<![CDATA[Azarius News]]> http://azarius.nl/news/ The Very Advanced, Utterly Cool, Super Duper Azarius RSS Generator v2.34.445 info@azarius.net (azarius.net) <![CDATA[Azarius in Spuiten en Slikken]]> http://azarius.nl/news/668/Azarius_in_Spuiten_en_Slikken/ Jawel, we worden beroemd! Deze week was Azarius te zien bij 'Spuiten en Slikken', het bekende programma over seks en drugs.

Gwen, Jan en Geraldine testen of legale smartdrugs hetzelfde effect hebben als illegale harddrugs. Nou, niet precies hetzelfde natuurlijk, maar dat maakt ze niet minder interessant...

Bekijk zelf hun ervaringen met drie van onze eigen Azarius producten: Kanna, Utopia, en de Energy-E Happy Cap.

]]>
Thu, 05 Mar 2015 12:00:00 +0100http://azarius.nl/news/668/Azarius_in_Spuiten_en_Slikken/
<![CDATA[Cocaïne alert wordt vervolgd]]> http://azarius.nl/news/666/Coca_ne_alert_wordt_vervolgd/ Weer zijn er drie toeristen in Amsterdam in het ziekenhuis beland. Ze hadden ‘cocaïne’ gebruikt, die eigenlijk witte heroïne was.

In oktober en november waren er een aantal vergelijkbare incidenten: drie Britse toeristen overleden en zeventien anderen werden in het ziekenhuis opgenomen.

De gemeente startte een grootschalige campagne om de dealer te vinden en toeristen te waarschuwen: posters en matrixborden werden door de hele stad geplaatst. In smartshops kwamen goedkope testjes te liggen die aangeven of je met heroïne van doen hebt.

Beloning

De dealer werd niet gevonden, maar maandenlang waren er geen nieuwe incidenten. Dus werd de campagne langzaam afgebouwd. Nu is de gevaarlijke heroïne terug en wordt de campagne nieuw leven ingeblazen.

De politie gaf beelden vrij van de mogelijke dader. Ook schreef ze een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die tot zijn aanhouding leidt.

Heroïnetests

De heroïnetestjes zijn ontwikkeld door EZ test in samenwerking met VLOS, de Vereniging Landelijk Overleg Smartproducten, en de GGD.

De testen zijn nog steeds verkrijgbaar in onze winkel in de Kerkstraat. Kom in geval van twijfel dus altijd langs en vraag onze medewerkers om advies.

Als heroïne aanwezig is, kleurt de testampul paars. De test geeft geen informatie over de identiteit van andere mogelijke substanties.

Mocht je positief testen op heroïne dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de GGD. Je zult niet worden gearresteerd voor het bezit van harddrugs.

Lees meer:

-Cocaïne alert GGD

-Gemeente Amsterdam

-Nu.nl ]]> Thu, 05 Mar 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/666/Coca_ne_alert_wordt_vervolgd/ <![CDATA[Vechten tegen vooroordelen in MMA]]> http://azarius.nl/news/664/Vechten_tegen_vooroordelen_in_MMA/ MMA? Gaan we het over knokken hebben bij Azarius? Jazeker en in het bijzonder over Nick Diaz. Een trash talker met een ijzeren kin en de conditie van iemand die in zijn vrije tijd een triatlon aflegt.

Mocht je niet bekend zijn met MMA, de letters staan voor Mixed Martial Arts. Begonnen met toernooien waarbij vechters van verschillende disciplines het tegen elkaar opnamen – denk aan een sumoworstelaar tegen een kickbokser. Geëvolueerd tot de meest complete, creatieve en onvoorspelbare vechtsport.

Nick Diaz tegen de GOAT

Eind januari stond Nick Diaz tegenover een andere grootheid in het MMA. Anderson ‘Spider’ Silva: volgens velen de GOAT (Greatest Of All Time) en net terug van een lelijke beenbreuk.

Een mooi affiche, een geweldig gevecht… gevolgd door een domper. Beide kemphanen werden betrapt op doping.

Silva bezoedelde zijn status van legende met het gebruik van anabolen. Diaz ging voor gaas… voor de derde keer… wegens blowen.

Blowen? Telt dat als doping?

Hier spreekt Keith Kizer namens de Nevada State Athletic Commission. “The drug is banned because of the damage it does to the person taking it. It could make you lethargic, slow your reflexes, and those are dangerous things in a combat sport."

Officieel gaat het dus om een verboden prestatieverslechterend middel.

Nick Diaz zet zichzelf op achterstand?

Zelf ziet Diaz het natuurlijk anders. Als je traint om op topniveau te vechten, ga je jezelf niet willens en wetens op achterstand zetten.

Wiet helpt Nick Diaz om te gaan met ADD (ADHD zonder de hyperactiviteit). Blowen maakt daarom deel uit van zijn trainingsprogramma en dat heeft hij nooit verborgen gehouden. “I’m more consistent about everything being a cannabis user,” stelde Diaz al in 2009, “I’m happy to get loaded, hear some good music . . . I remain consistent.”

En blowen maakt je lethargisch?

