<![CDATA[Azarius News]]> http://azarius.nl/news/ The Very Advanced, Utterly Cool, Super Duper Azarius RSS Generator v2.34.445 info@azarius.net (azarius.net) <![CDATA[Gezonde maca van hoog uit de bergen]]> http://azarius.nl/news/677/Gezonde_maca_van_hoog_uit_de_bergen/ Maca is n van de bekendste superfoods. Binnen de raw food-beweging wordt ze geprezen vanwege haar hoge gehalte aan voedingsstoffen en lekkere smaak. Er bestaan verschillende soorten maca: rode, zwarte, blauwe, paarse, groene en gele. De gele variant wordt het meest in gerechten verwerkt. Deze soort doet met haar vanille-nootachtige smaak een beetje denken aan butterscotch. Daarmee is ze een lekkere toevoeging in bijvoorbeeld smoothies.

Wilde en gecultiveerde maca

Mensen die maca al tientallen jaren gebruiken, beweren dat de kracht van maca steeds minder lijkt te worden. Dit heeft alles te maken met het feit dat dertig jaar geleden vooral wilde maca verkrijgbaar was en tegenwoordig alleen nog gecultiveerde.

De gecultiveerde plant en wilde variant verschillen zoveel van elkaar dat sommige biologen zich afvragen of het niet twee verschillende planten zijn.

Maca

Maca uit de hoge bergen

Wilde maca is een sterke plant die in het Andesgebergte op 4000 meter hoogte groeit. Tijdens het groeiseizoen kan de temperatuur variren van -2C tot 13C. Het is niet ongebruikelijk dat de temperatuur gedurende korte tijd nog verder daalt, soms tot wel -10C. Verder kan het hoog in de bergen stevig waaien en de zon schijnt fel. Naast maca zijn er weinig gewassen die in deze extreme weersomstandigheden geteeld kunnen worden.

De geschiedenis van maca

Het cultiveren van maca begon ongeveer 5000 jaar geleden door de indianen die in het Andesgebergte plantages aanlegden, op dezelfde hoogte waar wilde maca groeit. Maca was het hoofdbestanddeel van hun dagelijkse menu. Ze droogden de wortel van de plant, zodat ze ook in schaarse tijden iets te eten hadden. Maca diende ook als ruilmiddel tegen andere soorten voedsel van lager gelegen stammen.

Toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw Peru veroverden kwamen ze voor het eerst in aanraking met maca. Als snel leerden zij de geneeskrachtige werking van maca kennen. De plant werd zo geliefd dat de Spanjaarden de indianen belasting lieten betalen door een deel van hun maca-oogst af te staan.

In de loop van de tijd wisselde de populariteit van maca sterk. Er zijn periodes geweest waarin de plant compleet vergeten leek. Zon dertig jaar geleden werd maca herontdekt. De vraag vanuit het Westen steeg explosief en ineens werd de plant met uitsterven werd bedreigd.

Maca

Vanaf dat moment zijn er in Peru, Bolivia en Brazili grote maca-plantages opgericht. Deze plantages leveren een zeer smakelijk en bovenal buitengewoon gezond product. De maca van de plantages verschilt wel van de oorspronkelijke wilde variant die op 4000 meter hoogte groeit.

Gele of zwarte (of rode) maca?

Wil je maca eten omdat je het lekker vindt en je goed voor jezelf wilt zorgen, dan volstaat het goudgele poeder. Wil je maca inzetten puur vanwege de bevorderlijke effecten ? Dan moet je waarschijnlijk een andere soort hebben. Vooral zwarte en rode maca zijn dan een aanrader.

Ben je benieuwd of maca ook iets voor jou kan betekenen? Lees dan het nieuwe maca-artikel in de Azarius Encyclopedie.

