgericht. Deze site vertelt zijn kant van het verhaal. Het is tevens een oproep aan alle schrijflustigen om Johan een brief te schrijven om hem een hart onder de riem te steken, of een brief te schrijven naar de verantwoordelijke autoriteiten om hen op te roepen Johan naar Nederland te halen.

Bron / lees meer

Nu.nl - 'Twintig jaar cel voor oprichter coffeeshopketen The Grass Company'

www.thegrasscompany.nl - 'Justice for Johan'

www.justiceforjohan.nl

]]>
Tue, 10 Nov 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/741/Oprichter_TGC_veroordeeld_tot_103_jaar_celstraf/
<![CDATA[Hortensia-high?]]> http://azarius.nl/news/56/Hortensia-high/ Dat waren nog eens rare tijden! Onderstaand artikel verscheen oorspronkelijk in 2005. Veel plezier met deze kleine tijdcapsule van meer dan tien jaar geleden. Toen mannen nog mannen waren, vrouwen nog vrouwen, en mensen kennelijk hortensia's stalen met het idee om high te worden?

-------------

Afgelopen december is Nederland in korte tijd geheel in verwondering gebracht over hortensia's en hun vermeende psychoactieve werking. Deze tuinplant wordt in Friesland en Drenthe al enige tijd met grote regelmaat gestolen. En ook in Utrecht en Limburg wordt gesproken van hortensia-stropers. Een vreemde ontwikkeling, aangezien de plant niet zeldzaam of duur is.

Als gevolg hiervan werden wij in december gebeld met de vraag of hortensia’s een hallucinogene werking hebben, want dat zou de reden kunnen zijn. Goede vraag inderdaad. Wie weet hebben we hier te maken met een nieuwe bestseller?!

Maar de hype had ons al snel ingehaald: overal in de media verscheen een verklaring van Harald Wychgel van het Trimbosinstituut, het landelijke kennisinstituut voor verslavingszorg. Volgens hem is er inderdaad een soort hortensia die gebruikt kan worden als drug. Het zou gaan om een soort uit China en Japan: Hydrangea paniculata. Deze geeft een marihuana-achtige high wanneer je hem rookt. Dit wordt echter sterk afgeraden omdat bladeren en wortels de giftige stof cyanide bevatten.

Wychgel, en wij met hem, heeft er een hard hoofd in dat de hortensia’s om deze reden gestroopt zijn. Er zijn zoveel plantensoorten die psychoactief werken; nootmuskaat en maanzaad bijvoorbeeld. Wanneer je high wil worden, is het nog altijd slimmer en eenvoudiger om de coffeeshop te bezoeken, of je bij een smartshop te laten informeren over andere psychoactieve planten.

]]>
Mon, 09 Nov 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/56/Hortensia-high/
<![CDATA[Stoned als een garnaal vs. high als een papegaai]]> http://azarius.nl/news/731/Stoned_als_een_garnaal_vs_high_als_een_papegaai/ High of stoned zijn; zijn dit nou twee termen voor hetzelfde fenomeen of is er wel degelijk een verschil?

Als je al innig bekend bent met het vapen of roken van wiet, dan moet je waarschijnlijk lachen om bovenstaande vraag. Maar voor diegenen die iets minder ervaring hebben, kan het onderscheid wat moeilijker zijn om te maken.

Dus wat is dan precies het verschil tussen je high en stoned voelen?

Stoned

Zoals de naam doet vermoeden, is je lichaam wanneer je stoned bent net een stuk steen. Niet in staat, of zonder motivatie, om in beweging te komen.

Zie je iemand een hijsje nemen van een joint of bong in een serie of film, dan is de kans vrij groot dat je de stereotype stoner ziet. Zo'n typische 'loser' blower: lui, warrig en vaak ook ronduit dom. Wij gekke Nederlanders noemen dit verschijnsel: zo stoned als een garnaal.

In werkelijkheid hoeft het stoned-effect niet zo overweldigend te zijn zoals het op tv te zien is. Het is gewoon een ontspannen staat, die sommige mensen ook wat slaperig maakt.

Over het algemeen geven Indica wietsoorten meer een stoned effect. Deze soort is ideaal voor 's avond laat op de bank hangen om vervolgens lekker in bed te kruipen.

High

Wanneer je zo high als een papegaai bent, dan is je hoofd helemaal in de wolken. Je creativiteit stijgt ook naar ongekende hoogtes en je bent in staat tot vermakelijke filosofische gedachtes, die achteraf misschien niet altijd zo 'diep' zijn als je destijds dacht.

Zoals je kunt verwachten van de term high, voel je je energiek en lekker opgewekt. Deze term wordt wel voor meer soorten drugs gebruikt.

Sativa wietsoorten geven je over het algemeen genomen meer een high. High zijn met je vrienden kan heel vermakelijk zijn. Probeer eens een flauwe film te kijken en je zult zien dat het nog flauwer (en lachwekkender) wordt.