Hoe kun je vasthouden aan dat vooroordeel als je Nick Diaz hebt zien vechten? Diaz staat juist bekend om zijn intensiteit. Geen enkele vechter komt in de buurt van zijn uithoudingsvermogen. En niet alleen tijdens het gevecht, ook in de voorbereiding hij alles. Hij legt triatlons af om zijn conditie op peil te houden.

Wiet is zo slecht nog niet!

Anderson Silva speelt de vermoorde onschuld, net als zoveel dopingzondaren. Nick Diaz schaamt zich nergens voor (en terecht vinden wij). Hij ziet wiet als een veilig middel, dat hem helpt om te presteren in een fysiek en mentaal loodzware sport. En hij heeft de ballen om daar eerlijk over te zijn.

]]>
Mon, 02 Mar 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/664/Vechten_tegen_vooroordelen_in_MMA/
<![CDATA[Hans Plomp: ontdekkingsreiziger in de geest - deel twee]]> http://azarius.nl/news/662/Hans_Plomp__ontdekkingsreiziger_in_de_geest_-_deel_twee/ Vorige week postten we deel 1 van het interview met schrijver en dichter Hans Plomp (1944). Samen met Gerben Hellinga schreef hij in 1994 ‘Uit je bol’. In dit handboek voor psychonauten komen de meest uiteenlopende middelen aan bod: van khat tot cocaïne en van vliegenzwam tot lsd.

Probeerden jullie alles zelf uit?

Plomp: “Ja, we hebben alles dat in ‘Uit je bol’ staan zelf geprobeerd. Ook wel eens heroïne bijvoorbeeld. Natuurlijk weet je met zoiets van tevoren dat je er echt niks mee wil. Maar we waren wel benieuwd wat het dan was.

Toen we begonnen was er weinig informatie: over sommige middelen was zelfs helemaal niks te vinden. Er bestond één Amerikaans handboek, de High Times Encyclopedia of Recreational Drugs, en een paar wetenschappelijke publicaties. Internet was er niet. Dus probeerden we het uit met een cirkel van vrienden en beschreven wat de reacties waren.”

De boom der kennis

“We begonnen met de meest voorkomende middelen. De eerste editie was dun. Door de jaren heen is het boek uitgebreid en steeds dikker geworden. Inmiddels zijn er websites als Erowid, maar onze focus is toch anders, meer cultureel.

We vonden het belangrijk om te laten zien dat middelengebruik niet iets van de laatste tien jaar is, maar dat het al duizenden jaren bestaat. Sterker nog: het is de kern van alle religies. Op bladzijde één van de Bijbel wordt het al verboden. Eva die van de verboden appel eet van de boom van de kennis: dat waren natuurlijk psychedelica! Dat verwijst naar een sjamanistische cultuur die al bestond en plaats moest maken voor het christendom.”

"Ik ben nu een beetje uitgezworven in die werelden en ik richt me nu sterk op de aarde, op het leven zelf. Dat is het grootste geheim dat er is.”

Andere werelden

“Mijn ouders zijn christelijk, maar ik had daar niks mee. Toen ik ging trippen kwam ik ineens in werelden terecht waarvan ik altijd had geleerd dat ze niet bestaan. Ik ontdekte dat er culturen zijn die daar wel tekst en uitleg over geven. Er zijn vele tradities die je de weg kunnen wijzen: boeddhisme, sjamanisme, de klassieke oudheid. Ik ben eigenlijk via een heleboel wegen die werelden gaan verkennen.”

Medicijn of sacrament?

“Voor mij zijn psychedelica in wezen tovermiddelen, je zou ze sacrament kunnen noemen of sjamanistisch hulpmiddel. In traditionele culturen worden ze ‘het vlees van de goden’ genoemd. Dergelijke fantastische namen wijzen op de contacten die je ermee kunt maken.

Ik geloof zeker dat ze medicinale werkingen hebben, maar ik ben sceptisch over het feit dat je alleen morfine zou mogen gebruiken als je dood gaat, cannabis als je kanker hebt en paddo’s als je lijdt aan clusterhoofdpijn. Dat gaat met te ver.”

Hans Plomp

Hoe gaat de ideale samenleving om met psychedelica?

“Ik zou graag zien dat er weer mysteriescholen ontstaan waar mensen kunnen leren met deze middelen om te gaan. In de klassieke oudheid had je de Eluesische mysteriën: tijdens een speciaal ritueel werden mensen in andere dimensies geïntroduceerd. Nu zie je zoiets enigszins gebeuren bij bijvoorbeeld ayahuascaceremonies.

In wezen zijn we allemaal pioniers: we zijn nog aan het ontdekken wat het nut is van deze middelen en wat je ermee kunt doen. Ik denk dat het resultaat belangrijker is dan de manier waarop je het gebruikt: je kunt ook in het bos gaan wandelen met een vriendin, truffels of paddo’s eten en de meest fantastische ervaring hebben. Of thuis in een kamer met muziek, of juist zonder.”

Heb je wel eens een ervaring gehad waarvan je dacht: nu ben ik te ver gegaan?

