<![CDATA[Azarius News]]> http://azarius.nl/news/ The Very Advanced, Utterly Cool, Super Duper Azarius RSS Generator v2.34.445 info@azarius.net (azarius.net) <![CDATA[Nationale feestdagen ]]> http://azarius.nl/news/352/Nationale_feestdagen/ Er zijn deze maand een paar nationale feestdagen, oftewel dagen waarop Azarius gesloten is.

Op 5 mei vieren we zowel Bevrijdingsdag als Hemelvaart. We zullen dus geen pakketjes of emails versturen, en als je deze week bestelt kan het verwerken van je bestelling dus n dag langer duren.

Onze offline winkel in Amsterdam centrum is wel OPEN.

Op 16 mei is het tweede Pinksterdag. Als je geen christen bent weet je waarschijnlijk niet waarom dit een feestdag is. Hoe dan ook, een vrije maandag is altijd welkom wat ons betreft.

Onze offline winkel in Amsterdam centrum is wel OPEN.

]]>
Tue, 03 May 2016 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/352/Nationale_feestdagen/
<![CDATA[Binnenkort in Amsterdam: Interdisciplinary Conference on Psychedelics Research ]]> http://azarius.nl/news/772/Binnenkort_in_Amsterdam__Interdisciplinary_Conference_on_Psychedelics_Research/ In de jaren '60 en'70 was het onderzoek naar psychedelica nog een niche binnen de wetenschap (je hebt misschien wel gehoord van het Goede Vrijdag-experiment), maar de afgelopen jaren is er een solide basis aan wetenschappelijk onderzoek ontstaan. Onderzoek naar de effecten, werkingsmechanismen en therapeutische behandelingsmethoden worden nu onderzocht aan gerenommeerde instituten als het Imperial College in London, Yale University, de Johns Hopkins School of Medicine in Baltimore en New York University.

Zo werd er onlangs nog baanbrekend onderzoek naar de effecten van LSD op basis van hersenscans gepubliceerd.

Amsterdam is een van de weinige Europese steden die een platform bieden aan deze onderzoekers, door de Interdisciplinary Conference on Psychedelics Research 2016 te hosten van 3 – 5 June.

ICPR 2016 - 3/4/5 juni, Amsterdam

Tijdens dit driedaagse evenement zullen meer dan 50 internationale en nationale wetenschappers uit groot aantal disciplines hun onderzoeksresultaten presenteren op het gebied van therapeutische inzetbaarheid en effecten van onder andere LSD, psilocybine, ayahuasca, MDMA, ibogaïne en ketamine.

Het merendeel van de presentaties zal gaan over de mogelijkheden voor behandeling van patiënten die lijden aan depressie, verslaving, PTSS en angststoornissen.

Hier vind je het volledige sprekersprogramma: www.icpr2016.nl/speakers

ICPR 2016 is het derde wetenschappelijke congres over psychedelica dat wordt georganiseerd door Stichting OPEN. De conferentie wordt gesponsord door OSF, MAPS en de Beckley Foundation.

Tickets zijn alleen online verkrijgbaar via : www.icpr2016.nl/tickets

]]>
Thu, 28 Apr 2016 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/772/Binnenkort_in_Amsterdam__Interdisciplinary_Conference_on_Psychedelics_Research/
<![CDATA[Skate, film en win!]]> http://azarius.nl/news/771/Skate_film_en_win/ Het is lente! Het ideale seizoen om je skateboard uit de kast te halen en je beste tricks te laten zien. Weet jij wel raad met een skateboard en wil je toffe prijzen winnen? Doe dan mee met onze skateboard video contest!

Skate, film en win!


skateboard azarius

Hoe kun je deelnemen?

Maak een filmpje waarin je aan het skateboarden bent en upload het naar onze Facebook, Twitter en/of Instagram pagina. Voeg de hashtag #azarius360 toe en vermeld @azariusshop zodat we je inzending gemakkelijk kunnen vinden.

Aan het einde van de wedstrijd kiezen we 3 winnaars op basis van:

 • De vetste trick
 • De meest creatieve video
 • De beste blooper

Wat kun je winnen?

