<![CDATA[Azarius News]]> http://azarius.nl/news/ The Very Advanced, Utterly Cool, Super Duper Azarius RSS Generator v2.34.445 info@azarius.net (azarius.net) <![CDATA[11 tips voor een mooie trip]]> http://azarius.nl/news/620/11_tips_voor_een_mooie_trip/
Timothy Leary wees er al op hoe bepalend set en setting zijn voor de psychedelische ervaring. Set verwijst naar het karakter, de verwachtingen en intenties van de gebruiker, terwijl setting gaat over de sociale en fysieke omgeving waarin de trip plaatsvindt.

Heb jij je San Pedro al tien jaar zien groeien en wil je er nu eindelijk eens wat meer mee doen? Heb je lsa-houdende zaden besteld en het recept bestudeerd? Of ben je van plan om voor de eerste keer truffels te nemen? Met plezier delen we deze op onze eigen ervaring gebaseerde inzichten om je een onvergetelijke trip te bezorgen, dus hier zijn onze top 11 tips.

Waarom 11? Omdat we graag een stapje verder gaan!

1) Omgeving
Waar ga je trippen? Zorg voor een plek waar je niet door de buitenwereld wordt gestoord en zet je mobiele telefoon uit. Is het je eerste keer? Dan is een plek binnen, waar je je op je gemak voelt, een goed idee. Buiten kan ook leuk zijn, vooral als je naar een mooie plek in de natuur gaat. Veel mensen zien festivals als een goede tripomgeving, en dat kan zeker zo zijn. Wees je er wel van bewust dat psychoactieve middelen je gevoeliger maken voor alle zintuigelijke indrukken en dat deze soms ook te intens kunnen zijn: kijk dus uit met grote mensenmassa’s en harde muziek.

2) Samen of alleen?
Gebruik je een substantie voor de eerste keer? Zorg dan dat een vriend of ander persoon die je vertrouwt in de buurt is. Als deze person niet meetript, of slechts een kleine dosering neemt, wordt hij of zij een ‘sitter’ genoemd. Als je meer ervaring hebt, wil je misschien wel eens in je eentje trippen. Je kunt dan vaak dieper je innerlijke werelden verkennen of aan persoonlijke thema’s werken.


3) Bestudeer het middel
Sommige middelen vragen om extra voorzorgsmaatregelen. Wil je bijvoorbeeld salvia roken, dan moet je daarbij altijd een sitter in de buurt hebben. Ook werkt salvia het best in een donkere of schaars verlichte ruimte. Lees je altijd in over het middel voor je eraan begint.

4) Vasten
Het effect van een middel is het meest duidelijk en puur met zo min mogelijk andere invloeden in je lichaam. Daarom wordt meestal aangeraden minstens een paar uur voordat je het middel inneemt te vasten. Je kan natuurlijk zo strict zijn als je zelf wilt, maar in het algemeen is het eten van gezond voedsel, zoals fruit, groente, sappen en kruidenthee aan te raden, terwijl we zwaar en vet voedsel en nicotine- en caffeďne-houdende producten moeten afraden. Alcohol is een absolute no-go in combinatie met psychoactieve middelen. Let ook op substantiespecifieke interacties. In ayahuasca zit bijvoorbeeld een MAO-remmer en dit brouwsel moet daarom niet gecombineerd worden met bepaald voedsel of medicijnen. Hier kan je meer lezen over MAO-remmers.

5) Juiste dosering
Niet iedereen is even gevoelig. Meestal is het noodzakelijk een beetje te experimenteren voordat je de perfecte dosering vindt. En zelfs dan kunnen persoonlijke omstandigheden zoals (gebrek aan) stress of slaap je gevoeligheid beďnvloeden. Als je twijfelt, begin dan met een gemiddelde tot matige dosering. Om idee te krijgen kun je rondkijken op onze eigen website, erowid.org of een van de online forums, waar aanbevelingen en ervaringsverhalen van anderen te vinden zijn.

6) De dagen ervoor
Neem de tijd om je op je trip voor te bereiden: mediteer, rust uit, denk na over je intenties. Naar wat voor een trip ben je op zoek? Wil je op avontuur binnen je eigen geest? Wil je je met anderen verbinden?