"Nou, er is wel een ervaring die ik heel eng vond. Dat was met salviatinctuur, een vrij sterke dosering. Ik lag in de slaapkamer met een vriendin en opeens ging er een gat in de muur open. Een stem zei: ‘Kom kom,’ met een slurpend geluid. En we werden het gat ingezogen. We hielden elkaars hand vast, maar dat mocht niet: ‘Je kunt hier alleen alleen naar binnen’. Dus ik zette mijn been schrap aan de zijkant om er niet ingezogen te worden!"

"Gelukkig duurde het maar kort. Ik vond het griezelig. Dat is eigenlijk de enige keer. Ik heb wel heftige ervaringen gehad en moeilijke trips, maar dat waren altijd dingen in mezelf die opgelost moesten worden, waar ik doorheen moest. Dit was een wereld die ik niet zo nodig verder hoef te verkennen."

"Dat is het werk van psychonauten: de ontdekking van de magie, de liefde en de schoonheid van het leven."

Uitgezworven

“Ik ben een beetje uitgezworven in die andere werelden. Nu richt ik me sterk op de aarde, op het leven zelf. Dat is het grootste geheim dat er is! Natuurlijk neem ik nog wel eens wat, maar ik kom vaak op plekken waar ik al geweest ben.

Ik probeer de oude wijsheid op eigentijdse manier vorm te geven. Ik zou graag een formulering vinden waarmee ik de wijsheid uit trips met alle mensen kan delen. Ik zou ze willen vertellen dat het bestaan zin heeft en dat er kosmische rechtvaardigheid bestaat. Dat het leven niet ophoudt als je doodgaat en dat het gewoon fantastisch is allemaal: een geweldig avontuur met veel liefde en creativiteit.”

Wat zou je de nieuwe generatie psychonauten willen meegeven?

“Ik denk dat onze wereld snakt naar een nieuw bewustzijn. We moeten ontdekken hoe fantastisch deze planeet is en wat er allemaal mogelijk is. Dat is het werk van psychonauten: de ontdekking van de magie, liefde en schoonheid van het leven. Ik denk dat wij bezig zijn de spiritualiteit van de nieuwe tijd vorm te geven. Wij zijn de onbenoemde priesters en priesteressen van deze tijd. Als we ons bewust worden van onze mogelijkheden kunnen we de wereld weer tot bloei brengen."

]]>
Wed, 25 Feb 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/662/Hans_Plomp__ontdekkingsreiziger_in_de_geest_-_deel_twee/
<![CDATA[Hans Plomp: ontdekkingsreiziger in de geest]]> http://azarius.nl/news/661/Hans_Plomp__ontdekkingsreiziger_in_de_geest/ Schrijver en dichter Hans Plomp (1944) is n van Nederlands eerste psychonauten. Samen met Gerben Hellinga publiceerde hij in 1994 Uit je bol. In dit handboek komen de meest uiteenlopende middelen aan bod: van khat tot cocane en van vliegenzwam tot lsd.

Voor de komst van websites als Erowid, vormde Uit je bol misschien wel de belangrijkste bron van informatie voor Nederlandse ontdekkingsreizigers. Nog steeds wordt het boek goed gelezen door iedereen die wil weten wat hij of zij tot zich neemt.

Plomp, geboren en getogen in Amsterdam, oogt kwiek en jeugdig. Zijn huiskamer staat vol met exotische voorwerpen van over de hele wereld. Aan de muur hangen religieuze afbeeldingen uit verschillende tradities: Indiase goden, een indianenvrouw en twee kleurrijke Huicholdoeken. In de vensterbank een verzameling prachtige cactussen.

Terwijl de regen tegen het raam klettert, vertelt hij over zijn reizen, over de plek van psychedelica in de samenleving en over de heftige eerste kennismaking van Amsterdamse jongeren met lsd, eind jaren 60 . Hoe kwam hij zelf in aanraking met psychoactieve middelen?

Magie en mystiek

Toen ik een jaar of twintig was, had ik contact met een groep die zich bezighield met esoterie: hekserij, magie en mystiek. Het was kort na de oorlog en op deze onderwerpen rustte een taboe. De nazis hadden zich met astrologie en zwarte magie beziggehouden. Hitler was vegetarir, dus dat kon echt niet.

Wij hadden toch interesse, dus zochten we bronnen van voor de oorlog. Toen werden al middelen gebruikt zoals opium en vliegenzwam. Ook lachgas is heel oud. Verder had je doornappel en bilzekruid die hier in Europa groeien: daar experimenteerden wij mee. Dat doe je niet voor je lol, het is best gevaarlijk. Dus toen die andere middelen kwamen, waren wij daar als de kippen bij.

"Doornappel en bilzekruid groeien hier in Europa: daar experimenteerden wij mee. Dat doe je niet voor je lol, het is best gevaarlijk."

Balletdansers en smeltende sturen

Ik nam voor het eerst mescaline toen dat rond 68 verboden werd. Bij het farmaceutische bedrijf Merck was een grote voorraad aanwezig. Op de n of andere manier is deze niet vernietigd, maar in Amsterdam terechtgekomen. Wie daar voor open stond kon het proberen.

We hadden geen idee wat het was, dus we namen wat en stapten in de auto van een vriend. Die had een open wagen, we gingen lekker rijden. Totdat het stuur ineens in zijn handen smolt!

