<![CDATA[Azarius News]]> http://azarius.nl/news/ The Very Advanced, Utterly Cool, Super Duper Azarius RSS Generator v2.34.445 info@azarius.net (azarius.net) <![CDATA[Azarius belevenissen: mijn tweede ayahuascaceremonie]]> http://azarius.nl/news/656/Azarius_belevenissen__mijn_tweede_ayahuascaceremonie/ In de reeks 'Azarius belevenissen', geven we het woord aan een van de intergalactische Azarius medewerkers om zijn of haar ervaring met een product binnen de psychonautische of stoner scene te delen. In de aflevering van vandaag, ayahuasca, deel twee:

“Mijn eerste ervaring met ayahuasca was niet zo bijzonder. Omdat velen beweren dat de eerste keer meestal niet zo heftig is, besloot ik de sprong nogmaals te wagen.

Het is inmiddels zes maanden later en deze keer is de tipi vervangen door een mooie blokhut met in het midden een open haard. Ook is er nu een toiletunit. In vergelijking met de eerste keer lijken de omstandigheden een stuk beter. Alleen is het nu winter en behoorlijk koud.

Ga je trippen van ayahuasca?

Een paar uur na aankomst zitten we in de blokhut op onze slaapmatjes te wachten totdat de sjamaan ons naar voren roept om de ayahuasca in te nemen. Naast me zit een jongen die behoorlijk zenuwachtig lijkt. Opeens kijkt hij me aan en zegt: “Dit is mijn eerste keer ayahuasca. Ik gebruik normaal alleen coke. Ik heb wel eens LSD gebruikt, maar dat vond ik afschuwelijk. Ik houd helemaal niet van trippen. By the way, je gaat toch niet trippen van ayahuasca?”

De jongen maakt duidelijk geen grapje en ik weet niet goed wat ik moet zeggen. Het eerlijke antwoord: “Van ayahuasca ga je ontzettend hard trippen, nog harder dan van LSD,” lijkt me onverstandig. Gelukkig word ik op dat moment geroepen. Snel loop ik naar voren en neem de ayahuasca aan. Als ik weer op mijn matje zit, staat de jongen naast mij op en loopt naar voren, totaal niet beseffend waar hij zich in gaat storten. Hoofdschuddend kijk ik hem na.

Buitenlucht

Als iedereen gehad heeft, deelt de sjamaan ons mee: “Het is de bedoeling dat je alles loslaat. Ik en mijn assistent zullen op jullie letten.” Ik vermoed dat de jongen naast mij dit zeer letterlijk neemt, want ongeveer drie kwartier na inname begint hij vanuit het niets oorverdovend te schreeuwen: “HELP, HELP, ik kan het niet loslaten!!! Help, help mijn ego. MIJN EGO!” Ondertussen ligt hij half op mijn matje te zwaaien met armen en benen in de lucht. Zo word ik min of meer naar buiten gejaagd.

Buitengekomen haal ik diep adem, langzaam begint de trip te werken. Ik weet niet goed wat ik moet doen. Het is ijzig koud, maar terug naar de hut wil ik niet, want op een afstand van vijftig meter hoor ik de jongen nog steeds krijsen van angst. Helaas besef ik niet dat de ayahuasca langzaam mijn contact met de realiteit verbreekt. Zo besluit ik dat het best een goed idee is om - midden in de winter, rond middernacht en met nachtvorst - in mijn eentje het bos in te gaan, om daar op de grond te gaan liggen.

Dood en wedergeboorte

In de ijzige kou, helemaal alleen, begint een trip die mij meeneemt naar diepe, donkere en duistere plekken in ons bestaan. Vele malen ervaar ik te sterven, waarna ik weer opsta in een duistere wereld. Ik onderga de zogenaamde cycli van sterven en wedergeboorte. Dit is een bekend verschijnsel dat je tijdens het trippen kan ondergaan. Het probleem is alleen dat ik in het echt ook aan het doodvriezen ben.

Hoelang ik daar gelegen heb, weet ik niet. Wel is er opeens een stemmetje dat zacht maar dwingend tegen me zegt: “Je MOET nu opstaan anders gaat het fout.” Iets in mij doet wat me wordt opgedragen en op de automatische piloot loop ik richting de hut.

Als loslaten niet lukt

Het is uren later, maar de jongen schreeuwt nog steeds even hard en kraamt nog steeds dezelfde zin uit: “HELP, HELP, ik kan het niet loslaten, mijn ego, mijn ego. HELLUP!!!” De sjamaan en zijn assistent hebben zich op hem gestort. Alle rituelen worden uit de kast gehaald om hem te helpen met loslaten, maar het enige wat de jongen kan doen is wachten tot de ayahuasca ophoudt met werken.