7) Doe een ritueel
Veel psychoactieve planten (San Pedro, peyote, ayahuasca, salvia, paddenstoelen) werden als sacrament gebruikt in hun traditionele context – en vaak nu nog steeds. Een ritueel kan je helpen de trip te sturen. En het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Samen muziek maken is altijd goed, ook al doe je niet meer dan zingen en in je handen klappen. Of brand een beetje wierook en steek een kaars aan.8) Tijdens de trip
Wil je muziek of stilte, of misschien allebei? Denk van tevoren vast hierover na en bespreek het met je tripgenoot. Wil je licht of donker? Kaarsen zijn prachtig om naar te kijken, maar zet ze wel op een veilige plek. Als je van te voren de ruimte schoonmaakt en versiert zal je dat zeker waarderen tijdens de trip.

9) Zorg goed voor jezelf
Voor en tijdens de trip heb je meestal niet zoveel zin in eten, maar na afloop kan het heerlijk zijn! Zorg dat je eten en drinken dat je lekker vindt binnen handbereik hebt op het moment dat je weer uit je trip komt. Zorg ook voor genoeg tijd om uit te rusten en te slapen voordat je dagelijkse verplichtingen weer beginnen.

10) Rust en reflectie
Neem de tijd om bij te komen en te reflecteren op je ervaring. Misschien wil je er wel over schrijven of wil je je ervaring delen met anderen.11) Geen paniek
Ondanks goede bedoelingen en zorgvuldig voorbereiden, kan een trip toch een minder leuke kant opgaan. Misschien voel je je overdonderd door je emoties of raak je verstrikt in nare gedachtes. Wanneer zoiets voorkomt, bedenk dan dat een trip slechts een tijdelijke situatie is, waar vroeg of laat een eind aan komt.

Als er een vriend of sitter aanwezig is, vertel hem of haar dan wat je voelt en denkt op zo'n moment. Erover praten kan al helpen. Als je alleen bent, stel jezelf dan gerust met de wetenschap dat je erdoorheen kunt komen, dat het slechts een kwestie van tijd is. Probeer kalm te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen op basis van een bad trip.

Als je het gevoel krijgt dat het echt niet meer gaat, aarzel dan niet om hulpdiensten in te schakelen. Dit zijn goed opgeleide professionals die je door een bad trip kunnen praten of op andere wijze zorgen dat je geholpen wordt.

Lees meer over tripvoorbereidingen in ons encyclopedie-artikel Veilig trippen. ]]>
Sat, 27 Sep 2014 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/620/11_tips_voor_een_mooie_trip/
<![CDATA[Azarius Test Team zoekt enthousiaste leden]]> http://azarius.nl/news/575/Azarius_Test_Team_zoekt_enthousiaste_leden/ dwaze dappere vrijwilligers om ons te helpen. Wil je twee van onze allernieuwste producten (Blast capsules & #Slice Blackadder) uitproberen in naam der wetenschap?

Klik hier om je aan te melden voor het Azarius Test Team en maak je ouders / levenspartner / goudvis helemaal trots!

We accepteren nieuwe aanmeldingen tot 8-10-2014. Aanmelding betekent niet dat je automatisch geselecteerd zult worden.

---

Wat is het Azarius Test Team eigenlijk?

Voor het Azarius Test Team zoeken wij regelmatig naar gevestigde of toekomstige ervaringsdeskundigen om onze producten en website vrijwillig te evalueren. Het doel van dit project is het verbeteren van de informatievoorziening op de website en ontwikkeling van onze producten. Je mening en wijsheid telt!

Elke testronde kiezen wij twee producten uit die in een testpakket naar de ‘Azalysten’ worden toegestuurd. Door op een gestandaardiseerde manier informatie te verzamelen over de ervaring die onze producten teweeg brengt beogen wij een centrum te zijn voor iedereen die interesse heeft om de geest te verkennen.

Wij bieden:
  • De kans op een persoonlijke verdieping in onze producten
  • De mogelijkheid om als expert te fungeren en je kennis te delen
  • Een testpakket met een selectie van producten
  • Een exclusieve ledenpatch (zie foto)


Wij vragen:

  • Serieuze deelname aan een vragenlijst over de producten uit het testpakket en je ervaring met Azarius in het algemeen

Informatie over een nieuwe testronde verschijnt op de website en in de Azarius nieuwsbrief. Indien je nog vragen hebt, kun je die sturen naar testteam@azarius.net.