]]>
Thu, 02 Apr 2015 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/677/Gezonde_maca_van_hoog_uit_de_bergen/
<![CDATA[Gastronomisch verantwoord trippen bij Baked Live]]> http://azarius.nl/news/676/Gastronomisch_verantwoord_trippen_bij_Baked_Live/ “Het doel is high worden,” zegt chef-kok Noah. Vanavond proberen we een haute cuisine diner met psychoactieve ingrediënten.

Psychedelica staan niet bekend om hun goede smaak, zacht uitgedrukt. Ze consumeren kan een hele opgave zijn. Noah: “Waarom dat gedoe niet vermijden door ze in een heerlijk gerecht te verwerken?”

Proefkonijn

Baked Live is een onafhankelijk evenement dat op 21 maart plaatsvond. Een paar weken eerder speelden mijn collega’s en ik voor proefkonijn. Noah: “Geen zorgen, dit is al de zesde ronde!” Inmiddels heeft hij zowel de smaakcombinaties als het effect van de dosering geperfectioneerd. “We hebben beide kanten van het spectrum al gezien: avonden waarop niet veel gebeurde en avonden waarbij mensen moeite hadden aan tafel te blijven zitten omdat ze volledig de pan uit spaceten.”

Baked Live

Magische kruidenkist

We besluiten de chef met zijn magische kruidenkist te vertrouwen. Alle producten die hij gebruikt zijn legaal en bij Azarius verkrijgbaar: kanna, kratom, Syrische wijnruit, Passiebloem, truffels en meer. Vandaag krijgen we drie gangen voorgeschoteld. Op het echte evenement worden dat er zes! We kiezen alledrie voor het vegetarische menu.

Slim voorgerecht

Het voorgerecht is een kunstwerk: de risottoballetjes met groente bevatten kanna extract en zijn gedoopt in een krachtige saus van zouthout - om de Syrische wijnruit die erin zit te verbloemen. Enkele hennepzaadjes maken het gerecht af.

Het ziet er niet alleen mooi uit: we zijn blij verrast door het verfijnde smaakpalet. Deze man kan koken!

Baked Live

Bij Azarius adviseren we geen MAO-remmers (zoals Syrische wijnruit) met SRI’s (zoals kanna) te combineren, maar Noah stelt ons gerust: het gaat om milde doseringen.

Je zou het ook slim kunnen noemen: de MAO-remmer versterkt het effect van vrijwel alle andere ingrediënten in deze maaltijd, dus minder is nodig voor hetzelfde resultaat. Noah: “Om dezelfde reden werk ik voornamelijk met extracten.”

Wazig

“Na twintig minuten zal je je een beetje wazig voelen,” waarschuwt hij. We houden de tijd in de gaten en inderdaad: wazig is het juiste woord. Het is subtiel, maar mijn waarneming begint zeker te verschuiven. Een collega voelt zich blij en praatgraag: “Dat is de kanna!” lacht ze, “maar de gezellige sfeer helpt natuurlijk ook.”

Mag het een truffel meer zijn?

Ondertussen bereidt Noah het tweede gerecht. Drie Hollandia truffels worden boven mijn bord geraspt. De groenten zijn gestoomd met “een lekkere sativa” uit een UFO-vormige vaporizer.

Baked Live

Alweer is het eten heerlijk: je zou niet zeggen dat je iets psychedelisch aan het eten bent. Eerder voelen we ons verwend door de aangename exclusiviteit van het diner. We zijn enthousiast: dit is de nieuwe manier van trippen!

Kort daarna: een eerste golf van misselijkheid. Misschien is het toch niet zo’n gek idee om truffels op een lege maag te nemen? De golven komen en gaan. Ook bij mijn collega’s. Ik ben verbaasd over het effect van die drie kleine brokjes: ik ben echt aan het trippen! Dat moet de Syrische wijnruit wel zijn. We worden allemaal een beetje giechelig.

Kratom in de mix

Als het dessert arriveert - een chocoladecake met kratomextract - twijfel ik: moeten we echt nog meer aan deze mix toevoegen? Ik ben al behoorlijk wiebelig… Ik besluit het spel niet te bederven. Gelukkig is het effect van de kratom mild en - zoals Noah al voorspelde - ontspannend.