De winnende inzendingen krijgen een custom-designed Azarius skateboard deck, een paar Azarius skateschoenen* en een doos die tot de rand toe gevuld is met fantastische producten uit onze shop.

De contest loopt in april en mei dus de laatste dag om je video te posten is op 31 mei 2016. De winnaars worden in de tweede week van juni bekend gemaakt.

Dus, waar wacht je nog op? Kom uit je grot, trim je baard en start vandaag nog met filmen!* Beschikbare schoenmaten:
maat 41 (8), maat 42 (8,5), maat 42,5 (9), maat 43 (9,5), maat 44 (10), maat 45 (11)

De regeltjes

 • En inzending per persoon
 • Maximale videoduur van 60 seconden
 • Geen gewelddadige of op andere wijze ongepaste filmpjes
 • Geen filmpjes waarin de wet wordt overtreden
 • Filmpjes kunnen alleen ingediend worden via Facebook, Twitter en/of Instagram (#azarius360, #azariusshop)
 • Over de uitslag van de wedstrijd kan niet worden gecorrespondeerd
 • De winnaars worden bekend gemaakt op onze website en social media in de tweede week van juni
 • Azarius is niet verantwoordelijk voor enige verwondingen, schade of letsel welke tijdens het filmen wordt opgelopen. Deelname geschiedt geheel op eigen risico.
 • We behouden het recht voor videos te weigeren indien deze niet aan de regels voldoen
 • Door mee te doen, gaan wij er blind vanuit dat je de regels gelezen hebt en akkoord gaat

skateboard azarius]]>
Mon, 25 Apr 2016 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/771/Skate_film_en_win/
<![CDATA[Koningsdag – Azarius gesloten]]> http://azarius.nl/news/686/Koningsdag___Azarius_gesloten/ Koningsdag komt er weer aan! Wat zijn jouw plannen voor dit jaar?

Wij Azarianen zijn ook van de partij, al dan niet in oranje gekleed, al dan niet op de vrijmarkt, al dan niet ondergronds aan het raven, al dan niet Amsterdam ontvlucht. Hoe het ook zij, we zijn deze woensdag niet op het hoofdkantoor om pakketjes te verzenden.

Op woensdag 27 april is Azarius dus gesloten. Er is dan niemand die de telefoon opneemt of emails beantwoordt.

Let op: de Azarius winkel in de Kerkstraat is op Koningsdag ook gesloten.

Brak of niet, op donderdag staan we vanzelfsprekend weer voor je klaar!

]]>
Sun, 24 Apr 2016 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/686/Koningsdag___Azarius_gesloten/
<![CDATA[Vacature web- & contentmanager]]> http://azarius.nl/news/766/Vacature_web-__contentmanager/ Altijd al bij Azarius willen werken? Dit is je kans!

Wij zijn op zoek naar een gedreven allround webmanager wiens hart sneller gaat kloppen van bijvoorbeeld usability en SEO. En houd jij je al een paar jaar beroepsmatig bezig met conversie-optimalisatie, online trends, bloggen en webanalytics? Lees dan verder!

Voor onze 3 webwinkels en 5+ informatieve websites zoeken wij iemand die ‘ownership’ in handen heeft over de websiteprestaties ten aanzien van sales en marketing. Dat wil zeggen dat je de kar trekt op de volgende vlakken:

 • Eindverantwoordelijkheid voor het online plaatsen van nieuwe producten, blogs, flatpages
 • Planning voor de productie van tekst, vertalingen, foto en video
 • Usability en user experience (design, navigatie, video, reviews, betaalproces, …)
 • Analyse, evaluatie en optimalisatie aan de hand van klantgedrag en web analytics
 • SEO: onderzoek, inventarisatie en uitvoering van optimalisaties
 • Continu onderzoek naar nieuwe functionaliteiten, technieken en diensten
 • Planning en projectmanagement voor alle implementaties
 • Nauwe samenwerking met de afdeling online marketing, programmeurs, contentschrijvers- en producers

Bonuspunten voor kandidaten met:

 • Ervaring met webdesign en CSS
 • Ervaring met meerdere content management systemen
 • Foutloos Nederlands schrijven en talenkennis (bijv. native English, DE, FR, IT)
 • Extreme nauwkeurigheid
 • Kennis van & voorliefde voor onze producten
 • Een geit als huisdier

Je bent niet alleen contentmanager en websitecoördinator, maar zoveel mogelijk ook zelf verantwoordelijk voor de implementaties en optimalisaties. Dat kan het redesign van een pagina zijn of het uitvoeren van een A/B test, maar ook taken als het toevoegen van SEO teksten, HTML pagina’s opnieuw opmaken of e-mails herschrijven.

Wij bieden:

 • De kans om toonaangevende smart- en vaporizershops te helpen groeien
 • Flexibiliteit: thuiswerken en freelancen zijn eventueel mogelijk
 • Uren in overleg (wij denken aan 3-4 dagen)
 • Zelfstandig werken
 • Marktconform salaris
 • Werken in een internationaal team met open-minded Azarianen
 • Actief zijn op het kruispunt van diverse pioniersmarkten zoals cannabusiness, coinpayments, affiliatemarketing en online smartshops
 • Wekelijkse borrels en andere leuke feestjes van tijd tot tijd

Stuur je CV en motivatie naar jakobien@azarius.net

]]>
Tue, 19 Apr 2016 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/766/Vacature_web-__contentmanager/
<![CDATA[Nederlandse en Spaanse genetica komen samen: Exotic Seed]]> http://azarius.nl/news/773/Nederlandse_en_Spaanse_genetica_komen_samen__Exotic_Seed/ Exotic Seed combineert de kwaliteiten van Nederlandse en Spaanse genetica om zo unieke en innovatieve zaden te verkijgen. De kwekers hebben meer dan 20 jaar ervaring met hun werk voor Europa's grootste zadenmerken. Nu is het tijd om aan de wereld te laten zien wat zij in huis hebben!

Hier bij Azarius waren we direct onder de indruk van het creative aura dat om Exotic Seed hangt. Kijk maar naar de fantasievolle namen zoals Sir Jack en Spicy Bitch. De verpakkingen en huisstijl zien eruit alsof ze rechtstreeks uit een sprookje vandaan komen. De Amsterdamse kunstenaar Pieter van Tongeren is verantwoordelijk voor deze ontwerpen.

exotic seeds

Kleurrijke soorten en alle mogelijke variteiten

We hebben een aantal erg kleurrijke soorten ontdekt, zoals de harsrijke, paarsgekleurde Black Haze (autoflowering) en de aromatische Exotic Colours (feminized) die wij erg harmonieus vonden, perfect om mee te ontspannen na een lange werkdag (jazeker, zelfs bij Azarius kunnen werkdagen lang zijn).

Bekijk alle wietsoorten van Exotic Seed

Exotic Seed maakt optimaal gebruik van de laatste innovaties om een verschil te kunnen maken in de internationale cannabis community, om de volgende generaties wietzaden vorm te kunnen geven: gefeminiseerd, autoflowering en fast-varianten.

Wat zoek jij in de volgende generatie cannabiszaden? Laat het ons weten in de comments!

]]>
Fri, 15 Apr 2016 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/773/Nederlandse_en_Spaanse_genetica_komen_samen__Exotic_Seed/
<![CDATA[De wonderen van het lucide dromen]]> http://azarius.nl/news/769/De_wonderen_van_het_lucide_dromen/ Droom je nu?

Het lijkt misschien een rare vraag en waarschijnlijk concludeerde je net dat je toch echt klaarwakker bent, maar hoe weet je dat zo zeker?

Twijfelen aan de realiteit is een van de trucjes die een oneironaut (droomastronaut) gebruikt op zijn of haar reis naar lucide dromen.

Lucide dromen?

Lucide dromen is een fenomeen (en vaardigheid) dat verwijst naar een droom waarin je realiseert dat je aan het dromen bent. In plaats van het 'droomscript' te volgen, kun je in een lucide droom alles doen wat je wilt. Er is slecht n limiet, en dat is jouw fantasie.

