'Verkrachtingsdrug in drankje is volksgeloof'

'Verkrachtingsdrug in drankje is volksgeloof'
Het gebruik van zogenaamde Ďdate-rape drugsí zoals rohypnol en GHB die bij vrouwen in drankjes zouden worden gedaan is een mythe. Een recent onderzoek waar 200 universiteitsstudenten uit het Verenigd Koninkrijk en de VS aan meewerkten maakt duidelijk dat het Ďer-zat-iets-in-mín-drankje-verhaalí voornamelijk in stand word gehouden door vrouwen die simpelweg te veel hebben gedronken en hiervoor een excuus zoeken.

Het onderzoek, gepubliceerd in het Britse tijdschrift voor Criminologie, onthult een aantal interessante feiten. Zo blijkt dat de angst onder jonge vrouwen om iets in hun drankje te krijgen en slachtoffer te worden van verkrachting of aanranding groter is dan bij het gebruik van drugs, het ís nachts alleen naar huis lopen of dronkenschap.

Dr Adam Burgess, van de afdeling Sociologie en Gedragsonderzoek aan de Universiteit van Kent, zegt: ďHet lijkt erop dat veel jonge vrouwen de angst voor de gevolgen van overmatige alcoholconsumptie liever vervangen door de mogelijkheid dat iemand iets in hun drankje heeft gedaan.Ē

De reden dat de angst voor verkrachtingsdrugs zo groot is, kan zijn ingegeven door een combinatie van het feit dat het eenvoudiger is om iets anders dan alcohol de schuld te geven, en het feit dat zulke verhalen iets spannends en onbekends met zich meedragen.Ē

Nick Ross, voorzitter van het Jill Dando Crime Research institute, merkt op: ďondanks de vele verhalen die de ronde doen is er geen bewijs dat het gebruik van slaapmiddelen op grote schaal plaatsvindt bij zedendelicten, laat staan het middel Rohypnol.
ďOnder duizenden bloed- en alcoholtests werden diverse middelen aangetoond die het beoordelingsvermogen beÔnvloeden, maar dit waren voornamelijk medicijnen en recreatieve drugs die door het slachtoffer zelf waren ingenomen. In de meeste gevallen was alcohol de boosdoener.

Eerder dit jaar werd door Australische onderzoekers aangetoond dat geen van de 97 ondervraagde jonge mannen en vrouwen die in het ziekenhuis waren opgenomen en beweerden iets in hun drankje te hebben gehad ook daadwerkelijk waren bedwelmd met een Ďrape drugí.Reacties

 • Sponge - 2009-10-31 12:31:57

  What does it mean at the end, "had in fact been drugged"? Does that mean that they actually had had their drinks spiked?
  Interesting article.
  Sponge.

 • Koen - 2009-10-31 13:02:06

  None of them had their drinks spiked :p not a single one of the 97 persons.. wauw.. very interesting. Not sure what to do with it, but again it's a step further from all the bullshit about . The more facts the better

 • bob - 2009-10-31 14:00:10

  it means that those who claimed to be vicitims of somebody who put ghb in their drink, actually didnt have any substance related to "rape drugs"in their blood.

 • Joe - 2009-10-31 18:04:45 +2

  "none of 97 young men and women...claiming to have had their drinks spiked, had in fact been drugged."
  so they hadnt Sponge.

 • Jay - 2009-11-01 11:36:08 +2

  Self Serving Bias. Gewoon alles wat goedgaat wijten aan je eigen gebrek en alles wat fout gaat buiten je persoonlijkheid en keuzes leggen. ;)

  Maar helaas, GHB, of GBL als je echt een leuke reactie in je glas wil zien, smaakt natuurlijk naar gootsteenontstopper. Je moet al wel compleet pissed zijn wil je dat niet merken. Het is trouwens bijna onmogelijk om dit goed in alcohol te verbloemen, bedoel, in combinatie met alcohol waar je de exacte hoeveelheid niet van weet, ligt de grens tussen weinig tot niets merken, en een coma 2 druppels uit elkaar.

  Besides. Is alcohol zelf niet al de grootste date rape drug? ;)

 • Breaker - 2009-11-01 13:41:45 -4

  silly articel, really stupid .... we shouldn´t hide the truth rohypnol is raping drug

 • user - 2009-11-01 20:48:39 +2

  i always said.. noone gives drugs away for free :p

 • Sponge - 2009-11-01 23:20:11 +1

  Damnit! I miss-read the last paragraph :( Thanks.

  ps. ^ Nice :P

 • phil - 2009-11-04 14:38:12

  Breaker: Its out of the question that rohypnol "can" be used as a raping drug. But it isnt as much as rumoured. Thats what the article wanted to say, nothing more...

Reageer

Nickname *
Bericht *
Humanoid check *
=
Voer alstublieft deze rekensom uit. Hiermee bewijst u dat u een echt mens van vlees en bloed bent. Is de afbeelding niet duidelijk, dan kunt u de pagina opnieuw laden om een andere rekensom te krijgen.
Laatst bijgewerkt 2016-05-01 | © 1999-2016 Azarius International

Azarius kantoor
Postbus 3458
1001 AG Amsterdam

Azarius winkel
Kerkstraat 119
1017 GE Amsterdam
S.v.p. alle post naar het kantoor sturen

Op basis van je IP-adres hebben we jouw land vastgesteld.

Dit wordt gebruikt om te zien welke producten je kunt bestellen.
Heeft het systeem een fout gemaakt? Verander hieronder het land.

Voor vragen over het verzendbeleid kun je onze FAQ pagina bekijken
of ons contacteren.