All pictures by Floris Leeuwenberg

]]>
Mon, 30 Mar 2015 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/676/Gastronomisch_verantwoord_trippen_bij_Baked_Live/
<![CDATA[Azarius Magazine editie #2: vers van de pers]]> http://azarius.nl/news/675/Azarius_Magazine_editie__2__vers_van_de_pers/ Mocht je het nog niet weten; Azarius is veel meer dan alleen een sprankelende, majestueuze winkel. We hebben namelijk een tijdje geleden ook een gratis magazine uitgegeven.

Vandaag kan de redactie vol trots melden dat editie #2 van het enige echte Azarius magazine uit is, helemaal vers van de pers. Het is wederom een kleurrijke mix van interviews, artikelen, product highlights, recepten (je hebt niet geleefd totdat je holy crpe geprobeerd hebt) en zelfs een kruiswoordpuzzel die bijna begrijpbaar is.

Maar het beste is nog wel het handige A5-formaat, waardoor het perfect leesmateriaal is voor die lange, pijnlijke momenten op het toilet na een, bij nader inzien, veel te pittige afhaalmaaltijd.

Ik wil 'm ook!

Hoe krijg je dit wonderlijke stapeltje papier op een salontafel of in een badkamer bij jou in de buurt? Wat leuk dat je het vraagt! Het enige wat je hoeft te doen is een bestelling plaatsen. We voegen het magazine vervolgens helemaal gratis toe aan je pakje. Want tja, zo zijn wij nou eenmaal bij Azarius.

Het magazine is beschikbaar in het Engels, Nederlands en Frans.

]]>
Sat, 28 Mar 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/675/Azarius_Magazine_editie__2__vers_van_de_pers/
<![CDATA[Geen verband tussen psychedelica gebruik en psychoses]]> http://azarius.nl/news/672/Geen_verband_tussen_psychedelica_gebruik_en_psychoses/ Twee recente wetenschappelijke studies laten zien dat psychedelicagebruikers geen verhoogd risico lopen op mentale gezondheidsproblemen.

Klassieke psychedelica: LSD, psilocybine en mescaline

Beide studies gebruiken data uit grootschalige bevolkingsonderzoeken in de VS. Het eerste onderzoek is van de Noorse psychologen Pl-rjan Johansen en Teri Suzanne Krebs. Zij vonden dat 14% van de 135.000 respondenten ooit n van de drie klassieke psychedelica hadden gebruikt: LSD, psilocybine en mescaline.

Deze psychedelicagebruikers liepen geen verhoogd risico op mentale gezondheidsproblemen zoals schizofrenie, psychose, depressie, angststoornissen en zelfmoordpogingen.

Lagere zelfmoordpercentages

Het tweede onderzoek van gedragsfarmacoloog Matthew Johnson van de John Hopkins University in Baltimore, Maryland keek naar 190.000 respondenten. Net als zijn Noorse collegas vond Johnson geen negatieve effecten van het gebruik van klassieke psychedelica op de mentale gezondheid.

Het tegenovergestelde bleek waar: juist mensen die LSD en psilocybine gebruikten hadden gedurende hun leven minder zelfmoordgedachten en deden minder vaak een zelfmoordpoging.

De acid-slachtoffers mythe kan in de prullenbak

Met deze onderzoeken kan de mythe dat psychedelica tot een psychose leiden dus in de prullenbak. In de jaren 60 waren de zogenaamde lsd-slachtoffers voorpaginanieuws. Onderzoeker Krebs wijst erop dat psychedelica wel tot psychologisch intense ervaringen kunnen leiden.

Haar collega Charles Grob, die zich al lange tijd inzet voor psychedelische therapie, zegt dat psychedelica in individuele gevallen wel negatieve effecten kunnen hebben. Het is zeldzaam, maar sommige psychedelicagebruikers lijden aan hallucinogen persisting perception disorder (HPPD): een trip die niet lijkt te eindigen.