Ik ga bij het vuur zitten, totaal verdoofd van de kou. Na een tijdje stopt mijn trip en herinner ik mij dat ik lange tijd buiten heb gelegen. De jongen houdt eindelijk ook op met schreeuwen.

Twee dagen later heb ik bronchitis. Een paar weken daarna hoor ik dat er wel vaker mensen in de kou buiten zijn gaan liggen, wat resulteerde in ernstige onderkoeling. Achteraf besef ik me dat ik door het oog van de naald ben gekropen.

Toen ik daar op de grond lag, was er niemand die op mij lette, terwijl me dat wel beloofd was. En ik voelde totaal niet hoe koud ik het had. Het was dat iets in mij zei dat ik terug naar de hut moest, anders had het wel eens slecht kunnen aflopen. Ik vond deze ervaring in geen geval negentig euro waard!”Opmerking van Azarius: De ene ayahuascaceremonie is de andere niet. Er worden tegenwoordig vele soorten rituelen georganiseerd door verschillende groepen, sjamanen en andere begeleiders. De kwaliteit van de begeleiding kan dus verschillen. Ben je nieuwsgierig naar ayahuasca, maar wil je situaties als hierboven beschreven voorkomen? Bereid je dan goed voor. Ga alleen naar een ceremonie waar je goede verhalen over hebt gehoord en ga samen met iemand die je vertrouwt.

]]>
Tue, 27 Jan 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/656/Azarius_belevenissen__mijn_tweede_ayahuascaceremonie/
<![CDATA[Cannabislegalisatie in de VS: wat zijn de gevolgen?]]> http://azarius.nl/news/654/Cannabislegalisatie_in_de_VS__wat_zijn_de_gevolgen/ Wat zijn de gevolgen van cannabislegalisering? Twee jaar geleden waren Colorado en de staat Washington de eersten van de Verenigde Staten die recreatief gebruik van cannabis legaliseerden. Langzaam worden de eerste resultaten zichtbaar.

Cannabislegalisering heeft vele voordelen: hogere belastinginkomsten, meer banen en een afname van de criminaliteit.

Belastinginkomsten

In Colorado werd van januari tot oktober 2014 bijna $250 miljoen verdiend met de detailhandel in cannabis. De medische verkoop bracht $325 miljoen op. In oktober waren de belastinginkomsten al opgelopen tot boven de $40 miljoen. Deze worden apart gezet voor verslavingszorg, volksgezondheid en jeugdzorg.

Meer banen

Op dit moment werken er 10.000 mensen in de cannabisindustrie van Colorado. Vanzelfsprekend zal het aantal banen stijgen naarmate meer staten cannabis gaan legaliseren. CannaInsider verwacht dat de cannabisindustrie in 2015 200.000 nieuwe banen zal opleveren in de VS.

Alles voor de economie?

Volgens onderzoeksbureau GreenWave kan de cannabisindustrie in de Verenigde Staten $35 miljard dollar opbrengen in zes jaar. Deze voorspelling geldt voor het geval cannabis in alle staten en ook op federaal niveau legaal zou worden. Als de legalisering zich in het huidige tempo voortzet, zal de cannabisindustrie alsnog $21 miljard opleveren in 2020, voorspellen de onderzoekers.

Deze cijfers lijken aan de optimistische kant: een aantal staten is nog steeds erg conservatief en het is onwaarschijnlijk dat cannabis daar snel gelegaliseerd zal worden.

Ook bij de huidge focus op de economie kunnen vraagtekens worden gezet. Enkele bedrijven hebben al patent aangevraagd op populaire cannabissoorten en monopoliseren zo de markt. Een andere trend is opkomst van cannabisconcentraten. Deze zijn niet alleen puurder, maar ook veel sterker dan gewone wiet. Vooral hoge THC-niveaus kunnen negatieve effecten hebben op de mentale gezondheid. In de huidige legaliseringshype lijken deze aspecten enigszins te zijn vergeten. Daarnaast kun je je afvragen of de economie de enige reden moet zijn voor legalisering, in plaats van - om maar wat te noemen - gezondheid of de vrijheid je bewustzijn naar eigen inzicht te benvloeden.

Misdaadcijfers dalen

Nu het bezit van cannabis niet meer illegaal is, zijn de misdaadcijfers in Colorado scherp gedaald. Uit FBI-statistieken blijkt dat bijna de helft van alle druggerelateerde arrestaties om cannabis gaat: 40% wordt gearresteerd vanwege cannabisbezit, 5% vanwege de productie of verkoop van het populaire kruid.