We keken naar buiten, daar stond een verkeersregelaar, maar voor ons leek het alsof hij een balletdans uitvoerde. Zoiets hadden we nog nooit gezien! We reden er naar toe om het beter te zien. De agent snapte ook niet wat er aan de hand was. Het begrip high kenden ze toen nog niet. Hij rook even, maar nee, we waren ook niet dronken. Doorrijden, doorrijden gebaarde hij toen maar.

Hans Plomp

Flippen

Vrij snel daarna kwam lsd naar Amsterdam: op suikerklontjes met een druppeltje. Wij hadden geen idee, maar The Beatles en The Rolling Stones gebruikten het ook, dus: hup! Toen ging iedereen trippen, gewoon thuis met vrienden. Maar het was wel heftig hoor! Sommige mensen flipten en zijn in het gekkenhuis verdwenen.

Niemand wist precies wat te verwachten. Je neemt lsd en dan zie je plotseling in dat de wereld volkomen krankzinnig is! De gewone wereld bedoel ik: het was de tijd van de atoombom en als je dan ineens het grote plaatje ziet... Sommige mensen draaiden door. Samen met een aantal vrienden vond ik de trips gelukkig meer lachwekkend.

Sjamanistische potentie

Al gauw werd gezegd dat wij gevaarlijk waren, in plaats van de autoriteiten die met atoombommen speelden! Natuurlijk was het riskant, er zijn zeker mensen gesneuveld in de begintijd. Maar inmiddels is er veel meer bekend over dosering, je kan alles over een middel lezen voordat je het neemt, je weet dat het belangrijk is over de setting na te denken. Dat wisten wij allemaal niet!

Ik zeg altijd: je moet het nooit doen als je aarzelt of er bang voor bent. Ik denk eigenlijk dat dit soort sterke middelen alleen geschikt zijn voor mensen die, laten we zeggen, sjamanistische potentie hebben. Je kunt er verlichting mee bereiken. Maar je moet wel kunnen omgaan met de krachten die het losmaakt. Als je niet zo sterk in je schoenen staat, kun je beter gaan mediteren.

Ik denk eigenlijk dat dit soort sterke middelen alleen geschikt zijn voor mensen met sjamanistische potentie.

Provos

Rond diezelfde tijd, eind jaren zestig, kwam de provobeweging op in Amsterdam. Plomp was daar ook bij betrokken. Hoe zag de wereld er toen uit?

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar in mijn jeugd was er eigenlijk niks te doen en er was nauwelijks contact tussen jongeren. Mijn generatie veranderde dat: er ontstonden spontane bijeenkomsten op straat: happenings. Daar is de provobeweging uit voortgekomen.

Sommigen mensen werden politiek actief, anderen begonnen een winkeltje of kweekten onbespoten groentes. Daarvoor was er nog helemaal geen milieubewustzijn. Mensen kregen belangstelling voor India, voor indianen, voor sjamanen. Ze gingen naar andere muziek luisteren, experimenteren met andere keukens. Daarvoor aten we alleen maar stamppot! De seksuele revolutie begon toen ook.

War on drugs

Die periode heeft een jaar of vijf tot acht geduurd. Toen grepen de stropdassen weer de macht. Alle psychedelica werden n voor n verboden. Mijn boeken worden sindsdien nauwelijks meer gelezen of besproken: als er een jointje wordt gerookt in een Nederlands verhaal doe je eigenlijk niet meer mee.


Volgende week deel twee van het interview, waarin Hans Plomp meer vertelt over de totstandkoming van Uit je bol en de rol van psychedelica in de samenleving.

]]>
Wed, 18 Feb 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/661/Hans_Plomp__ontdekkingsreiziger_in_de_geest/
<![CDATA[Bemin je geliefde met liefdeskruiden]]> http://azarius.nl/news/659/Bemin_je_geliefde_met_liefdeskruiden/ De liefde hangt in de lucht! Tenminste, dat zou je verwachten, want Valentijnsdag nadert snel! Kan je liefdesleven nog een extra zetje gebruiken? Geen nood, Azarius heeft de oplossing. Tot en met Valentijnsdag bieden we 15% korting op al onze liefdeskruiden.

Onze top 3


1. Knuffelthee

Vergeet diners bij kaarslicht. Een kopje thee is toch veel romantischer? Kruip lekker tegen je geliefde aan op de bank en laat onze hartverwarmende thee de rest doen. De Jo-Burg High slice is gemaakt om te delen. Ze bevat wild dagga (Leonotis leonurus), bekend vanwege haar kalmerende en euforische effecten en damiana (Turnera diffusa), een effectief afrodisiacum.

Ook de Aphrodite mix – genoemd naar de godin van de liefde – zal het gehalte vlinders in je maag doen toenemen.

2. Gerapporteerd: een sensueel gevoel door het hele lichaam

Sommige afrodisiaca zijn alleen voor mannen, Catuaba is voor iedereen. Het stimuleert de lust en verhoogt het libido door de bloedstroom naar de genitalia te doen aanzwellen. Catuaba kan een erectie versterken en verlengen. Seksuele opwinding neemt toe en orgasmes worden krachtiger.