Ze ervaren onophoudelijke vervormingen in hun visuele veld, flikkerende lichtjes en gekleurde stippen. De aandoening komt echter ook voor bij mensen die nooit psychedelica hebben gebruikt.

Bron

-Nature News

]]>
Fri, 27 Mar 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/672/Geen_verband_tussen_psychedelica_gebruik_en_psychoses/
<![CDATA[Altered states of cooking: Tripping balls]]> http://azarius.nl/news/674/Altered_states_of_cooking__Tripping_balls/ Lente! Bij Azarius vieren we het nieuwe seizoen met de start van een nieuwe rubriek: Altered states of cooking.

De meeste kruiden en smart producten in ons assortiment zijn natuurlijk al heerlijk op zichzelf, maar een creatieve geest leeft zich graag uit! Doe nieuwe inspiratie op met onze bewustzijnsverruimende recepten.

Koken met paddenstoelen

Psilocybe paddenstoelen en truffels kun je beter niet langdurig verhitten. De werkzame bestanddelen psilocybine en psilocine breken namelijk af bij blootstelling aan zuurstof. Een hogere temperatuur zal dit proces versnellen.

Wil je paddenstoelen verwerken in een warm gerecht? Dan kun je ze het best op het laatste moment toevoegen. Nog beter is is om ze rauw te verwerken, zoals bijvoorbeeld in het onderstaande recept.

Tripping balls

Tripping balls

Gedroogde paddenstoelen of truffels zijn een verrassend lekker ingredint in energieballen. De nootachtige smaak en knapperige structuur combineren goed met (rauwe) cacao, noten, zaden en gedroogd fruit.

Je kunt ook verse truffels en paddenstoelen gebruiken, maar deze zijn sterker van smaak en hebben dus ook heftigere smaken (bijvoorbeeld verse gember) nodig om ze te maskeren.

Ingredinten:

2 gram fijngehakte gedroogde paddenstoelen of truffels, handje amandelen, handje hazelnoten, 1 eetlepel lijnzaad, 5 gedroogde vijgen, handje cranberries, 1 eetlepel kokosolie, 1 eetlepel (rauwe) cacao.

Bereidingswijze:

Hak de amandelen, hazelnoten en paddenstoelen samen met het lijnzaad fijn in een blender. Voeg de overige ingredinten toe en meng tot er een kleverig deeg ontstaat. Rol hiervan een stuk of tien balletjes en laat deze opstijven in de koelkast.

Rol de balletjes eventueel door sesamzaad of geraspte kokos voor een mooi laagje.

Effect

De balletjes hebben een mild psychoactief effect. Van n balletje zal je niet direct gaan trippen, wel voel je je meer ontspannen en kom je lichtelijk in andere sferen. Ideaal voor een feestje dus!

Tripping balls

Alternatief recept

2 gram fijngehakte gedroogde paddenstoelen of truffels, handje amandelen, handje walnoten, 2 eetlepels chiazaad, 2 eetlepels lijnzaad, 1 eetlepel hennep protene poeder, 8 gedroogde dadels, 1 eetlepel kokosolie, 1 eetlepel (rauwe) cacao.

Meer kooktips

In combinatie met citroen zal psilocybine sneller worden omgezet in psilocine. De trip kickt dan sneller (mogelijk zeer snel) in.

Paddenstoelen en truffels werken het best op een lege maag. Een beetje eten kan geen kwaad, maar let wel op de hoeveelheden die je consumeert: een te volle maag leidt tot onnodige misselijkheid.

]]>
Sat, 21 Mar 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/674/Altered_states_of_cooking__Tripping_balls/
<![CDATA[MDMA The Movie]]> http://azarius.nl/news/673/MDMA_The_Movie/ Veel mensen hebben bijzondere en levensveranderende ervaringen op MDMA. Voordat het middel zijn weg vond in de party scene, werd het gebruikt in therapeutische sessies.