Tegen de verwachting van tegenstanders van cannabislegalisering in, is het aantal fatale verkeersongelukken in Colorado het afgelopen jaar gedaald. Hetzelfde geldt voor het aantal gevallen van harddruggebruik. Ook de frequentie van cannabisgebruik onder middelbare scholieren is niet gestegen. Het is echter niet duidelijk in hoeverre deze trends het directe gevolg zijn van de legalisering.

Hoe gaat het verder?

Tot nu toe hebben alleen Alaska, Oregon, Colorado en de staat Washington het recreatieve gebruik van cannabis volledig gelegaliseerd. In nog eens 19 staten is het mogelijk om met medisch voorschrift cannabis aan te schaffen. In vele andere staten wordt stemming over recreatief en/of medisch gebruik momenteel voorbereid.

Alaska en Oregon hebben slechts enkele maanden geleden voor legalisatie gekozen. Vanaf begin 2016 zal het daar mogelijk zijn legale cannabis in de winkel te kopen. Als cannabis eenmaal is gelegaliseerd, duurt het minstens een jaar voordat alle regels zijn gemplementeerd en de producten beschikbaar komen voor de verkoop. Omdat legalisering nog een vrij nieuw fenomeen is, zal het nog enkele jaren duren voor de precieze gevolgen duidelijk zijn.

Update: In een recente toespraak, uitte president Obama de verwachting dat andere staten zullen volgen met de legalisatie.

Lees meer:

-Students for Liberty

-Feiten over de War on Drugs

-Cannabis-infos

-PR Newswire

-Alternet

-Ireadculture

-Huffington Post

-Huffington Post 2

-Greenwave rapport

]]>
Fri, 23 Jan 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/654/Cannabislegalisatie_in_de_VS__wat_zijn_de_gevolgen/
<![CDATA[Komen er volgend jaar drugshonden op het ADE?]]> http://azarius.nl/news/653/Komen_er_volgend_jaar_drugshonden_op_het_ADE/ Tijdens het jaarlijkse Amsterdams Dance Event (ADE) staat onze hoofdstad geheel op zijn kop. Het ADE duurt vijf dagen en bestaat uit 300 evenementen waar maar liefst 2000 dj’s hun kunsten vertonen. Het evenement trekt bij elkaar ruim 350.000 bezoekers. Voor liefhebbers van dance is het dan ook een walhalla. Helaas zijn tijdens het afgelopen ADE vier mensen overleden, waarvan drie waarschijnlijk aan de gevolgen van harddrugs.

Politieke reacties

Uiteraard roept een dergelijk hoog dodental direct heftige discussies op tussen verschillende politieke partijen. Zo zegt CDA-raadslid Marijke Shahsavari: 'Ik weiger te accepteren dat er massaal harddrugs worden gebruikt op dancefeesten. Omdat ze slecht zijn voor de gezondheid, zijn harddrugs bij wet verboden. Het is noodzakelijk dat de gemeente met de organisatoren om tafel gaat zitten, om zo te zorgen dat het evenement drugsvrij wordt. Desnoods moet de organisatie maar drugshonden inzetten.'

GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink is echter van mening dat drugs en dance niet van elkaar te scheiden zijn. Hij pleit voor goede voorlichting en het herinvoeren van de mogelijkheid om je pillen te testen op feesten. Nu is dat verboden, terwijl ongelukken die gebeuren meestal het gevolg zijn van vervuilde XTC-pillen en slechte voorlichting.

Groot Wassink beweert dat GroenLinks in principe geen problemen heeft met recreatief druggebruik, zolang er randvoorwaarden zijn waardoor incidenten als bij het ADE worden geminimaliseerd. SP-raadslid Peter Kwint en D66-raadslid Ariella Verheul delen de mening van Wassink.

Drugs en dance zijn met elkaar verweven

De linkse partijen zijn dus van mening dat drugs en dance niet van elkaar te scheiden zijn. Onderzoek van het Trimbos-instituut onderstreept dit: van de mensen die regelmatig naar party's gaan blijkt 60% af en toe een pilletje te nemen, 20% slikt zelfs 2,5 pillen per feest.

Daarnaast kun je je afvragen of het gevaar van XTC zo groot is, dat het gebruik bestreden moet worden. Internist en klinisch farmacoloog Kees Kramers van het Radboudumc in Nijmegen beweert dat het dagelijks drinken van alcohol vele malen schadelijker is dan af en toe een pilletje nemen. Hij zegt: “Het is hoogst uitzonderlijk dat er tijdens één evenement drie mensen bezwijken aan de gevolgen van druggebruik. Als we echter alle alcohol-slachtoffers in de krant zouden moeten benoemen hebben we dagelijks een extra bijlage nodig. Drugs zijn zonder meer gevaarlijk, maar alcohol is dat nog veel meer.”