Zowel de huid als de genitalia worden een stuk gevoeliger dan normaal, dus zorg ervoor dat je op de juiste plaats en met de juiste persoon bent als je deze magische Amazone-drank tot je neemt. Te gebruiken als thee of tinctuur.

3. Wat Ali wist – alleen voor mannen

In Zuid-Oost Azië staat het bekend als 'de staf van Ali'. Dat zegt waarschijnlijk al genoeg. Uit onderzoek blijkt dat Tongkat Ali het testosteron niveau verhoogt. Traditioneel werd het gebruikt om het libido te verhogen en erectiestoornissen te voorkomen.

Deze ‘Aziatische Viagra’ moet dertig minuten worden gekookt en kan vervolgens als thee worden gedronken.

]]>
Tue, 10 Feb 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/659/Bemin_je_geliefde_met_liefdeskruiden/
<![CDATA[Azarius belevenissen: kambo deel II]]> http://azarius.nl/news/658/Azarius_belevenissen__kambo_deel_II/ In de reeks 'Azarius belevenissen', geven we het woord aan een van de intergalactische Azarius medewerkers om zijn of haar ervaring met een product binnen de psychonautische of stoner scene te delen. In de aflevering van vandaag, kambo: deel II.

Mijn eerste ervaring met kambo was dubbel. Na de ceremonie voelde ik namelijk wel degelijk positieve effecten. Daar stond echter tegenover dat ik het ongemakkelijk vond om ziek te worden in een onbekende omgeving. Tegelijkertijd had ik mijn bedenkingen bij de 'sjamaan'. Hij kon heel mooi zingen, maar hij bekende ook dat hij maar twintig keer een kamboceremonie had gevolgd, waarna hij besloot zelf sessies te geven.

Kortom, hij had geen opleiding en kopieerde een andere 'sjamaan,' die zelf waarschijnlijk ook geen opleiding had. Ik vroeg me af wat de waarde is van zo’n ceremonie, die overigens wel vijftig euro kostte.

Mijn vriend en ik hadden dus weinig met het ritueel, maar we wilden kambo vanwege haar mogelijk geneeskrachtige effecten graag nog een keer toepassen. Daarom besloten we via internet zelf kambo te bestellen. Binnen een week hadden we het in huis. Voor vijftig euro krijg je genoeg voor tien sessies: dat scheelt nogal in de kosten.

Phyllomedusa bicolor kambo frog

Op naar avontuur

Twee dagen later waagden we ons aan het experiment. Het bleek toch wat lastiger dan gedacht, want ik durfde niet zelf de gaatjes in mijn huid te branden. Daarom deed mijn vriend het bij zichzelf voor.

Ontzet keek ik toe hoe hij zonder enig probleem gaten in zijn arm brandde. Nu was ik aan de beurt. Steeds probeerde ik het even en haakte vervolgens af. Ik vond het doodeng!

Dit ging zo een tijdje door. Mijn vriend raakte op den duur geïrriteerd. Ik moest niet zo zeuren. Hij begon de kambo demonstratief op te ruimen. Ik begreep dat ik inderdaad aan het zeuren was en na een paar keer diep in- en uitademen, plantte ik het brandende stokje in mijn bovenarm, om het direct terug te trekken. Het deed pijn. Een minuscuul gaatje was het gevolg.

De moed zakte in mijn schoenen. Maar ik wilde dit erg graag doen. Daarom beet ik op mijn tanden en probeerde het nog een paar keer. Het resultaat was tien kleine brandgaatjes. Dit moest voldoende zijn.

De kambo aanbrengen

Nu wilde mijn vriend de kambo aanbrengen, maar die was keihard. Hoe deed de 'sjamaan' dat ook alweer? Zijn kambo was toch vloeibaar? Hadden wij iets anders in handen? Was de kambo misschien over datum en daarom te hard geworden?

We wisten het niet. Nu was ik degene die geïrriteerd raakte: misschien had ik mezelf wel voor niets gepijnigd! Mijn vriend bleef gelukkig de kalmte zelve en keek op Internet. Het antwoord bleek eenvoudig: je moest een beetje water aan de kambo toevoegen, waarna het inderdaad in eenzelfde geleiachtige substantie veranderde: precies zoals de 'sjamaan' had.

We brachten het mengsel op de brandwondjes aan en wachtten vol spanning af. Mijn vriend werd, zoals het hoorde, misselijk, maar gaf niet over. Bij mij gebeurde echter niets. Na een half uur wachten, was ik er helemaal klaar mee. Tien brandwonden en een hoop gedoe voor niets!

Mijn vriend wist me natuurlijk fijntjes te vertellen hoe dat kwam: ik was te kleinzerig en daarom waren de gaatjes te klein geworden. Hij liet zijn arm zien: zo hoorden ze te zijn. Vol afgrijzen keek ik naar de brandwonden op zijn schouder, die inderdaad veel groter waren dan de mijne. Ik besloot de volgende keer echt sterk te zijn, maar voor nu was ik er helemaal klaar mee.

Brandend verlangen

Twee weken later herhaalden we het experiment. Ik zat naast mijn vriend op de bank en liet het brandmerken deze keer aan hem over. Hij nam duidelijk geen risico en na een kortdurende marteling zag ik zes grote rokende stippen op mijn arm. Het deed pijn, maar ik was blij dat het gebeurd was. Het kon nu niet meer mis gaan.