Conclusie

Even kort door de bocht, maar je zou kunnen zeggen dat high slaat op hoe je je in je hoofd voelt. Stoned is dan meer de uitwerking op je lichaam. De twee zijn verschillend maar sluiten elkaar niet uit - je kunt je tegelijkertijd fysiek ontspannen voelen en toch meer fantasie hebben en lacheriger zijn.

Wat men niet moet vergeten is dat het effect van wiet, net als alle psychedelica, ook sterk afhangt van set & setting en je eigen fysiologie. Sommige mensen zijn nou eenmaal gevoeliger voor een bepaald effect dan anderen.

Lees meer

Azarius encyclopedie: cannabis

Azarius encyclopedie: de verschillende soorten cannabis

]]>
Wed, 04 Nov 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/731/Stoned_als_een_garnaal_vs_high_als_een_papegaai/
<![CDATA[Psychedelic Sessions: Hans van den Hurk]]> http://azarius.nl/news/732/Psychedelic_Sessions__Hans_van_den_Hurk/ Hans van den Hurk is geen onbekende in de Nederlandse psychedelica scene. Onlangs hebben wij deze levende legende genterviewd en vandaag delen we zijn lezing over de etnobotanische ervaring.

Deze opmerkelijke lezing werd oorspronkelijk gehouden bij de Psychedelic Sessions op Landjuweel Festival 2015.


Over Psychedelic Sessions

De Psychedelic Sessions zijn zes spraakmakende lezingen over de psychedelische ervaring. Trippen en spacen kennen de meesten van ons wel, maar wat hebben psychedelica ons te bieden hebben in ritueel, therapeutisch, wetenschappelijk en spiritueel opzicht?

Psychedelic Sessions werd gepresenteerd door jouw favoriete online smartshop & headshop (dat zijn wij!) in de Ruigoord salon tijdens het Landjuweel Festival. Was je er niet bij? Je kunt hier alle lezingen nog eens rustig beluisteren.

]]>
Sat, 31 Oct 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/732/Psychedelic_Sessions__Hans_van_den_Hurk/
<![CDATA[Een flinke domper? Laag dopaminegehalte en jij]]> http://azarius.nl/news/729/Een_flinke_domper__Laag_dopaminegehalte_en_jij/ Wanneer je elke dag wakker wordt met dat kenmerkende vreselijke maandagochtendgevoel, dan is er iets aan de hand. Tenzij je de grootste brompot ter wereld bent, is er namelijk geen reden om dag in, dag uit met een naar gevoel rond te lopen.

Ben je ook vaak moe, niet in staat om je blij te voelen en ervaar je concentratieproblemen, dan zou je te maken kunnen hebben met een dopamine-tekort.

De dopamine beloning

Dopamine is een neurotransmitter. Het mysterie dat we dopamine noemen is nog niet helemaal opgelost, maar we weten dat het een tamelijk grote rol speelt in het geluk/beloningssysteem van je hersenen, samen met het stofje serotonine.

Dopamine wordt vrijgegeven wanneer je leuke dingen doet en laat je helemaal tintelen van geluk. Je lichaam zegt eigenlijk dat je iets nuttigs hebt verricht; "goed gedaan, kanjer".

Iets 'nuttigs' kan alles zijn van een potje seks tot het sluiten van een goede deal op het werk, een fantastische maaltijd eten of zelfs een gokautomaat gebruiken (slim ontworpen om je mondjesmaat een rush te geven, zodat je steeds blijft terugkomen voor meer).

Serotonine & dopamine - technisch gezien de enige twee dingen waar je van houdt

Dus het is de bedoeling dat dopamine werkt als een soort natuurlijke drijfveer. Je bereikt iets en wordt daarvoor beloond. Dit mechanisme helpt je om nieuwe dingen te blijven ontdekken, al is het iets simpels als 'dit eten smaakt verrukkelijk'.

Op een fundamenteel niveau zijn we allemaal thrill-seekers. Maar er zijn dingen, met name bepaalde stofjes, die je natuurlijke dopaminebalans compleet kunnen ontwrichten.

Drugs & dopamine

Drugs zoals cocane en methamfetamine zorgen voor meer dopamine in je hersenen en dat is waar de euforische high waar deze middelen om bekend staan vandaan komt. Je voelt je geweldig, ook al heb je bar weinig gedaan om dit fijne gevoel te verdienen. Jij luiwammes.

Je lichaam zegt eigenlijk dat je iets nuttigs hebt verricht; goed gedaan, kanjer

Die rush is desondanks zeer verslavend. Maar gebruik je te veel en te vaak, dan betaal je daarvoor een hoge prijs. Naderhand zit je met een lager dopaminegehalte.

We houden net zo veel van een feestje als iedereen, maar het is natuurlijk wel zo fijn om ook de rest van de week nog een beetje lol te kunnen hebben. Wat kun je doen?

Hoe kom je aan meer dopamine?