]]>
Tue, 23 Sep 2014 13:13:13 +0200http://azarius.nl/news/575/Azarius_Test_Team_zoekt_enthousiaste_leden/
<![CDATA[Bad trip met paddenstoelen – Vragenlijst]]> http://azarius.nl/news/618/Bad_trip_met_paddenstoelen___Vragenlijst/ Heb je ooit een bad trip gehad op psilocybine paddenstoelen?

Dit is je kans om er iets goeds mee te doen! Door je ervaring te delen, help je mee aan het laatste onderzoek van het John Hopkins Institute of Medicine.

Het Psilocybine Onderzoeksteam van John Hopkins neemt online anonieme vragenlijsten af. Het doel is om moeilijke en uitdagende ervaringen (met andere woorden “bad trips”) die mensen soms hebben na het consumeren van psilocybine paddenstoelen in kaart te brengen. Alle bad trips komen in aanmerking, ongeacht of je de ervaring later als positief of negatief beschouwt.

Heb je ooit een dergelijke ervaring gehad? Dan stellen ze je deelname zeer op prijs. Je kunt de vragenlijst hier vinden: Shroom Survey

Ook belangrijk: als je anderen kent die een slechte psilocybine ervaring hebben gehad, stuur de link dan door en moedig ze aan mee te doen. Dat mag ook als de ervaring al lang geleden plaatsvond.

Eerder heeft het Psilocybine Onderzoeksteam al verschillende laboratorium- en vragenlijststudies uitgevoerd waarbij de positieve psilocybine ervaring in kaart werd gebracht. Je kunt hun werk hier terugvinden: Psilocybine Onderzoek. Deze nieuwe vragenlijst is een belangrijke toevoeging aan hun onderzoek naar deze fascinerende substantie.

De vragenlijst is alleen beschikbaar in het Engels. Het invullen duurt ongeveer 30 minuten.

Dus, als het je aangaat: volg de link en help deze onderzoekers. Transformeer je bad trip door bij te dragen aan de wetenschap!

Shroom Survey
]]>
Tue, 23 Sep 2014 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/618/Bad_trip_met_paddenstoelen___Vragenlijst/
<![CDATA[Geestverruimende planten en paddenstoelen in de Kew Gardens]]> http://azarius.nl/news/619/Geestverruimende_planten_en_paddenstoelen_in_de_Kew_Gardens/
Ontdek de geheime geschiedenis van opium (poppy) of discussieer met deskundige plantwetenschappers over de medische toepassing van psilocybine paddenstoelen. Probeer je eigen hennepdoek te breien. Of volg de dodelijke plantenroute door de tuinen: je zult versteld staan van de hoeveelheid bekende namen die je tegenkomt.

Wist je dat er naast koffie en thee nog veel meer stimulerende planten zijn waar je een drankje van kan maken? Probeer zo’n exotisch brouwsel bij de botanische bar. De Plant Connoisseurs Club verzorgt voedselworkshops waar je cultureel significante planten van over de hele wereld kunt proeven: bijvoorbeeld betelnoot, colanoot, rauwe guarana en blauwe lotus thee

Maak je liever je handen vies? Schrijf je dan in voor de paddenstoelenworkshop. Er is ook een pop-up bibliotheek over giftige en bedwelmende planten in het Oranjerie restaurant en een tentoonstelling van door planten geďnspireerde kunst in de Shirley Sherwood Gallerie.

In de Princess of Wales serre worden films en documentaires vertoond, bijvoorbeeld over magische paddenstoelen, betelnoot, coca en koffie. Elk weekend is er een lezing, bijvoorbeeld ‘Cannabis: drug, kruid, medicijn of sacrament?’ op 27 en 28 september.

Vanzelfsprekend kun je in Kew ook de levende planten met eigen ogen zien.

Dus ben je deze herfst in Londen? Zorg dat je erbij bent!

Meer informatie: Intoxication Season in Kew en volledige programma: Psypress UK.
]]>
Fri, 19 Sep 2014 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/619/Geestverruimende_planten_en_paddenstoelen_in_de_Kew_Gardens/
<![CDATA[Wie weet wat van wiet? Tijd voor een quiz!]]> http://azarius.nl/news/613/Wie_weet_wat_van_wiet__Tijd_voor_een_quiz/
We hebben daarom een korte quiz gemaakt; een leuke manier om je kennis te peilen en wie weet zelfs nog wat op te steken. De allereerst quiz in de reeks richt zich op wiet en vaporizers. Spannend!