Mijn vriend bracht de kambo aan en het reeds bekende gevoel van warmte, hitte, zweten en misselijkheid kwam op. Hierna gaf ik over. Na een kwartiertje lag ik uitgeput, maar voldaan op mijn bed. Zo eng als het de eerste keer was en zo moeilijk als het de tweede keer ging, zo makkelijk was het deze keer. Dit was voor herhaling vatbaar!

Wanneer je mijn verhaal leest, vraag je je misschien af waarom ik dit in vredesnaam doe. Het antwoord zal je misschien verbazen, maar ik heb een chronische ziekte waarop de reguliere geneeskunst geen antwoord heeft. Zoals meer mensen in mijn situatie doen, ging ik verder zoeken en kwam ik bij kambo uit. Ik ben van mening dat kambo zeer geneeskrachtig werkt.

Mijn ervaringen met kambo zullen hier dan ook niet eindigen. Ik ben van plan om kambo in een serie van vijftien dagen of langer achter elkaar te doen. Iedere dag een sessie. Dit klinkt extreem, maar deze manier van behandelen wordt door de sjamanen uit het Amazonegebied aangeraden bij aandoeningen als de mijne. Een antibioticakuur neem je immers ook weken achter elkaar. Mocht ik er baat bij hebben, dan zullen jullie dat horen. Net als het moment dat ik eindelijk het lef heb, mijzelf te brandmerken ;).

Lees meer

Lees meer over kambo in de Azarius encyclopedie.

]]>
Thu, 05 Feb 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/658/Azarius_belevenissen__kambo_deel_II/
<![CDATA[Ben jij ook zo’n typische blower?]]> http://azarius.nl/news/657/Ben_jij_ook_zo_n_typische_blower/ Uit onderzoek blijkt dat vooroordelen invloed hebben op gedrag. Mijn vader was politieagent. Hij had zijn vooroordelen van de politieschool. Voor hem was er geen twijfel: de wet is er om ons te beschermen. Beschonken thuiskomen na een avondje stappen hoorde er bij. Wiet roken daarentegen… des duivels! Ik neem hem niets kwalijk, zo had hij het geleerd.

Ik was een slechte slaper. Op een avond dacht ik dat een beetje wiet zou helpen. Ik deed het raam open en stak een jointje aan. Stond mijn moeder opeens in de kamer. Ik liet mijn jointje uit het raam vallen en gooide het op stiekem roken. Waren mijn ouders ook niet blij mee, maar het was in elk geval legaal. Crisis afgewend.

En toen stapte mijn vader binnen met z’n speurneus. Hij rook onraad en ging met z’n zaklamp de straat op om het bewijs te zoeken. Een half uur later werd ik naar beneden geroepen. Ik moest tegenover hem aan de keukentafel gaan zitten. Tussen ons, op een snijplank met een mes ernaast, lag het shaggie.

Mijn vader vroeg of hij hem open moest snijden. Was niet nodig, ik bekende direct, er zat vooral shag in, maar ook een beetje wiet. Wat volgde was een scherp verhoor. Toen ik alles afdoende uit de doeken had gedaan, schetste hij mijn toekomst als drugsgebruiker.

Zijn relaas duurde tot ver in de kleine uurtjes. Het kwam hier op neer: blowers verkwisten hun tijd, bereiken helemaal niks en zijn een last voor de samenleving.

De aanpak van mijn vader bracht niet het beoogde effect. Ik ben nooit gestopt met blowen, ik hield het alleen een stuk beter verborgen. Ik loerde op mijn kansen en dan was het direct flink doorstomen. Vervolgens gebeurde er inderdaad niet veel constructiefs.

Ik werd een aardige tafelvoetballer, dat wel. Verder voldeed ik in grote lijnen aan zijn beschrijving van een typische blower.

Gelukkig leerde ik wiet ook op een andere manier gebruiken. Een paar kleine trekjes en aan de slag. Ik noem het de George Carlin methode, die overigens perfect past bij de Firefly vaporizer (en zo houd ik mijn longen nog schoon ook).

Inmiddels ben ik zelf vader. Misschien komt er een dag dat ik aan de andere kant van de tafel zit. Ik ben blij dat ik dan meer kan bieden dan wat in de politieboekjes staat. Maar eerst zal ik de vraag stellen die mijn vader – verblind door vooroordelen – over het hoofd zag: waarom slaap je slecht?

]]>
Sun, 01 Feb 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/657/Ben_jij_ook_zo_n_typische_blower/
<![CDATA[Azarius belevenissen: mijn tweede ayahuascaceremonie]]> http://azarius.nl/news/656/Azarius_belevenissen__mijn_tweede_ayahuascaceremonie/ In de reeks 'Azarius belevenissen', geven we het woord aan een van de intergalactische Azarius medewerkers om zijn of haar ervaring met een product binnen de psychonautische of stoner scene te delen. In de aflevering van vandaag, ayahuasca, deel twee:

“Mijn eerste ervaring met ayahuasca was niet zo bijzonder. Omdat velen beweren dat de eerste keer meestal niet zo heftig is, besloot ik de sprong nogmaals te wagen.