XTC is relatief ongevaarlijk

Kramers kan zijn beweringen onderbouwen met cijfers van het Trimbos-instituut. In Nederland sterven er gemiddeld twee personen per jaar aan XTC-gebruik en 1664 mensen aan de gevolgen van alcohol. Verkeersdoden waarbij drank in het spel was zijn niet eens meegerekend, in dat geval zou het aantal dodelijke slachtoffers nog veel hoger liggen. Kortom: XTC maakt relatief weinig slachtoffers. Toch blijft het belangrijk om te streven naar maximale preventie.

Behalve testen en goede voorlichting, is het belangrijk dat mensen genoeg kunnen drinken tijdens het feesten. Om die reden is sinds kort in Amsterdam de wet van kracht dat er tijdens festivals minstens één tappunt moet zijn per 150 mensen, om gratis kraanwater te verstrekken aan feestgangers. Helaas zijn horecagelegenheden vrijgesteld van deze regel en het overgrote deel van het ADE vond plaats in horecagelegenheden. Daarom gebeurde dit bij het ADE nog niet.

Voorlopig geen drugshonden

Omdat er pas gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest waarbij het CDA slechts één zetel heeft gewonnen, terwijl GroenLinks, D66 en SP samen 26 zetels kregen, kunnen we ervan uitgaan dat de drugshonden nog even op zich laten wachten.

Hopelijk treft het ADE volgend jaar wel de nodige maatregelen, zoals deelnemende horecagelegenheden verplichten om gratis water te verstrekken en het plaatsen van voorlichtingsstands. Verder is het te hopen dat het de linkse partijen lukt het CDA te overtuigen dat drugtesten verstandiger zijn dan drugshonden.

]]>
Mon, 19 Jan 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/653/Komen_er_volgend_jaar_drugshonden_op_het_ADE/
<![CDATA[Dit is Azarius]]> http://azarius.nl/news/655/Dit_is_Azarius/ Je bent getuige van een gouden primeur. Voor het eerst sinds onze geboorte in 1999 laten we echt wat van onszelf zien. Ontmoet de geweldige dudes en chickies achter Azarius. Zie waar wonderen gebeuren. Dit is ons verhaal.

We hebben veel avontuurlijke jaren meegemaakt. Van een 2-koppig team zijn we inmiddels uitgegroeid naar een gigantisch conglomeraat, mogelijk zo groot als het hele universum. Dit hebben wij aan jou te danken.

We houden van ons werk en doen het met alle liefde. Vanuit het diepst van ons hart willen wij je bedanken voor je interesse in Azarius in 2014 (en alle voorgaande jaren). We hopen dat dat je samen met ons het avontuur aangaat dat we 2015 noemen.

Het veranderen van de wereld gaat niet zo snel als we graag willen, maar we kunnen op z’n minst wat kleur toevoegen aan je leven.

Namasté!

- Het vreselijk knappe Azarius team

]]>
Thu, 15 Jan 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/655/Dit_is_Azarius/
<![CDATA[Azarius belevenissen: mijn eerste ayahuascaceremonie]]> http://azarius.nl/news/652/Azarius_belevenissen__mijn_eerste_ayahuascaceremonie/ In de reeks 'Azarius belevenissen', geven we het woord aan een van de intergalactische Azarius medewerkers om zijn of haar ervaring met een product binnen de psychonautische of stoner scene te delen. In de aflevering van vandaag, ayahuasca:

“Volgens vele bronnen zou het gebruik van psychedelica in combinatie met een ritueel een geheel andere ervaring opleveren dan hedonistisch gebruik. Dit maakte mij nieuwsgierig en ik melde mij aan voor een ayahuascaceremonie.

Enkele weken later stapte ik in de trein. Tijdens de reis maakte ik me toch wel een beetje zorgen. Ayahuasca staat er namelijk om bekend dat je er heel erg van gaat trippen, soms zelfs heftiger dan van LSD. Tegelijkertijd word je ook extreem misselijk. Een ayahuascatrip zonder overgeven of diarree is eigenlijk uitgesloten. De combinatie van heftig trippen en een lichaam dat schreeuwt om verzorging leek mij een grote uitdaging.

De tipi

Op de plaats van bestemming stond een reusachtige tipi waar rook uitkwam. Dit paste natuurlijk helemaal in mijn plaatje van het sjamanisme. De omgeving sprak eveneens tot de verbeelding: een groot landgoed met een heus bos. Alle deelnemers maakten kennis met elkaar, daarna begon de ceremonie. We zaten met zijn allen op onze slaapmatjes in een kring in de tipi.