Je kunt een rondje om je stad vliegen, oude kennissen of familieleden opzoeken, de actieheld uithangen of een gesprek aangaan met droompersonages om zo misschien wel iets over jezelf te weten te komen. Kortom: dolle pret!

Een aantal van de grootste wetenschappers van de twintigste eeuw geloofden niet in lucide dromen en lange tijd werd onderzoek naar dromen het pispaaltje van de wetenschap. De mensheid heeft zelfs eerder het vliegtuig uitgevonden en door de lucht gevlogen, dan dat ze kon inzien dat lucide dromen bestaan. Toch best wel snel.

Gelukkig is het de laatste paar decennia wel een erkende wetenschap geworden en naarmate we meer te weten komen over het menselijke brein, komen we ook steeds meer te weten over de kunst van het dromen.

Ok goed verhaal hoor, maar hoe kan ik lucide dromen?

Een eenvoudige vraag met een heel lang antwoord. We hebben wat tips 'n trucs voor je verzameld in het nieuwste encyclopedie-artikel: lucide dromen.

Er zijn allerlei technieken met hippe afkortingen als WILD of MILD. Ben je een beginneling, dat raden we aan om met verschillende technieken te experimenten, om er zo een te vinden die het beste bij je past. Maar vergeet niet dat het een vaardigheid is. Een vaardigheid kun je trainen, net als koken, het perfect balanceren van de warm- en koudwaterkraan of het volkslied boeren.

De SSILD techniek

We willen graag n techniek in het bijzonder uitlichten: SSILD. Dit staat voor Sensorische Inductie van Lucide Dromen. SSILD is eigenlijk een combinatie van een paar andere, zeer bekende technieken. Het heeft als voordeel dat het vrij gemakkelijk onder de knie te krijgen is (met name voor mensen die bekend zijn met meditatietechnieken) en dat het, heel fijn, vrij snel resultaat kan opleveren.

SSILD werkt met cyclussen van drie simpele stappen die je een aantal keren doorloopt, namelijk: zicht (ogen), geluid (oren) en gevoel (huid).

Zicht: met je ogen dicht, richt je op wat je ziet. Dat klinkt verschrikkelijk vaag en onzinnig, maar probeer gewoon ontspannen te liggen en laat vanzelf beelden ontstaan. Forceer het niet, maar observeer slechts. Zie je niets, dan is dit ook prima.

Geluid: hierbij richt je je op je gehoor. Het kan een geluid van buitenaf zijn of het geluid van je eigen ademhaling. Maak je geen zorgen als je helemaal niets hoort.

Gevoel: richt je nu op je lichaam. Voel je bepaalde sensaties? Tintelingen? Voel je je licht of zwaar? Beeld je in dat je je lichaam langsloopt van je tenen tot je hoofd.

Het is niet de bedoeling om iets in het bijzonder te ervaren tijdens deze stappen. Gebruik gewoon deze drie zintuigen terwijl je in een comfortabele positie ligt.

De SSILD techniek toepassen

SSILD is een techniek die je midden in de nacht beoefend. Stel je alarm in om ongeveer vier tot vijf uur na het inslapen wakker te worden. Sta vervolgens een paar minuten op, ga naar de wc, speel met het lichtknopje of bedenk een kwaadaardig plan om de wereld te veroveren. Heb je moeite met in slaap vallen dan is het beter om je activiteit zo kort mogelijk te houden. Val je te snel weer in slaap, dan kun je iets langer opblijven, maar het is niet wenselijk om volledig wakker te worden.

Ga weer in bed liggen en doe een complete cyclus: zicht, geluid, gevoel. Loop deze stappen snel achter elkaar door en 4 - 6 keer op een rij. Het is niet erg om niets te zien, horen of voelen. Dit is slechts een warm-up.

Als je bekend bent met de cyclussen is het tijd om ze iets langzamer te doen. Elke stap van de langzame cyclus dient in ieder geval 30 seconden te duren. Doe 3 - 4 langzame cyclussen en ga daarna in de meest comfortabele positie liggen om in slaap te vallen, zoals je normaal ook doet wanneer je wilt slapen.