Weet jij genoeg om uitgeroepen te worden tot professor Cannabis? Doe hier de Azarius kennisquiz en je komt er snel achter. Als je langs alle zes multiple choice vragen weet te komen wacht er misschien zelfs een kleine beloning...

En lieve mensen, graag geen antwoorden posten in de reacties.]]>
Mon, 15 Sep 2014 13:00:00 +0200http://azarius.nl/news/613/Wie_weet_wat_van_wiet__Tijd_voor_een_quiz/
<![CDATA[Britse psychologen tegen de ban op psychedelische middelen]]> http://azarius.nl/news/616/Britse_psychologen_tegen_de_ban_op_psychedelische_middelen/ The British Psychological Society, volledig in het teken van de trip.

A brave new world for psychology?
Dat is de titel van deze speciale editie. Wat voorzichtig misschien, door dat vraagteken aan het einde. Want als het aan de Britse psychologen ligt, gaat die nieuwe wereld er zeker komen. Deze quote komt uit het artikel 'How do hallucinogens work in de brain?':

"Voor diegenen van ons die de mazzel hebben om onderzoek te doen naar de 'klassieke' hallucinogenen, leeft een sterk gevoel dat we werken aan baanbrekend onderzoek voor de psychofarmacologie."

Want bewustzijn, wat is dat eigenlijk…
In het openingsartikel steekt professor David Nutt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Volgens hem is een psychedelische trip één van de interessantste ervaringen die een mens kan hebben. En deze ervaring biedt ons bovendien de kans om ons bewustzijn beter te begrijpen. Hij citeert bewustzijnsonderzoeker, psychotherapeut en psychiater Stanislav Grof.

"Psychedelische middelen, wanneer ze verantwoord en met juiste voorzichtigheid gebruikt worden, kunnen voor psychiatrie betekenen wat de microscoop betekende voor de biologie of de telescoop voor de astronomie. Deze instrumenten maken het mogelijk om belangrijke processen te bestuderen die onder normale omstandigheden niet direct geobserveerd kunnen worden."

Die quote dateert van 1975. Het is nu 2014, we zijn bijna 40 jaar verder. De Hubble Space Telescope, de Large Hadron Collider – over sterren en moleculen weten we veel meer. Maar met het het begrip van ons bewustzijn zijn we niet veel opgeschoten.

Einde aan wetenschappelijke censuur
Door de repressie van psychedelische middelen heeft het onderzoek naar ons bewustzijn zo goed als stil gestaan. David Nutt hierover:

"Voor mij – en dan spreek ik hier als voormalig voorzitter van de adviesraad van de Britse regering over drugsmisbruik – is het verbod gebaseerd op leugens over de impact op de gezondheid, terwijl de potentie voor onderzoek en behandelingen buiten beschouwing blijft."

"De mislukking van de wetenschappelijke gemeenschap, en neurowetenschappers in het bijzonder, om te protesteren tegen het verbod op onderzoek naar hallucinogenen is één van de meest schokkende dwalingen in het wetenschappelijk leiderschap van de laatste eeuw, en dit moet rechtgezet worden."

Statements die wij alleen maar kunnen onderschrijven.

Deze editie is online beschikbaar
Deze september editie van The Psychologist is zojuist uitgekomen. In totaal bevat het tijdschrift zes artikelen, onder meer over het gebruik in oude culturen, Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD), psychedelische literatuur en therapeutische mogelijkheden. Wij gaan er eens goed voor zitten en komen er ongetwijfeld op terug. Alle artikelen kun je online inzien en downloaden (pdf). ]]>
Mon, 15 Sep 2014 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/616/Britse_psychologen_tegen_de_ban_op_psychedelische_middelen/
<![CDATA[Bijeenkomst van psychonauten: feesten voor een betere wereld]]> http://azarius.nl/news/615/Bijeenkomst_van_psychonauten__feesten_voor_een_betere_wereld/
Deze zomer was Azarius aanwezig op Boom in Portugal en "in de Vortex" op Psy-Fi in Nederland. Het is niet alleen de alom aanwezige kunstwerken en inrichting van deze festivals die zijn genspireerd door de psychedelische ervaring; of de muziek die probeert andere staten van bewustzijn op te wekken; het hele festival is eigenlijk ontworpen om te experimenteren en om de inzichten die een dergelijke ervaring je geven toe te passen.