Het is inmiddels zes maanden later en deze keer is de tipi vervangen door een mooie blokhut met in het midden een open haard. Ook is er nu een toiletunit. In vergelijking met de eerste keer lijken de omstandigheden een stuk beter. Alleen is het nu winter en behoorlijk koud.

Ga je trippen van ayahuasca?

Een paar uur na aankomst zitten we in de blokhut op onze slaapmatjes te wachten totdat de sjamaan ons naar voren roept om de ayahuasca in te nemen. Naast me zit een jongen die behoorlijk zenuwachtig lijkt. Opeens kijkt hij me aan en zegt: “Dit is mijn eerste keer ayahuasca. Ik gebruik normaal alleen coke. Ik heb wel eens LSD gebruikt, maar dat vond ik afschuwelijk. Ik houd helemaal niet van trippen. By the way, je gaat toch niet trippen van ayahuasca?”

De jongen maakt duidelijk geen grapje en ik weet niet goed wat ik moet zeggen. Het eerlijke antwoord: “Van ayahuasca ga je ontzettend hard trippen, nog harder dan van LSD,” lijkt me onverstandig. Gelukkig word ik op dat moment geroepen. Snel loop ik naar voren en neem de ayahuasca aan. Als ik weer op mijn matje zit, staat de jongen naast mij op en loopt naar voren, totaal niet beseffend waar hij zich in gaat storten. Hoofdschuddend kijk ik hem na.

Buitenlucht

Als iedereen gehad heeft, deelt de sjamaan ons mee: “Het is de bedoeling dat je alles loslaat. Ik en mijn assistent zullen op jullie letten.” Ik vermoed dat de jongen naast mij dit zeer letterlijk neemt, want ongeveer drie kwartier na inname begint hij vanuit het niets oorverdovend te schreeuwen: “HELP, HELP, ik kan het niet loslaten!!! Help, help mijn ego. MIJN EGO!” Ondertussen ligt hij half op mijn matje te zwaaien met armen en benen in de lucht. Zo word ik min of meer naar buiten gejaagd.

Buitengekomen haal ik diep adem, langzaam begint de trip te werken. Ik weet niet goed wat ik moet doen. Het is ijzig koud, maar terug naar de hut wil ik niet, want op een afstand van vijftig meter hoor ik de jongen nog steeds krijsen van angst. Helaas besef ik niet dat de ayahuasca langzaam mijn contact met de realiteit verbreekt. Zo besluit ik dat het best een goed idee is om - midden in de winter, rond middernacht en met nachtvorst - in mijn eentje het bos in te gaan, om daar op de grond te gaan liggen.

Dood en wedergeboorte

In de ijzige kou, helemaal alleen, begint een trip die mij meeneemt naar diepe, donkere en duistere plekken in ons bestaan. Vele malen ervaar ik te sterven, waarna ik weer opsta in een duistere wereld. Ik onderga de zogenaamde cycli van sterven en wedergeboorte. Dit is een bekend verschijnsel dat je tijdens het trippen kan ondergaan. Het probleem is alleen dat ik in het echt ook aan het doodvriezen ben.

Hoelang ik daar gelegen heb, weet ik niet. Wel is er opeens een stemmetje dat zacht maar dwingend tegen me zegt: “Je MOET nu opstaan anders gaat het fout.” Iets in mij doet wat me wordt opgedragen en op de automatische piloot loop ik richting de hut.

Als loslaten niet lukt

Het is uren later, maar de jongen schreeuwt nog steeds even hard en kraamt nog steeds dezelfde zin uit: “HELP, HELP, ik kan het niet loslaten, mijn ego, mijn ego. HELLUP!!!” De sjamaan en zijn assistent hebben zich op hem gestort. Alle rituelen worden uit de kast gehaald om hem te helpen met loslaten, maar het enige wat de jongen kan doen is wachten tot de ayahuasca ophoudt met werken.

Ik ga bij het vuur zitten, totaal verdoofd van de kou. Na een tijdje stopt mijn trip en herinner ik mij dat ik lange tijd buiten heb gelegen. De jongen houdt eindelijk ook op met schreeuwen.

Twee dagen later heb ik bronchitis. Een paar weken daarna hoor ik dat er wel vaker mensen in de kou buiten zijn gaan liggen, wat resulteerde in ernstige onderkoeling. Achteraf besef ik me dat ik door het oog van de naald ben gekropen.

Toen ik daar op de grond lag, was er niemand die op mij lette, terwijl me dat wel beloofd was. En ik voelde totaal niet hoe koud ik het had. Het was dat iets in mij zei dat ik terug naar de hut moest, anders had het wel eens slecht kunnen aflopen. Ik vond deze ervaring in geen geval negentig euro waard!”Opmerking van Azarius: De ene ayahuascaceremonie is de andere niet. Er worden tegenwoordig vele soorten rituelen georganiseerd door verschillende groepen, sjamanen en andere begeleiders. De kwaliteit van de begeleiding kan dus verschillen. Ben je nieuwsgierig naar ayahuasca, maar wil je situaties als hierboven beschreven voorkomen? Bereid je dan goed voor. Ga alleen naar een ceremonie waar je goede verhalen over hebt gehoord en ga samen met iemand die je vertrouwt.