Tegenwoordig worden er veelbelovende resultaten geboekt bij mensen die lijden aan een post-traumatische stress stoornis. Toch is het gebruik van MDMA in de meeste landen verboden.

In ‘MDMA The Movie’ onderzoekt producent en regisseur Emanuel Sferios de geschiedenis en culturele impact van deze unieke drug. Juist door het bieden van eerlijke informatie kunnen vooroordelen die legalisatie in de weg staan worden bestreden.

Sferios is een rave activist en oprichter van de harm reductie organisatie DanceSafe. Een deel van het filmmateriaal is al binnen, maar om het project volledig te realiseren is meer geld nodig.

Steun daarom de crowdfunding campagne van Sferios en zijn team. De actie loopt tot 27 maart.

Via onderstaande links zijn al enkele filmpjes te bekijken:

-Indiegogo: MDMA The Movie

-Vice: MDMA as medicine? A new films controversial look at the popular party drug

]]>
Wed, 18 Mar 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/673/MDMA_The_Movie/
<![CDATA[Psychedelische kunst om te bewonderen]]> http://azarius.nl/news/670/Psychedelische_kunst_om_te_bewonderen/ Wat is psychedelische kunst? Kunst waar je trippy van wordt als je ernaar kijkt? Kunst waar je goed op zou kunnen trippen? Of kunst die genspireerd is door de psychedelische ervaring?

Misschien is die discussie helemaal niet waar het om gaat. Ga er eens goed voor zitten en geniet van deze adembenemende meesterwerken

Storm Thorgerson

Storm Thorgerson

Storm Thorgerson ontwierp vele album covers voor beroemde bands zoals Pink Floyd, Muse, The Mars Volta en Black Sabbath. Synaptic stimuli plaatste een prachtige impressie van zijn werk.

Chops Wanderweird

Chops Wanderweird

In zijn tekeningen verwerkt kunstenaar Chops Wanderweird invloeden uit de christelijke iconografie, heilige geometrie, mandalas en video games om ideen over te brengen die resoneren met die van Alan Watts, Timothy Leary en andere psychonauten.

Wanderweird schildert graag live op festivals. Ook creerde hij de buitengewone graphic novel Remember, die je hier kunt afspelen. Het is een overdenking die de werkelijkheid probeert te verklaren, volgens de kunstenaar.

Jessica Perlstein

Jessica Perlstein

Een andere kunstenaar die vaak live schildert en zich in de psychedelische kunst en festivalscene beweegt is Jessica Perlstein. Ze is genspireerd door haar reizen naar het Peruviaanse Amazonegebied.

Haar boodschap: Als je naar je instincten en intutie luistert en je hart volgt, ondanks schijnbaar ingewikkelde beproevingen, kan elke droom bereikt worden.

Anderson Debernardi

Anderson Debernardi

Als geen ander weet Anderson Debernardi de vele met elkaar verweven dimensies van de ayahuasca-ervaring op doek vast te leggen. Zijn schilderijen zijn voornamelijk door dit krachtige Amazonebrouwsel genspireerd, maar ook door ervaringen met andere sjamanenplanten, zoals in deze afbeelding datura.

Natalie Shau

Natalie Shau

Natalie Shau is een mixed media kunstenaar en fotograaf. Ze combineert mode- en portretfotografie met digitale illustraties en creert zo wonderbaarlijke en licht verontrustende sprookjeswerelden.

]]>
Sun, 15 Mar 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/670/Psychedelische_kunst_om_te_bewonderen/
<![CDATA[Cannabis in het klassieke Griekenland]]> http://azarius.nl/news/669/Cannabis_in_het_klassieke_Griekenland/ Wist je dat Scythische en Thracische sjamanen cannabis gebruikten om met het goddelijke te communiceren? Ze wentelden zich in cannabisrook om extase te bereiken. ‘Kapnobatai’ werden ze genoemd, wat ‘rookwandelaars’ betekent.

Welke rol speelde de cannabisplant in de magische en rituele praktijken van het klassieke Griekenland?