Het festival is een groot speelterrein waarin de deelnemers kunnen spelen met hun identiteit: verkleden in de meest opvallende outfits of losgaan met gezichts- en bodypaint. Naast muziekpodia boden Boom en Psy-Fi ook ruimten gewijd aan spiritualiteit en genezing, wat men kon bezoeken voor massages, tantra workshops, meditatie, yoga, diverse ceremonies en therapien. Truffels zijn legaal in Nederland, dus het was zelfs mogelijk om truffelceremonies te houden op Psy-Fi, wat 's nachts plaatsvond in de verste tipi.

Boom, een tweejaarlijkse bijeenkomst rond de volle maan van augustus, vierde dit jaar alweer haar 10e editie. Het leefritme van deze tijdelijke psychedelische samenleving op de stoffige heuvels van een groot meer bestond een week lang afwisselend uit zwemmen, feesten en mensen van over de hele wereld ontmoeten - er waren bezoekers uit 152 landen aanwezig!

Er waren lezingen en groepsdiscussies over een breed scala aan onderwerpen, plekken om drugs te laten testen en de 'Kosmicare': een EHBO-post voor mensen die een slechte trip hadden. Grote tuinen met bloemen, groenten en kruiden -om te plukken - werden gebouwd met behulp van de compost uit de toiletten van de vorige editie. Om de ecologische voetafdruk van festivalbezoekers zoveel mogelijk te beperken was de ingang voor mensen met fiets gratis.

Psy-fi hield haar tweede editie; veel grootser dan het eerste event. In het waterrijke Nederlandse landschap ontstonden er meerdere muziekpodia, een heilig eiland en een magisch bos.

Waar gaan deze festivals over? Is het slechts een week van feesten en het ontsnappen aan je dagelijkse routine? Of gaat het ook om wat je na zo'n ervaring weer mee terugneemt naar huis; inspiratie en denkbeelden, die je vervolgens weer integreert in de 'echte wereld'?

Vaak worden deze festivals een transformerende ervaring genoemd. Is dit een opleving van 'hippie-isme', samengevoegd met moderne technieken zoals elektronische muziek en lichteffecten? Gaat het puur om het creren van de ultieme trip setting? Misschien dat allemaal wel.

En over dansen, dansen en nog eens dansen, natuurlijk.]]>
Tue, 09 Sep 2014 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/615/Bijeenkomst_van_psychonauten__feesten_voor_een_betere_wereld/
<![CDATA[Gehaktballen! Azarius website nu ook in het Zweeds]]> http://azarius.nl/news/614/Gehaktballen_Azarius_website_nu_ook_in_het_Zweeds/
Onze vrienden uit het noorden kunnen eindelijk de site navigeren in hun eigen (nogal vreemd uitziende) taal. Alles van categoriebeschrijvingen tot het afrekenen en klantenservice-informatie is voor het shopgemak vertaald.

Eerlijk is eerlijk, het is het minste wat we voor jullie konden doen, gezien we zulke grote fans zijn van IKEA en gehaktballen.

Bekijk hier de Zweedse versie van Azarius: Azarius.se of kies de Zweedse vlag in de taalselectie bovenaan de pagina.

- Team Azarius]]>
Wed, 03 Sep 2014 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/614/Gehaktballen_Azarius_website_nu_ook_in_het_Zweeds/
<![CDATA[Koffietijd: doe het verstandig!]]> http://azarius.nl/news/611/Koffietijd__doe_het_verstandig/
Het debat rondom de drug cafene gaat enkel en alleen over de bereiding. De n vindt een Senseo prima te doen. De ander zweert bij een espressomachine die 15 bar aantikt. Over de uitwerking op lichaam en geest heeft niemand het. Jammer, want het gaat om een potent goedje waar je je voordeel mee kunt doen. Maar waar je net zo makkelijk je dag mee kunt verpesten.

Uit een onderzoek dat dit jaar gepubliceerd werd, blijkt dat cafene een positief effect heeft op het geheugen. Een groep van 160 proefpersonen bekeken een serie afbeeldingen. Daarna kregen ze een placebo of een cafenepil die gelijkstaat aan een doorsnee kop koffie. Een dag later werd getest of de proefpersonen de beelden nog herkenden.