]]>
Tue, 27 Jan 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/656/Azarius_belevenissen__mijn_tweede_ayahuascaceremonie/
<![CDATA[Cannabislegalisatie in de VS: wat zijn de gevolgen?]]> http://azarius.nl/news/654/Cannabislegalisatie_in_de_VS__wat_zijn_de_gevolgen/ Wat zijn de gevolgen van cannabislegalisering? Twee jaar geleden waren Colorado en de staat Washington de eersten van de Verenigde Staten die recreatief gebruik van cannabis legaliseerden. Langzaam worden de eerste resultaten zichtbaar.

Cannabislegalisering heeft vele voordelen: hogere belastinginkomsten, meer banen en een afname van de criminaliteit.

Belastinginkomsten

In Colorado werd van januari tot oktober 2014 bijna $250 miljoen verdiend met de detailhandel in cannabis. De medische verkoop bracht $325 miljoen op. In oktober waren de belastinginkomsten al opgelopen tot boven de $40 miljoen. Deze worden apart gezet voor verslavingszorg, volksgezondheid en jeugdzorg.

Meer banen

Op dit moment werken er 10.000 mensen in de cannabisindustrie van Colorado. Vanzelfsprekend zal het aantal banen stijgen naarmate meer staten cannabis gaan legaliseren. CannaInsider verwacht dat de cannabisindustrie in 2015 200.000 nieuwe banen zal opleveren in de VS.

Alles voor de economie?

Volgens onderzoeksbureau GreenWave kan de cannabisindustrie in de Verenigde Staten $35 miljard dollar opbrengen in zes jaar. Deze voorspelling geldt voor het geval cannabis in alle staten en ook op federaal niveau legaal zou worden. Als de legalisering zich in het huidige tempo voortzet, zal de cannabisindustrie alsnog $21 miljard opleveren in 2020, voorspellen de onderzoekers.

Deze cijfers lijken aan de optimistische kant: een aantal staten is nog steeds erg conservatief en het is onwaarschijnlijk dat cannabis daar snel gelegaliseerd zal worden.

Ook bij de huidge focus op de economie kunnen vraagtekens worden gezet. Enkele bedrijven hebben al patent aangevraagd op populaire cannabissoorten en monopoliseren zo de markt. Een andere trend is opkomst van cannabisconcentraten. Deze zijn niet alleen puurder, maar ook veel sterker dan gewone wiet. Vooral hoge THC-niveaus kunnen negatieve effecten hebben op de mentale gezondheid. In de huidige legaliseringshype lijken deze aspecten enigszins te zijn vergeten. Daarnaast kun je je afvragen of de economie de enige reden moet zijn voor legalisering, in plaats van - om maar wat te noemen - gezondheid of de vrijheid je bewustzijn naar eigen inzicht te benvloeden.

Misdaadcijfers dalen

Nu het bezit van cannabis niet meer illegaal is, zijn de misdaadcijfers in Colorado scherp gedaald. Uit FBI-statistieken blijkt dat bijna de helft van alle druggerelateerde arrestaties om cannabis gaat: 40% wordt gearresteerd vanwege cannabisbezit, 5% vanwege de productie of verkoop van het populaire kruid.

Tegen de verwachting van tegenstanders van cannabislegalisering in, is het aantal fatale verkeersongelukken in Colorado het afgelopen jaar gedaald. Hetzelfde geldt voor het aantal gevallen van harddruggebruik. Ook de frequentie van cannabisgebruik onder middelbare scholieren is niet gestegen. Het is echter niet duidelijk in hoeverre deze trends het directe gevolg zijn van de legalisering.

Hoe gaat het verder?

Tot nu toe hebben alleen Alaska, Oregon, Colorado en de staat Washington het recreatieve gebruik van cannabis volledig gelegaliseerd. In nog eens 19 staten is het mogelijk om met medisch voorschrift cannabis aan te schaffen. In vele andere staten wordt stemming over recreatief en/of medisch gebruik momenteel voorbereid.

Alaska en Oregon hebben slechts enkele maanden geleden voor legalisatie gekozen. Vanaf begin 2016 zal het daar mogelijk zijn legale cannabis in de winkel te kopen. Als cannabis eenmaal is gelegaliseerd, duurt het minstens een jaar voordat alle regels zijn gemplementeerd en de producten beschikbaar komen voor de verkoop. Omdat legalisering nog een vrij nieuw fenomeen is, zal het nog enkele jaren duren voor de precieze gevolgen duidelijk zijn.

Update: In een recente toespraak, uitte president Obama de verwachting dat andere staten zullen volgen met de legalisatie.

Lees meer:

-Students for Liberty

-Feiten over de War on Drugs

-Cannabis-infos

-PR Newswire

-Alternet

-Ireadculture

-Huffington Post

-Huffington Post 2

-Greenwave rapport

]]>
Fri, 23 Jan 2015 00:00:00 +0100http://azarius.nl/news/654/Cannabislegalisatie_in_de_VS__wat_zijn_de_gevolgen/