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om dat hopeloze gevoel los te laten en weer de touwtjes in handen te nemen. Een van de fundamentele bouwstenen van dopamine is het aminozuur tyrosine. Zonder dit stofje kun je geen dopamine aanmaken. Van de volgende voedingsmiddelen is bekend dat ze direct of indirect helpen om het dopaminegehalte te verhogen:

Amandelen, avocado's, bananen, groene thee, vetarme zuivelproducten, vlees, limabonen, sesam en pompoenpitten. Het eten van chocolade geeft je ook een goed gevoel, maar kijk uit dat je dit niet te vaak doet, dan wordt je alsnog minder blij als je in de spiegel kijkt of op de weegschaal gaat staan.

Je kunt ook tyrosine-supplementen proberen. Azarius biedt twee soorten: L-Tyrosine 500 mg/B6 en L-Tyrosine 500 mg.

Wat kun je nog meer doen?

Er is nog meer dat je kunt doen behalve je gezicht volstouwen met eten en supplementen. Het belangrijkste is om je te realiseren dat het niet vanzelf gaat. Je moet ervoor vechten!

  • Om te beginnen, stop voorlopig met alle drugs en alcohol. Als het een slechte invloed is op je geluksgevoel op de lange termijn, is het niet verstandig.
  • Ga eerder slapen en zorg dat je elke nacht in ieder geval acht uur slaap pakt.
  • Ga (vaker) sporten. Veel mensen hebben een heerlijk, voldaan gevoel na het sporten en bij uitzonderlijke atletische prestaties.
  • Probeer meer activiteiten te ondernemen waar je blij van wordt. Ga vaker naar buiten en doe dingen die je een goed gevoel geven. Dat kan met vrienden of alleen.
  • Stel doelen, hoe klein dan ook, en beloon jezelf wanneer je deze doelen bereikt.
Ga eerder slapen en zorg dat je elke nacht in ieder geval acht uur slaap pakt

Mocht dit allemaal niets helpen en zit je vaker wel dan niet met een somber gevoel, dan is het mogelijk dat je te maken hebt met een depressie. Laat dit geen donkere sluier over je leven werpen. Raadpleeg je huisarts.

En mocht niemand je dit ooit vertellen, dan doen wij het. Jij bent geweldig. Je verdient het om te kunnen genieten van alles in het leven!

Bron / lees meer

Reset.me - Dopamine Deficiency And Your Mental Health

Azarius Encyclopaedia: After Party Detox

]]>
Tue, 27 Oct 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/729/Een_flinke_domper__Laag_dopaminegehalte_en_jij/
<![CDATA[Premier Canada: wiet oneindig veel erger dan tabak]]> http://azarius.nl/news/734/Premier_Canada__wiet_oneindig_veel_erger_dan_tabak/ Begin deze maand maakte de Canadese premier Stephen Harper een nogal pijnlijk foute bewering over het drugsbeleid.

Gevraagd naar het verzet van de Conservatieve Partij tegen de legalisering van wiet, zei Harper: "Tabak is een product dat veel schade aanricht. Wiet is oneindig veel erger."

Het is moeilijk om het niet van de daken te schreeuwen hoe fout deze bewering van Harper is. Gezondheidsproblemen als gevolg van tabaksgebruik zorgen in Canada jaarlijks voor 37.000 doden - maar liefst 17% van het totale dodental in het land. Terwijl cannabis nooit overtuigend gelinkt is aan sterfgevallen door gezondheidsproblemen. Ook de wetenschap kan geen eenduidig antwoord geven op de vraag of blowen longschade aanricht. Onderzoek heeft geen significant verband kunnen aantonen tussen gebruik van wiet en een verhoogd risico op longkanker.

Een kanttekening: er is waarschijnlijk een zeer klein aantal mensen die verongelukken onder de invloed van wiet. Deze informatie wordt niet betrouwbaar gemeten en het is nog steeds niet vastgesteld dat blowen inderdaad het risico op verongelukken significant verhoogt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Canada, maar ook de Verenigde Staten.

Top 3 dodelijkste drugs

De top 3 dodelijkste drugs in de VS zijn zelfs legaal: tabak, alcohol en opiode pijnstillers. Deels is dit uiteraard te verklaren door de legale status, deze producten zijn vrij verkrijgbaar en worden daardoor vaker gebruikt. Maar met name tabak zorgt voor zo'n hoog dodental dat het onwaarschijnlijk is dat een ander middel het kan inhalen, zelfs al waren alle drugs legaal te verkrijgen.

Nu moet het gezegd worden dat drugs meer risico's met zich meedragen dan de dood. Het grootste risico van wiet is het afhankelijk ervan worden en verminderde productiviteit bij hevig en langdurig gebruik. Maar dit is een abstracte keerzijde - en een die bij slechts een klein percentage blowers van toepassing is (de zware gebruikers).

Van tabak is zo goed als zeker dat je er uiteindelijk aan overlijdt of dat het op z'n minst jaren van je levensverwachting haalt bij langdurig gebruik. Kortom, het is echt veel, veel erger dan wiet.

Bron

Vox.com - 'Canada's prime minister said marijuana is "infinitely worse" than tobacco. Absolutely not.' (Engels)

]]>
Fri, 23 Oct 2015 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/734/Premier_Canada__wiet_oneindig_veel_erger_dan_tabak/