De groep die een shotje cafene had gehad, bleek daar beter in. Het verschil zat vooral in de details: het ging vooral beter bij het onderscheiden van afbeeldingen met kleine verschillen. Bron: nature neuroscience.

En ook sporters hebben baat bij cafene. Een goeie bak koffie maakt je alerter en energieker. Je reactiesnelheid gaat omhoog. En je hebt het gevoel het allemaal wat makkelijker gaat. Cafene is dus zeker een prestatiebevorderend middel geschikt voor duursport en intervalsport (voetbal, hockey, tennis). Het best pak je je dosis een uur voor de wedstrijd.

Maar maak het niet te gek, het is niet zo dat je als Lance Armstrong over het viaduct fietst als je maar genoeg latte machiatos wegtikt. De sweet spot ligt tussen de 3 en 6 milligram cafene per kilo lichaamsgewicht. Ga je daar overheen, dan heeft het een averechts effect.

Te is nooit goed. Een overdosis cafene waarom zouden we het anders noemen zorgt juist voor lichamelijke en mentale problemen. Een verhoogde hartslag en overprikkelde darmen. Een opgejaagd gevoel, prikkelbaarheid, nervositeit en slapeloosheid. Je zult het wel herkennen, we hebben allemaal weleens een doppio teveel gepakt.

Het effect van cafene varieert van persoon tot persoon: daarin verschilt het niet van andere stimulerende stofjes. Maar hoeveel krijg jij eigenlijk binnen? Dat kun je eigenlijk nooit weten. Gemiddeld ligt de hoeveelheid cafene in een kopje koffie tussen de 90 en 225 milligram. Dat is gemiddeld, hetzelfde bakje troost kan van dag tot dag tot wel 300 milligram schommelen.

Wil je echt serieus profiteren van cafene, kun je de dosis niet aan toevalligheden overlaten. Dan wil je precies weten hoeveel je binnenkrijgt, zodat je kunt uitvinden wat voor jou het beste werkt. En dan kom je uit bij BLAST cafenecapsules.

Misschien wil je moeder ook een pakje? ]]>
Fri, 22 Aug 2014 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/611/Koffietijd__doe_het_verstandig/
<![CDATA[Azarius belevenissen: GHB]]> http://azarius.nl/news/609/Azarius_belevenissen__GHB/
Vaak wordt beweerd dat het altijd belangrijk is je goed te informeren over een bewustzijns-veranderend middel, alvorens het de eerste keer te gebruiken. Dit is natuurlijk logisch, maar in het geval van een nieuw middel, zijn de lange termijn effecten onbekend. Hierdoor is eigenlijk geen goede informatieverschaffing mogelijk. Een triest voorbeeld hiervan is het middel GHB. Hieronder een minder mooie herinnering over een middel, dat ooit als onschadelijk werd beschouwd.

'Mostly harmless'
Toen ik zestien jaar oud was, kreeg ik van mijn broer de drugsbijbel 'Uit je bol', geschreven door Gerben Hellinga en Hans Plomp. Ondanks dat ik in mijn hele jonge leven slechts enkele blowtjes had gerookt, las ik dit boek in n adem uit. Het fascineerde mij namelijk mateloos, dat het bewustzijn doelgericht kan worden gemanipuleerd. Hans en Gerben beschreven op luchtige toon per middel de voors en tegens. Zo begon ik goed voorgelicht aan paddenstoelen, salvia, XTC en DMT, vooral psychedelica hadden mijn voorkeur.

Op mijn twintigste (2002) kwam ik samen met een aantal vrienden in aanraking met GHB. Wij gebruikten allen de gids 'Uit je bol' en zochten dan ook snel op, wat onze druggoeroes over dit middel zeiden. Zo lazen wij: GHB geeft een ontspannen opwekkend gevoel, werkt seksueel ontremmend, is niet verslavend, is niet slecht voor het lichaam, heeft weinig bijwerkingen, op zichzelf kan het geen kwaad, maar meng het niet met alcohol, dat kan leiden tot acute bewusteloosheid.

Gerustgesteld door deze woorden, waagden we ons aan de tamelijk nieuwe drug. Algauw leken Hans en Gerben gelijk te hebben, want GHB liet je inderdaad met volle teugen genieten en de volgende dag stond je redelijk fris op je werk. Wij vonden dit dan ook een fantastisch middel. De alcohol deden we daarom massaal de deur uit en vanaf dat moment namen we ieder weekend een gappie; zo werd een dosis GHB in die tijd genoemd. Helaas bleek al snel dat er een addertje onder het gras zat. GHB is namelijk erg moeilijk te doseren. Wanneer je maar iets teveel neemt, verlies je het bewustzijn.