En dat is het, in een notendop! In het begin val je waarschijnlijk te snel in slaap voordat je genoeg cyclussen gedaan hebt of, nog erger, je bent te wakker en je nacht is daardoor een stukje korter. Voel je vrij om deze techniek naar wens aan te passen aan jouw slaapritme.

De meeste mensen ervaren na een tijdje dit geprobeerd te hebben wel iets bijzonder tijdens een latere SSILD cyclus. Ze zien vlekken of kleuren, horen geluiden die er niet zijn of hebben zelfs het gevoel alsof ze zweven.

Het kan een aantal nachten duren voordat je iets begint te merken tijdens je dromen. Blijf het daarom gewoon een tijdje proberen en lees het gehele artikel in de encyclopedie voor algemene droomtips.

Voor meer informatie over deze opmerkelijke techniek, kun je het SSILD blogartikel lezen van uitvinder Cosmic Iron.

Pas op voor false awakenings

Een van de valkuilen van SSILD is het feit dat het vaak leidt tot 'false awakenings' (vals ontwaken). Dit is het fenomeen waarbij je denkt wakker te worden, maar in werkelijkheid nog droomt. Dit zijn vaak zeer realistische dromen, waardoor het lastig is om lucide te worden.

Houd hier rekening mee als je SSILD probeert en doe altijd een zogenaamde 'reality check' wanneer je ontwaakt.

Lucide dromen met behulp van droomkruiden

Lucide dromen najagen is niet voor iedereen even makkelijk, maar onze smartshop biedt uitkomst voor de iets minder getalenteerden in de vorm van kruiden en supplementen die je dromen levendiger maken. Hierdoor neemt de kans op luciditeit toe.

Het is belangrijk om hierbij te vermelden (eerlijk als we zijn) dat droomkruiden ondanks de naam geen succesgarantie bieden. Er is geen enkel product verkrijgbaar dat je 100% lucide dromen geeft. In plaats daarvan moet je deze producten als hulpmiddelen zien die je een beetje op weg helpen. Blijf daarnaast vooral een van de vele technieken oefenen om zo je kansen te vergroten.

Bon voyage en slaap lekker!

Lees droom verder

Azarius encyclopedie: lucide dromen.

]]>
Sun, 03 Apr 2016 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/769/De_wonderen_van_het_lucide_dromen/
<![CDATA[Rapport wereldwijde decriminalisatie van drugs 2016]]> http://azarius.nl/news/767/Rapport_wereldwijde_decriminalisatie_van_drugs_2016/ In 1961 tekende de VN het Enkelvoudig Verdrag voor Verdovende Middelen. Dit was het begin van scherpere maatregelen en agressievere vervolging van drugsgerelateerde misdaden overal ter wereld; de 'war on drugs'. Overheden vechten nu al meer dan vijf decennia tegen de productie, het gebruik en het bezig van drugs. Geschatte jaarlijkse kosten: maar liefst 100 biljoen dollar!

En wat is het resultaat van deze massale operatie? Niet eens het kleinste beetje succes. Volgens onderstaande grafiek van het 2015 World Drug Report van het UNODC, is het drugsgebruik tussen 2006 en 2013 zelfs met bijna 20% gestegen. Het is duidelijk dat de oude methoden niet werken.

World Drug Report 2015 - infographic

Dit is niet echt nieuws, natuurlijk. Wij hebben al vaker verslag gedaan van deze gefaalde oorlog. Maar nu worden we bijgestaan met een wereldwijd onderzoek en keiharde feiten in de tweede editie van 'A Quiet Revolution: Drug Decriminalisation Across the Globe’.

Beleidsonderzoek per land

Het volledige rapport doet verslag van de decriminalisatie-systemen die door diverse landen overal ter wereld gebruikt worden. Het is interessant leesvoer en schets een beeld van een langzame realisatie dat het legaliseren van drugsgebruik in feite niet meer schade aanricht dan het bestrijden ervan. Hier komt de titel 'stille revolutie' dan ook vandaan.