De sjamaan nodigde iedereen uit om zijn drankje te komen halen. Toen ik aan de beurt was, stond ik zenuwachtig op, liep naar voren en nam een klein kopje aan waar een bruine drab inzat. Ik slikte het in één keer door, keek de sjamaan aan en probeerde vriendelijk te lachen. Dat lukte niet, want mijn gezicht vertrok vanwege de vreselijk bittere smaak. Dit was absoluut het vieste dat ik ooit geproefd had. Snel nam ik wat water en liep terug naar mijn matje.

De trip

Vol verwachting wachtte ik op wat komen ging. Ik had namelijk gehoord dat sommigen de eerste paar keer nauwelijks iets merken. Het lijkt erop dat ayahuasca naarmate je het vaker gebruikt een steeds sterker effect krijgt. Ik behoorde duidelijk niet tot die groep.

Binnen een uur veranderde alles in één bont kleurenpalet. De hele wereld gaf licht. Het was alsof ik in een regenboog was beland. De normale wereld kon ik nauwelijks nog waarnemen. Zonder twijfel was deze ayahuasca krachtig spul. Helaas kon ik er niet echt van genieten, want ik werd ook misselijk en probeerde daarom op te staan. Dit ging moeizaam, mijn benen waren namelijk heel slap.

Wankelend, ik kon geen hand voor ogen zien, liep ik naar buiten. Voordat de trip begon had ik speciale kuilen gezien. Deze waren bedoeld om het braaksel in op te vangen. Voor het gemak waren ze gemarkeerd met vlaggetjes. Nu was het echter donker, bovendien tripte ik uitermate hard en zag daardoor niets.

Een beetje doelloos liep ik rond, totdat opeens een vlaggetje in mijn blikveld opdoemde. Voorzichtig liep ik richting het vlaggetje en wilde net overgeven, toen van achteren een mede-tripper mij inhaalde, om vervolgens een halve meter voor mij de kuil vol te kotsen. Hij was duidelijk niet van plan om daar snel weg te gaan.

Het toilet

Opeens kreeg ik een ingeving. Eerder was mij namelijk verteld dat er een toilet achter de tipi stond. Zo snel als mijn trip het toestond liep ik naar die plek. Ik kon het toilet echter nergens vinden, er was geen hokje te bekennen. Tot ik vol ontzetting een beerput ontdekte, die zonder enige afscherming, midden in het open veld stond. Nou ja zeg....... Toch bedacht ik me geen moment, eerst leegde ik mezelf van boven en toen van onder.

Vreemd genoeg was dit niet onplezierig. Het voelde alsof allerlei emotionele pijn werd losgelaten. Een golf van opluchting spoelde door mij heen. Eindelijk kon ik ontspannen en genieten van mijn trip. Vol verbazing keek ik uit over een prachtig veld, de bomen gaven fel groen licht, de wereld vibreerde. Ademloos keek ik om me heen. De levensenergie, als lichtgevende draden, was overal zichtbaar. Even vergat ik waar ik was. Ik zat echter nog steeds bovenop de beerput.

En toen...

Opeens stond er iemand naast me. Zoals ik al zei, was er helemaal geen hokje om het toilet gebouwd. Degene die naast me stond, tripte waarschijnlijk nog harder dan ik. Hij zag me duidelijk niet, deed zijn broek uit en wilde haast bovenop mij gaan zitten. Ik kon dat nog net voorkomen door hard “hallo!” te schreeuwen. De man schrok zich dood en strompelde weg, zijn broek ondertussen ophalend. Beiden tripten we gelukkig zo hard, dat we elkaar niet herkenden (dat hoopte ik tenminste). Voorzichtig stond ik op, liep weer terug naar de tipi en tripte daar nog verder. Van de ceremonie kreeg ik helaas weinig mee. Na een paar uur viel ik in slaap.

Achteraf moet ik toegeven dat ayahuasca ongetwijfeld een zeer krachtige psychedelicum is, met sterke visuals, maar deze eerste ervaring was absoluut niet heftiger dan enkele van mijn ‘hedonistische’ uitspattingen. Iedere trip is echter anders en enkele maanden later besloot ik daarom om ayahuasca nog een kans te geven.”

Wordt vervolgd.......