Niet alles wat blinkt is goud
Sommige van mijn vrienden hadden totale black-outs of nog erger ze ondergingen een delirium. Ook ik kreeg hiermee te maken. Soms lag ik op de grond en was er alleen een zwart gat. Soms werd ik ergens wakker, niet wetend hoe daar ooit terecht te zijn gekomen. Soms bleek ook dat ik allemaal dingen gedaan had, die ik me niet meer kon herinneren, maar omdat het zo lekker spul was, namen velen deze bijverschijnselen voor lief. Ik kreeg echter een steeds grotere afkeer voor GHB, want naar mijn idee is het niet normaal als mensen tijdens het feesten drie uur bewusteloos op de grond liggen.

Na ieder incident ging ik dan ook heviger twijfelen aan deze zogenaamd veilige drug. Zeker toen ik op een dag ontwaakte uit een GHB coma en van mijn vrienden een horrorverhaal hoorde, dat over mijn personage ging, maar waar ik me niets van kon herinneren. Vanaf dat moment besloot ik dat het genoeg was. Ik was voorgoed klaar met de GHB.

GHB verslaving
Dit bleek echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de GHB trok aan me. Een weekend zonder voelde incompleet. Het smeekte me haast om te gebruiken. Tegelijkertijd zei iets in mij, dat ik moest stoppen. Het was niet gemakkelijk, maar als enige van mijn vriendengroep zwoer ik de GHB af en tegenwoordig ben ik reuzeblij met dit besluit. GHB is namelijk niet alleen moeilijk te doseren, achteraf blijkt het ook zeer verslavend te zijn. Van mijn vriendengroep zijn er dan ook zeker vijf zwaar verslaafd geraakt.

Met sommige van hen heb ik af en toe nog steeds contact. Om de drie uur nemen zij een dosis GHB. Zware GHB verslaafden 'slapen' zelfs alleen nog in cyclussen van drie uur, want zolang werkt GHB. Na drie uur worden ze wakker, om een nieuwe dosis te nemen. Doen ze dit niet, dan krijgen ze last van afkickverschijnselen, zoals: plotselinge angsten, depressie, leer- en concentratieproblemen, spanning, slapeloosheid, overvloedig zweten, trillen, krampen, spierpijn, hartritmestoornissen, delirium, hallucinaties, psychosen en/of een epileptische toeval. Zware GHB verslaafden drinken zichzelf dus iedere avond in een lichte coma. Het regelmatig out gaan lijdt echter tot hersenschade vanwege zuurstofgebrek aan de hersenen.

Daar komt bij dat een GHB verslaving n van de moeilijkste verslavingen is om vanaf te komen. Zoals de afkickverschijnselen bij een heroneverslaving namelijk met methadon kunnen worden tegengegaan, zo zijn er geen goede middelen, die helpen bij het afkicken van GHB. Alleen het langzaam afbouwen van de dosis lijkt tot nu toe effectief om van deze verslaving af te komen. Dit is uiteraard niet eenvoudig. Wat voor ons ooit een sprookjesachtige drug leek, is voor velen in een nachtmerrie veranderd. De nieuwe 'Uit je Bol' beweert dan ook een geheel ander verhaal over GHB.

Een wijze les
Overigens is Hans en Gerben niets te verwijten, want twaalf jaar geleden kende niemand de gevaren van GHB. Ze hebben mij niet gedwongen iets in te nemen, het was mijn keus. Ik vertel mijn verhaal vooral om te waarschuwen dat in het geval van een nieuw middel, de informatie erover soms onbetrouwbaar is.

Daarom blijft het altijd belangrijk om zelf te voelen wat een middel met je doet en niet blindelings allerlei informatie bronnen te volgen. Pas goed op jezelf en je vrienden. Doe grondig onderzoek en wees voorzichtig met wat je neemt. Of neem gewoon geen onbekende middelen.

Bekijk de Azarius encyclopedie voor meer informatie over het veilig gebruiken van psychedelica.]]>
Mon, 18 Aug 2014 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/609/Azarius_belevenissen__GHB/