Nederlands drugsbeleid

We waren uiteraard benieuwd wat er in het rapport stond over ons kleine kikkerlandje. Nederland heeft voor velen nog de reputatie van een zeer tolerant land, maar als inwoners zien wij het de laatste tijd toch een beetje de verkeerde kant op gaan.

In 1976 werd er in de Nederlandse wet onderscheid gemaakt tussen hard- en softdrugs, om zo wietgebruik te scheiden van de meer schadelijke drugs. Een paar interessante quotes:

"Onderzoek toonde aan dat het gedogen van wiet niet heeft geleid tot een explosieve groei van drugsgebruik."

"Een ander onderzoek concludeerde dat er geen bewijs bestaat dat de beleidswijziging in 1976 ervoor heeft gezorgd dat er meer wiet werd gebruikt."

"Tussen 1979 en 1994 is het gebruik van harddrugs in Nederland gedaald van 15% naar 2,5%, wat aangeeft dat legalisering niet leidt tot een toename van drugsgebruik."

In het verslag wordt ook melding gedaan van het veranderende klimaat in de laatste jaren, dankzij vreselijke initiatieven als de wietpas. Ons onderbuikgevoel wordt mooi samengevat met het volgende:

"Het huidige debat in Nederland draait om de bevoorrading van coffeeshops. Het probleem schuilt in de paradox dat via de voordeur de verkoop en het bezit in kleine hoeveelheden wordt toegestaan, maar dat alles dat via de achterdeur binnenkomt nog steeds als volledig crimineel wordt gezien."

Met een land als de VS dat staat na staat grote stappen doet richting legalisering, is het een raar gevoel om in Nederland het omgekeerde te voelen gebeuren. Zoals altijd houden we je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Decriminalisatie loont

De kern van het verslag is: legalisering blijkt niet de ramp die vele vreesden en nog steeds blijven vrezen. Landen met de zwaarste wetten ten aanzien van drugs hebben het hoogste percentage drugsgebruik ter wereld en landen waarin drugsgebruik (deels) wordt toegestaan hebben het laagste gebruikspercentage.

Het wordt tijd om dit lesje eens te leren en een nieuw globaal beleid in te stellen.

decriminalisation of drug use infographic infographic - legalizing drugs saves moneys

Bron

www.release.org.uk - A Quiet Revolution: Drug Decriminalisation Across the Globe 2016

]]>
Wed, 30 Mar 2016 00:00:00 +0200http://azarius.nl/news/767/Rapport_wereldwijde_decriminalisatie_van_drugs_2016/
<![CDATA[Stof tot nadenken: noötropica]]> http://azarius.nl/news/762/Stof_tot_nadenken__no_tropica/ De term 'smartdrugs' doet denken dat je van de middelen die verkocht worden in smartshops slimmer wordt. De meeste smartdrugs hebben echter geen positieve invloed op de cognitieve vermogens.

Integendeel, middelen met een verdovend of psychedelisch effect zorgen er juist voor dat de cognitieve vermogens tijdelijk verminderen. Stimulerende middelen kunnen eventueel nog wel gebruikt worden om bepaalde taken met meer concentratie te volbrengen. Deze stoffen kun je echter niet langere tijd achter elkaar gebruiken vanwege de bijwerkingen.

Werking van notropica

Er zijn echter ook stoffen die ervoor zorgen dat je slimmer wordt, en dat zonder vervelende bijwerkingen. Ze kunnen daardoor langere tijd achter elkaar worden gebruikt. Deze middelen worden notropica (Engels: nootropics) genoemd. Notropische middelen kennen verschillende werkingsmechanismen.

Zo kan de doorbloeding in de hersenen toenemen of het zuurstofgehalte verhogen. Weer andere middelen werken op bepaalde receptoren die belangrijke neurotransmitters laten vrijkomen, zoals acetylcholine en glutamaat. Een neurotransmitter is een signaalstofje dat nodig is voor een goede hersenfunctie.