]]>
Tue, 13 Jan 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/652/Azarius_belevenissen__mijn_eerste_ayahuascaceremonie/
<![CDATA[Serotoninesyndroom]]> http://azarius.nl/news/651/Serotoninesyndroom/ Serotonine is verantwoordelijk voor het geluksgevoel. Bepaalde middelen zoals MDMA, maar ook medicijnen benvloeden de serotoninehuishouding in de hersenen. Hierdoor voel je je vrolijker. Niks mis mee, zou je zeggen. Maar een overschot aan serotonine kan ook gevaarlijk zijn.

MDMA zorgt ervoor dat de concentratie geluksstofjes in de hersenen tijdelijk heel hoog is. Hierdoor ontstaat er een euforisch gevoel dat een paar uur aanhoudt en volgens velen ieder ander geluksgevoel overstijgt, om die reden is MDMA zeer populair.

MDMA zorgt er niet alleen voor dat er heel veel serotonine uit de cellen vrijkomt, maar tegelijkertijd voorkomt MDMA dat serotonine door de cellen opgenomen kan worden. Zo ontstaat er tijdelijk een heel hoog serotoninegehalte in de hersenen.

Symptomen

Meestal gaat het goed, maar het vrijkomen van zulke grote hoeveelheden serotonine kan ook gevaar opleveren. Men spreekt dan van het serotoninesyndroom. In dat geval is de concentratie serotonine in de hersenen zo hoog, dat de serotoninereceptoren overbelast raken. Dit resulteert in een reeks symptomen zoals zweten, opgewonden zijn, grote pupillen, rillen, snelle hartslag en snelle ademhaling.

In beperkte mate komen deze verschijnselen regelmatig voor bij mensen die MDMA gebruiken, maar zodra ze overgaan in koorts, onrust, gejaagdheid, angst, verwarring, stijve spieren en krampachtige spierkrampen in de armen en benen, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de EHBO te gaan of een ambulance te bellen. Dergelijke heftige symptomen kunnen namelijk leiden tot een coma en zelfs de dood.

Niet combineren

De kans is klein dat je door een normale dosis MDMA het serotoninesyndroom ontwikkelt. Wanneer je bepaalde medicijnen met MDMA combineert wordt het een ander verhaal. Sommige medicijnen, zoals bepaalde antidepressiva, laten namelijk de serotoninespiegel stijgen. Vooral MAO-remmers en SSRI's zijn levensgevaarlijk in combinatie met MDMA .

Mocht je antidepressiva voorgeschreven krijgen, dan kan je dus beter geen MDMA gebruiken. MAO-remmers zitten overigens ook in het psychedelische kruidenmengsel ayahuasca. Ayahuasca combineren met MDMA of antidepressiva is daarom evengoed levensgevaarlijk.

5-HTP en L-tryptofaan

Verder denk je misschien dat het slim is om tijdens het gebruik van MDMA de aminozuren 5-HTP of L-tryptofaan te nemen. Dit zijn namelijk de bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om serotonine aan te maken.

Maar als je deze aminozuren tegelijk met MDMA neemt, zal de serotoninespiegel tijdens het gebruik van MDMA juist nog meer stijgen, waardoor je een grotere kans loopt het serotoninesyndroom te ontwikkelen. Het is daarom beter om deze aminozuren de dag nadat je MDMA hebt gebruikt, in te nemen. Hierdoor wordt de voorraad serotonine weer snel op peil gebracht.

Dipje?

Helaas maakt je lichaam niet gemakkelijk nieuwe serotonine aan. Daardoor ontstaat er na gebruik van MDMA vaak een tekort aan dit geluksstofje, wat resulteert in een dip. Met name wanneer MDMA vaak en in hoge dosering wordt gebruikt, kan dit tot een depressie leiden. Daarom is het absoluut af te raden om vaker dan eens per zes weken MDMA te gebruiken.

]]>
Mon, 05 Jan 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/651/Serotoninesyndroom/
<![CDATA[Goede voornemens]]> http://azarius.nl/news/650/Goede_voornemens/ Welkom in 2015! De start van een nieuw jaar is ht moment om te bedenken wat er goed gaat in je leven en wat je zou willen veranderen.

Superfoods en supplementen

Misschien kies je voor een gezondere leefstijl? Er zijn vele manieren om dat te doen en we helpen je daar graag bij. Wist je bijvoorbeeld dat we sinds kort ons assortiment hebben uitgebreid met superfoods? Gojibessen, baobabpoeder, rauwe cacaobonen, lijnzaad: noem maar op, wij hebben het! Natuurlijk zijn al onze superfoods biologisch en geschikt voor een veganistische leefwijze.