Historicus Chris Benett spreekt met professor Carl Ruck en dr. David Hillman over het beschikbare bewijs.

Bekijk de documentaire “Cannabis in Ancient Greece: Smoke of the Oracles?”

]]> Thu, 12 Mar 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/669/Cannabis_in_het_klassieke_Griekenland/ <![CDATA[De 2D-wereld van salvia divinorum]]> http://azarius.nl/news/667/De_2D-wereld_van_salvia_divinorum/ Een salviatrip kan net zo sterk zijn als het roken van DMT. Deze twee middelen worden dan ook vaak met elkaar vergeleken. Beide trips zijn zeer intens en duren niet langer dan tien minuten. Verder worden beide middelen met een pijpje gerookt. DMT is echter illegaal en salvia legaal.

De meeste mensen die het voor het eerst salvia divinorum nemen zijn verwonderd over de heftige krachten van deze plant. Vrijwel direct na de eerste inhalatie verlies je het contact met de realiteit en onderga je een trip die zijn weerga niet kent.

Vreemde wereld

Veel psychonauten zijn dan ook diep onder de indruk van dit middel. In het begin is het zeer spannend. Door bij iedere trip steeds dieper te inhaleren ga je steeds een stapje verder.

Dit gaat meestal maar een paar keer goed. De ervaring leert dat bijna iedereen op den duur door die ene deur heengaat, naar die andere vreemde wereld. En dan kan salvia best beangstigend zijn. Zoals een DMT-trip ervoor kan zorgen dat je in een nieuwe dimensie terechtkomt, zo lijkt het wel alsof salvia er een dimensie afhaalt.

Stripboek

Hieronder enkele illustrerende uitspraken van mensen die salvia hebben gerookt:

“Het was net alsof de wereld een stripverhaal was.”

“Ik had het gevoel een sticker te zijn, die op de muur geplakt werd.”

“Ik zat op de bladzijde van een boek en opeens werd de bladzijde omgeslagen.”

“Ik zat in een cocon en mocht niet meer meedoen met jullie.”

Achtbaan

Vooral het gevoel dat je niet meer tot deze wereld behoort lijkt te overheersen. Dit vinden mensen soms eng. Salvia is gelukkig een veilige psychedelicum. Het duurt immers maar heel even! Vergelijk het met een glijbaan waarop je net even iets te hard naar beneden zoeft, of een achtbaan die net even iets te lang over de kop gaat. Het is voorbij voor je het beseft en het is volkomen veilig, maar wel erg spannend. Hetzelfde geldt voor salvia.

Je zal altijd vanuit de 2D-salviawereld weer terugkeren naar deze 3D-wereld. Dus als je eens wilt ervaren hoe het leven in een stripboek is, dan zou ik zeker een keer dit middel roken. Slechter zal je er namelijk niet van worden, wel wijzer.

Tinctuur

Nieuw in het Azarius assortiment: salvia tinctuur. Alleen voor dappere psychonauten. Lees hier over de ervaring van psychonaut Hans Plomp met salvia tinctuur in ons recente interview.

]]>
Mon, 09 Mar 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/667/De_2D-wereld_van_salvia_divinorum/
<![CDATA[Azarius in Spuiten en Slikken]]> http://azarius.nl/news/668/Azarius_in_Spuiten_en_Slikken/ Jawel, we worden beroemd! Deze week was Azarius te zien bij 'Spuiten en Slikken', het bekende programma over seks en drugs.

Gwen, Jan en Geraldine testen of legale smartdrugs hetzelfde effect hebben als illegale harddrugs. Nou, niet precies hetzelfde natuurlijk, maar dat maakt ze niet minder interessant...

Bekijk zelf hun ervaringen met drie van onze eigen Azarius producten: Kanna, Utopia, en de Energy-E Happy Cap.

]]>
Thu, 05 Mar 2015 12:00:00 +0100http://azarius.nl/news/668/Azarius_in_Spuiten_en_Slikken/