Als de neurotransmitters in je hersenen in balans zijn, kun je beter cognitieve taken volbrengen. Notropica zorgen voor een betere balans in de hersenen.

nootropics in Limitless

Soorten notropica

Bepaalde kruiden, supplementen, maar ook medicijnen kunnen ervoor zorgen dat notropische effecten plaatsvinden. Farmaceutische notropica worden vooral ontwikkeld als medicijn voor dementie-patinten.

Helaas werken deze middelen slechts minimaal en moet er nog heel veel gebeuren eer er een goed medicijn op de markt komt dat echte merkbare verschillen teweeg brengt bij dementie-patinten.

Notropica in smartshops

Azarius verkoopt ook enkele notropica, waaronder ginkgo biloba-extract.

Tevens is DMAE te verkrijgen. Deze stof is een voorloper van acetylcholine. Dit is een neurotransmitter die nodig is voor een goede hersenfunctie. Als je DMAE inneemt stijgt het acetylcholine gehalte in je hersenen, waardoor het geheugen verbetert en de concentratie toeneemt.

Smartshops bieden ook middelen aan die direct de concentratievermogen verbeteren. Vaak bevatten deze formules cafene en zijn ze daarom geen nootropic. Dit komt omdat cafene een stimulerende werking heeft.

Middelen die een stimulerende werking hebben putten uit en worden daarom niet beschouwd als notropicum. Voor een notropicum geldt verder dat het effect niet direct na inname te ervaren is.

smart drugs

Het is een middel dat zeer subtiel bepaalde biochemische effecten in de hersenen verandert. Je moet een notropisch middel daarom langere tijd innemen voordat je het gaat merken.

Neem een kijkje in de categorie notropica om te zien welke kruiden en supplementen Azarius biedt.

Meer weten?

Wil je meer weten over notropische middelen, lees dan het nieuwe encyclopedie-artikel notropica. Hierin wordt uitgelegd hoe deze stoffen werken, hoe je ze kunt gebruiken en wat de effecten zijn.

]]>
Sat, 26 Mar 2016 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/762/Stof_tot_nadenken__no_tropica/
<![CDATA[De lange, donkere nacht: 10 slaapstoornissen]]> http://azarius.nl/news/768/De_lange_donkere_nacht__10_slaapstoornissen/ 'S nachts zou je je veilig moeten voelen in bed, maar na dit lijstje rare en enge slaapstoornissen heb je misschien toch iets meer waardering voor het daglicht.

10. Syndroom van Kleine-Levin

KLS staat ook bekend als het 'Doornroosje' syndroom. Het is een zeldzame aandoening waarbij iemand soms enorm veel slaapt. We wisten niet eens dat het mogelijk was om teveel te slapen, zo zie je maar.

Het leidt overdag tot een slaperig en versuft gevoel, soms zelfs weken of maandenlang. Stel je je voor dat het continu voelt alsof je net bent opgestaan en het gevoel niet weg lijkt te gaan. Altijd een maandagochtend-gevoel is geen pretje.

De oorzaak is onbekend.

9. Slaapwandelen

Sommige mensen kunnen geen moment stilstaan en staan zelfs midden in de nacht op zonder echt wakker te worden. Soms is slaapwandelen leuk en onschuldig, zoals een klein rondje door het huis lopen, maar soms stappen mensen in de auto of proberen ze te koken tijdens het slaapwandelen. Dit kan snel tot gevaarlijke situaties leiden.

Slaapwandelen schijnt bij 15% van volwassenen voor te komen. Bij kinderen ligt dit percentage nog hoger.

8. Slaapverlamming

Dit is een van de engste slaapstoornissen om mee te maken. Normaal gesproken worden spieren uitgeschakeld wanneer je in slaap valt, om te voorkomen dat je bewegingen uit je droom in het echt uitvoert.

Maar bij slaapverlamming word je 'wakker' in verlamde staat en ben je min of meer gevangen in je eigen lichaam. Mentaal ben je weliswaar wakker, maar je kunt niet praten of je bewegen. Wat het nog eens erger maakt is het feit dat dit meestal gepaard gaat met een sterk gevoel van angst en vreselijk enge hallucinaties.

Veel wetenschappers vermoeden dat verhalen over ontvoering door buitenaardse wezens eigenlijk komen door een ernstige vorm van slaapverlamming.