Azarius biedt bovendien een breed scala aan voedingssupplementen: voor een betere stemming, diepere slaap, of om je te helpen bij het afvallen - om maar een paar voorbeelden te noemen. Sommige van onze producten zijn in het algemeen gewoon erg gunstig voor je gezondheid. Nooit eerder was januari zo vol levenslust

Tijd voor een vaporizer?

Een beetje te veel gerookt tijdens de feestdagen? Misschien loop je al een tijdje met het idee rond. Nu kan je niet langer ontkennen wat je longen tegen je roepen: het is tijd voor een vaporizer!

Ga voor robuuste en betrouwbare kwaliteit met de nieuwe draagbare modellen Crafty en Mighty van Storz & Bickel. Of heb je liever het laatste technologische snufje, de Firefly? En wat te denken van de Flowermate? Heb je het nieuwste model al gezien? Zoals gewoonlijk hebben we een breed assortiment van draagbare en tabletop vaporizers, dus zorg dat je er eentje kiest die bij je past.

Geen sigaretten meer in 2015? Met e-sigaretten kun je langzaam het nicotine-niveau afbouwen. Een e-sigaret geeft de volledige rookbeleving, maar omdat er geen tabak aan te pas komt, is het een stuk minder schadelijk.

Zoals je ziet: vele suggesties voor een gelukkige en gezonde start van het nieuwe jaar!

]]>
Fri, 02 Jan 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/650/Goede_voornemens/
<![CDATA[We wensen je een spetterende Oudejaarsavond!]]> http://azarius.nl/news/649/We_wensen_je_een_spetterende_Oudejaarsavond/ Ben je van plan het nieuwe jaar in te luiden met een goed feestje? Een groep vrienden, lekker eten en fijne muziek doen meestal wonderen. Maar misschien wil je de feeststemming nog wat verhogen door het consumeren van het n of andere middeltje?

Als je op onze website terecht bent gekomen, weet je waarschijnlijk al dat de wereld meer te bieden heeft dan de clichmatige champagne. Dus als je het nieuwe jaar niet met een enorme kater wil beginnen, probeer dan eens n van de vele alternatieven voor alcohol. Kijk bij het brede assortiment aan party formules of ga voor de natuurlijke stemmingsverbeteraar kanna. Wist je trouwens dat dit verpoederde Zuid-Afrikaanse plantje ook de effecten van zowel alcohol als cannabis versterkt?

Ook al raden we het niet aan, we weten dat sommigen van jullie wel eens experimenteren met minder legale producten. Het afgelopen decennium is er een vloedgolf aan research chemicals op de markt gekomen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is er meestal zeer weinig onderzoek naar deze middelen gedaan! Vooral langetermijneffecten zijn vaak onduidelijk.

Laatst schreven we al over de MDMA-analoog methylone. Een andere populaire designer drug is 4-fluor-amphetamine, of kortweg 4-Fluor. Net als methylone is dit een research chemical uit de amfetamine klasse die werd ontwikkeld door Alexander Shulgin. Het middel kwam rond 2001 op de recreatieve drugsmarkt. Ook over 4-fluor-amfetamine schreven we onlangs een encyclopedieartikel, waarin je alles kunt lezen wat je over dit middel moet weten.

Kies altijd voor veilig gebruik en neem nooit een middel waarvan je niet weet wat erin zit! Als je twijfelt kun je natuurlijk altijd zelf een test doen met een drugstest kit of het middel bij een testservice laten checken.

We wensen je een veilige, spetterende en sprankelende Oudejaarsavond met veel vuurwerk! En P.S. mocht je toch nog behoorlijk hard gegaan zijn, we helpen je er snel weer bovenop komen!

]]>
Tue, 30 Dec 2014 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/649/We_wensen_je_een_spetterende_Oudejaarsavond/
<![CDATA[Bestelinformatie en openingstijden voor de feestdagen ]]> http://azarius.nl/news/645/Bestelinformatie_en_openingstijden_voor_de_feestdagen/ December is een drukke maand voor alle postdiensten. Bestel daarom op tijd als je je pakketje nog wilt ontvangen voor het einde van het jaar!

Onze distributieafdeling is gesloten met kerst en van 1 t/m 4 januari. Alle bestellingen die vlak voor Nieuwjaar en in de eerste dagen van januari geplaatst worden, lopen hierdoor enige vertraging op. De klantenservice is gedurende deze periode beperkt bereikbaar. Onze winkel in de Kerkstraat is gesloten met kerst, op nieuwjaarsdag en op maandag 29 december.

Excuses voor eventueel ongemak. We doen ons best om zo snel mogelijk weer de reguliere levertijden te handhaven.

Fijne feestdagen!

