MDMA (XTC)

Wat is MDMA?

MDMA, of 'ecstacy', is een 'psychedelische amfetamine' die de afgelopen 20 jaar in toenemende mate aan populariteit heeft gewonnen. XTC zorgt voor sterke gevoelens van liefde, euforie, empathie en verbondenheid met anderen. Het middel komt meestal voor in pilvorm, maar wordt ook vaak verkocht in kristal- of poedervorm en capsules. Het wordt vrijwel altijd oraal ingenomen, haast nooit nasaal. MDMA-gebruik is over de hele wereld nauw verwant aan de underground dance- en clubscene, maar het wordt ook geregeld toegepast bij psychotherapie.

Geschiedenis

MDMA werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1912. De Duitse firma Merck patenteerde het middel in 1914. Op dat moment werd het niet gebruikt voor menselijk onderzoek. Merck ontdekte MDMA toen ze probeerden Hydrastanin te synthetiseren, een vascoconstrictief en bloedstelpend medicijn. MDMA was een onvoorzien bijproduct van deze synthese. Zoals gebruikelijk werd het proces van deze synthese gepatenteerd.

In de jaren '50 werd er kortstondig onderzoek verricht door de Amerikaanse overheid als onderdeel van de CIA en chemische wapen onderzoeksafdeling van het leger tijdens hun zoektocht naar een waarheidsserum. Dit gebeurde in 1953/54, toen ook MDA en andere psychoactieve stoffen aan dit onderzoek werden onderworpen. De stoffen bleken hiervoor echter ongeschikt. De resultaten van dit onderzoek werden pas in 1973 bekend gemaakt. Het werd voor het eerst (op kleine schaal) recreatief gebruikt in het begin van de jaren '60.

Halverwege de jaren 70 werd het middel herontdekt door de psychedelische therapeutische gemeenschap en werd het gebruikt ter ondersteuning bij sessies door psychiaters en therapeuten die bekend waren met psychedelische psychotherapie.

Chemische eigenschappen

3,4-methyleendioxymethamfetamine (MDMA) is een synthetische stof die gewonnen kan worden uit de essentiele olie van de sassafras plant (safrool). Safrool, isosafrool, MDP-2-P, piperonal en beta-nitroisosafrool zijn de meest gebruikte precursors voor MDMA.

Positieve effecten

Het gevoel van MDMA wordt vaak omschreven als een gevoel van welbehagen en alles en iedereen op de wereld leuk en aardig vinden. Mensen die onder invloed van MDMA voel zich vaak erg gelukkig en ervaren algemene blijdschap/euforie. Alledaagse zaken kunnen opeens uitermate interessant en mooi worden bevonden.

Empathie is een gevoel van inlevingsvermogen, en verbondenheid met anderen. Het zorgt voor het opheffen van communicatieblokkades. MDMA gebruikers voelen zich meer op hun gemak tijdens conversaties, en kunnen eenvoudiger openhartige gesprekken voeren met onbekenden. Onder andere door dit effect wordt MDMA vaak de 'knuffeldrug' genoemd.

MDMA kan de zintuigen duidelijk versterken (in sommige gevallen ook verstoren): gevoelens en aanrakingen, proprioceptie, zicht, smaak, geur worden beïnvloed en kunnen als bijzonder intens worden ervaren. MDMA-gebruikers zijn tijdens hun ervaring soms te herkennen doordat zij herhaaldelijk met hun handen aan verschillende oppervlaktes voelen, en ruiken en proeven van allerlei drankjes en etenswaren. Ook het plezierige gevoel wat wordt ervaren als men over elkaars handen wrijft draagt bij aan het knuffelige effect.
Reacties

  • zygo - 2007-08-09 08:41:49

    I tried xtc the 1st time 16 mos ago. 8 occasions, last time over 6mos ago. I am older 40+ having lots of joint pain, stiffness body aches and don't recover from excersise now. Never felt this before. Is is possible bone loss from use causing artheritic symptoms???

Reageer

Laatst bijgewerkt 2014-10-02 | © 1999-2014 Azarius International

Azarius kantoor
Postbus 3458
1001 AG Amsterdam

Azarius winkel
Kerkstraat 119
1017 GE Amsterdam
S.v.p. alle post naar het kantoor sturen

Op basis van je IP-adres hebben we jouw land vastgesteld.

Dit wordt gebruikt om te zien welke producten je kunt bestellen.
Heeft het systeem een fout gemaakt? Verander hieronder het land.

Voor vragen over het verzendbeleid kun je onze FAQ pagina bekijken
of ons contacteren.