7. Exploderend hoofd syndroom

De naam klinkt verschrikkelijk maar moet niet al te letterlijk genomen worden; het is eigenlijk een van de minst erge stoornissen in dit lijstje. Het fenomeen wordt gekenmerkt door het horen van een plots en zeer hard (denkbeeldig) geluid, zoals een bom, meestal net voor het in slaap vallen.

De persoon voelt geen pijn en is niet in gevaar. Het syndroom heeft niet te maken met een bepaalde ziekte. Maar we kunnen voorstellen dat het wel zeer beangstigend is om iets naast je hoofd te horen exploderen, net als je lekker op weg bent naar dromenland...

6. Slaaphallucinaties

Dit fenomeen lijkt enigszins op het exploderend hoofd syndroom. In de staat van bewustzijn tussen het wakker zijn en in slaap vallen (hypnagogie) kun je dingen horen en zien die er niet zijn - eigenlijk net als dromen, behalve dat je technisch gezien nog wakker bent. Een veelvoorkomende hallucinatie: insecten over de muur zien lopen. Brrr.

Een paar van dergelijke hallucinaties is niet direct reden voor paniek, maar als het vaker voorkomt kan het leiden tot slaapaanvallen overdag en het dagelijks leven ernstig verstoren.

5. Nachteten

Een bizar fenomeen waarbij, zoals de naam al doet vermoeden, mensen 's nachts uit bed stappen om de keuken leeg te roven. De meeste mensen zijn hun snackmania de volgende ochtend vergeten, dus het lijkt sterk op een vorm van slaapwandelen.

Word jij merkwaardig genoeg steeds dikker en raak je op onverklaarbare wijze steeds meer chocoladebiscuits kwijt? Misschien ben je wel een nachteter!

4. Sexsomnia

Ook wel slaapseks genoemd, een aandoening waarbij iemand seksuele handelingen verricht tijdens het slapen. Hoewel dit tamelijk onschuldig klinkt, kan het tot zelfverwonding en zelfs aanranding van de bedpartner leiden.

Deze aandoening houdt verband met slaapgebrek, alcohol en drugs, maar niemand weet precies wat het plotselinge seksuele gedrag veroorzaakt.

3. REM gedragsstoornis

Dit is eigenlijk een soort omgekeerde slaapverlamming. In plaats van spieren die te lang uitstaan, blijft het lichaam juist te lang actief zodat je alle bewegingen in je droom ook in het echt in je slaapkamer uitvoert. Dit kan leiden tot verwondingen.

Deze stoornis komt het meest voor bij oudere mensen en kan te maken hebben met de ziekte van Parkinson.

2. Nachtelijke paniekaanvallen

Niet te verwarren met de gewone nachtmerries die zich voordoen tijdens REM-slaap. Nachtelijke paniekaanvallen komen voor buiten de REM-cyclus, meestal vroeg in de nacht. Deze stoornis komt het vaakst voor bij kinderen. De persoon die een paniekaanval meemaakt gaat rechtop in bed zitten met ogen open, begint vaak luid te gillen maar kan niet volledig wakker gemaakt worden. Een schokkende ervaring voor alle betrokkenen.

1. Slapeloosheid

De meest voorkomende slaapstoornis is simpelweg het niet in slaap kunnen vallen of slechts kort kunnen slapen. Hoewel de meeste mensen wel eens met slapeloosheid te maken krijgen als gevolg van ziekte of stress, kan chronische slapeloosheid een ernstig belemmering zijn in je leven. Symptomen zijn onder andere een sterk verminderd concentratievermogen en prikkelbaarheid.

Een gezonde nachtrust

Vermoed je dat je aan een van deze stoornissen leidt, dan raden we je aan om de huisarts te raadplegen. De meeste slaapstoornissen zijn namelijk goed te behandelen.

Melatonine is een voedingssupplement dat een goede slaapcyclus ondersteunt. Lees er meer over in de Azarius encyclopedie.

]]>
Thu, 24 Mar 2016 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/768/De_lange_donkere_nacht__10_slaapstoornissen/