Het Azarius team

]]>
Tue, 30 Dec 2014 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/645/Bestelinformatie_en_openingstijden_voor_de_feestdagen/
<![CDATA[Special K: van club-drug naar antidepressivum?]]> http://azarius.nl/news/648/Special_K__van_club-drug_naar_antidepressivum/ Het klinkt wat onwaarschijnlijk, maar partydrug en verdovingsmiddel ketamine blijkt goed te werken als antidepressivum. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de patinten die niet reageren op gangbare antidepressiva wel baat hebben bij ketamine. De effecten houden meestal enkele dagen aan. Bij herhaalde behandeling, kan dit oplopen tot enkele weken of zelfs maanden.

In tegenstelling tot reguliere antidepressiva werkt Special K bijzonder snel. Binnen een uur ervaren patinten verlichting van hun klachten. Bij reguliere antidepressiva duurt het vaak een paar weken voordat het effect merkbaar is.

Het synthetische middel werd in de jaren 60 ontwikkeld en staat bekend als paardenverdovingsmiddel. Kort na de ontwikkeling begon men te experimenteren met recreatief gebruik vanwege de psychoactieve werking. In een lage dosering heeft keta een mild, dromerig effect, dat lijkt op lachgas (distikstofmonoxide). In een hogere dosering heeft het een hallucinogene en dissociatieve werking: gebruikers ervaren vervreemding van hun lichaam (of bepaalde lichaamsdelen). Dit kan uiteindelijk leiden tot een out-of-body-experience: het beruchte K-hole.

Ketamine is zowel voor mensen als dieren geregistreerd als verdovingsmiddel. Sinds 10 jaar wordt het gebruik als antidepressivum nu onderzocht. Tot nu toe alleen bij patinten voor wie de gebruikelijke depressiebehandeling niet aanslaat. De resultaten zijn veelbelovend, maar de veiligheid en langetermijneffecten van het middel moeten nog verder worden bestudeerd voordat het middel officieel als antidepressivum kan worden geregistreerd. Toch zijn sommige therapeuten al begonnen het middel off-label aan depressieve mensen toe te dienen.

In tegenstelling tot andere antidepressiva heeft ketamine geen effect op de serotoninehuishouding, maar benvloedt het een andere neurotransmitter, glutamaat, door het blokkeren van de N-methyl-D-aspartaat (NMDA) receptoren. Het precieze mechanisme is erg ingewikkeld en wordt nog niet volledig begrepen. Hersenscans laten verhoogde activiteit in de prefrontale kwab zien: een gedeelte van de hersenen dat bij depressieve patinten vaak minder actief is.

Ketamine bevordert de groei van neuronale netwerken en bevordert daarmee de communicatie tussen hersencellen. Volgens de Nederlandse onderzoeker Ruud Kortekaas vertonen depressieve mensen vaak weinig variatie in hun gedachten. Ketamine helpt hen nieuwe gedachtepatronen te ontwikkelen waardoor hun blik op de wereld verandert.

Als antidepressivum wordt ketamine meestal in lage dosering in de bloedbaan genjecteerd. Een behandeling is relatief duur, omdat continue monitoring nodig is en de behandeling meerdere keren herhaald moet worden voor het beste resultaat. Omdat de behandeling officieel nog niet is erkend wordt ze niet vergoed door de zorgverzekering. Er wordt inmiddels wel gexperimenteerd met makkelijkere manieren van toedienen, bijvoorbeeld in de vorm van een neusspray of pil.

De meeste patinten beschrijven de dissociatieve, trippy, (bij)effecten van ketamine als plezierig. Omdat doseringen relatief laag liggen, zijn de bijeffecten mild en duren ze meestal niet langer dan de daadwerkelijke behandeling. Momenteel zijn farmaceutische bedrijven ook bezig met de ontwikkeling van ketamine-achtige substanties zonder psychoactieve werking.

Zelfmedicatie met ketamine wordt afgeraden, vooral omdat de dissociatieve effecten tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Bovendien verhoogt ketamine de hartslag en de bloeddruk, waardoor continue observatie tijdens het toedienen nodig is. Daar komt nog bij dat illegaal verkregen ketamine onzuiver kan zijn en gevaarlijke bijproducten kan bevatten.

Lees meer over ketamine in onze encyclopedie.

Bronnen:

-NY Times

-Ketamine Advocacy Network

-Ketamine Effective At Treating Depression

-Ketamine May Relieve Depression Quickly For Those With Treatment-Resistant Bipolar Disorder

-Ketamine Relieves Depression Symptoms Within Hours

-Labyrinth

-Jellinek

]]>
Sat, 27 Dec 2014 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/648/Special_K__van_club-drug_naar_antidepressivum/